Şcolile din Prahova, pepiniere de minţi strălucite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda unor rezultate extraordinare, olimpicii români care ajung la fazele internaţionale pleacă la competiţii cu un handicap al pregătirii practice.

Avem în Prahova un olimpic selectat să reprezinte România la olimpiada internaţională de biologie care se va desfăşura în Japonia, Tiberiu Iordache. Ce facem cu el? Îl punem să alerge, dacă mai are timp între două testări pentru bacalaureat, pregătirea pentru internaţională şi cursurile de la şcoală, pentru... sponsorizări.

Pentru că, altfel, statul român nu-i poate asigura la Cluj, oraşul în care se desfăşoară pregătirea centralizată pentru mondiala de biologie, decât 25 de lei. Nu pe zi, ci pentru aproximativ o săptămână, bani din care să mănânce şi să îşi achite cazarea. Ce să mai spunem despre faptul că, în alte ţări, pregătirea pentru un concurs de o asemenea anvergură este susţinut de stat pe parcursul unui an întreg, iar elevii au acces la laboratoare performante.

Tiberiu Iordache este conştient de acest handicap, dar bucuros pe de altă parte că o firmă s-a oferit să le plătească pregătirea de la Cuj. Cu aceste date triste ale problemei, vrea să aducă totuşi o medalie pentru România. Este ultimul lui sacrificiu pentru că se gândeşte să urmeze facultatea în altă ţară, cu un sistem conştient de faptul că astfel de valori nu trebuie irosite.

116 din 123 de olimpici prahoveni participanţi s-au întors cu premii şi menţiuni de la naţionale

 În loc să se relaxeze alături de familii sau prieteni în vacanţa de Paşte, 123 de elevi din Prahova au participat la fazele naţionale ale olimpiadelor pe discipline organizate în toate colţurile ţării. Eforturile lor au fost răsplătite cu 14 premii I, câte 10 premii II şi III, 74 de menţiuni şi alte 8 menţiuni speciale.

Trei dintre premianţi prahoveni se detaşează de colegii lor de la celelalte discipline prin faptul că au fost selecţionaţi în loturile naţionale care vor reprezenta România la concursurile internaţionale de informatică şi biologie. Abia de acum urmează pentru ei o perioadă de pregătire intensă, la cel mai înalt nivel.

Este vorba despre Andrei Purice, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale" din Ploieşti, câştigătorul unei medalii de aur la Balcaniada de Informatică pentru Juniori, organizată în 2008, dar şi a unei medalii de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară care a avut loc în Yakuţia, în 2009.

Şi Radu Voroneanu, elev în clasa a IX-a, tot în Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale" va participa la Olimpiada Internaţională de Informatică în urma unui rezultat care l-a clasat pe locul I cu maximum de puncte la concursul naţional desfăşurat în Constanţa. „A fost greu la olimpiadă, mai ales la barajul de departajare pentru lot. Practic, am concurat cu elevi mult mai mari decât mine ca vârstă", spune Radu Voroneanu.

 "Biologul" de la Mihai Viteazul

La rândul lui, Tiberiu Iordache, elev în clasa a XII-a în Colegiul Naţional Mihai Viteazul, se pregăteşte, pe lângă bacalaureat, teste de competenţe, admitere la facultate şi de pregătirea care se desfăşoară la Universitatea de Medicină din Cluj pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. Este conştient că elevii români pleacă cu un handicap al pregătirii practice pentru acest concurs, dar mai ştie şi că aceştia s-au descurcat întotdeauna. "În alte ţări, pregătirea pentru un astfel de concurs durează aproape un an, iar competitorii noştri au acces la laboratoare extrem de performante, pe când noi nu ne-am fi descurcat nici cu cazarea în Cluj dacă nu am fi avut sponsori", este dezamăgit olimpicul.

Şi, cum este în clasa a XII-a şi foarte pasionat de cercetare, îşi doreşte să studieze afară, dar abia după ce va face un an de facultate în România pentru că altfel nu ar putea face rost de bursa necesară pentru studiul în străinătate.

Rivalitate benefică

Informatica, un apanaj al elevilor prahoveni în ultimii ani, dar şi muzica şi disciplinele socio-umane au fost materiile la care olimpicii din judeţ au strălucit la propriu, luând "faţa" competitorilor lor din celelalte judeţe. Şi, tot ca de obicei, cei mai mulţi premianţi au fost furnizaţi de cele două colegii naţionale rivale din Ploieşti, I.L. Caragiale şi Mihai Vizeazul, fiecare cu câte peste 20 de participanţi la olimpiadele naţionale.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite