Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Zilele Filmului LUX 2019, la Piteşti. Ce proiecţii europene vor rula gratuit

0
12 Nov 2019 16:11:37
Autor: Cristina Stancu

Pe 15 şi 16 noiembrie 2019, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează, la Piteşti, Zilele Filmului LUX. Evenimentele se vor desfăşura la Cinema Trivale, iar intrarea este liberă.

Vineri şi sâmbătă vor fi proiectate cele trei filme finaliste la Premiul LUX şi va avea loc o dezbatere cu reprezentanţi ai industriei româneşti de film şi publicul participant la proiecţii.
Vineri, 15 noiembrie
19:00 Proiecţie film: Dumnezeu există şi numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)
20:30 Dezbatere

Sâmbătă, 16 noiembrie
18.00 Proiecţie film: Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)
20.30 Proiecţie film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

Cele trei filme finaliste

Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbuşit în mod misterios, ucigându-l pe Hammarskjöld şi cea mai mare parte a echipajului. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenţia producătorului danez de film Mads Brügger care porneşte în căutarea adevărului. Filmul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morţii suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă şi o sumedenie de informaţii despre partea nevăzută a decolonizării continentului african şi în special a Congo-ului belgian. ”Cold Case Hammarskjöld” dă o nouă perspectivă asupra unei conspiraţii care dă fiori.

Dumnezeu există şi numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

La 32 de ani, Petrunija e şomeră şi stă împreună cu părinţii la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimereşte în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbaţi din toată ţara se iau la întrecere. Primul care reuşeşte să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc şi prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare şi ea în râu şi pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica şi societatea civilă acest conflict?

Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

În ”Jocuri de putere”, Manuel López-Vidal este un politician influent în regiunea din care provine. Deşi un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaş, asupra căruia nu are niciun control. Manuel López-Vidal este bogat, ambiţios, arogant şi corupt, însă asistăm la transformarea lui, treptată, într-un fel de şoarece în capcană. Dorinţa sa ulterioară de răzbunare, care îl consumă treptat, se naşte în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbuşească singur.

Premiul LUX pentru film european

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.

Premiul LUX promovează distribuţia celor trei filme finaliste subtitrându-le în cele 24 de limbi oficiale ale UE şi producându-le în format DCP (digital cinema package) pentru fiecare ţară în parte.

Câştigătorul Premiului LUX, ediţia 2019, va fi anunţat în data de 27 noiembrie 2019, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările