ADMITERE 2013. Poveştile celor mai buni elevi din liceele de top din Ploieşti. Cătălina Cangea, admisă la Cambridge din clasa a XII-a. Ioana Ciurea, în lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Cangea şi Ioana Ciurea, doi dintre cei mai buni elevi din Ploieşti care au absolvit anul acesta liceul. FOTO colaj Adevărul Ploieşti
Cătălina Cangea şi Ioana Ciurea, doi dintre cei mai buni elevi din Ploieşti care au absolvit anul acesta liceul. FOTO colaj Adevărul Ploieşti

Adevărul continuă prezentarea liceelor de top din judeţul Prahova cu poveştile unor elevi excepţionali care au absolvit sau au făcut performanţă la cel mai înalt nivel. Cătălina Cangea, din Colegiul I.L. Caragiale a fost admisă la Cambridge încă din clasa a XII-a, pe când Ioana Ciurea, acum absolventă  a Colegiului Mihai Viteazul face parte din lotul României de la Olimpiada Internaţională de Biologie

Cătălina Cangea, admisă la Cambridge când încă nu terminase liceul

Cătălina Cangea, absolventă a Colegiului Naţional I.L.Caragiale din Ploieşti, a trăit experienţa de a fi admisă la renumita Universitate Cambridge încă din ultimul an de liceu. „În alt colegiu nu ştiu ce s-ar fi întâmplat“, recunoaşte Cătălina

În fiecare an, la Colegiul Naţional I.L.Caragiale (CNILC) din Ploieşti, elevi şi profesori scriu, împreună, poveşti de succes pentru România. Una dintre ele este a Cătălinei Cangea, absolventă a  colegiului ploieştean şi, din ianuarie, unul dintre puţinii elevi din Europa admişi la renumita universitate din Anglia, Cambridge. Specializarea este una atipică pentru o fată, informatica, dar nu este surprinzătoare pentru CNILC, devenit, în ultimii ani, o „pepinieră“ de informaticieni care nu ratează nici o medalie la concursurile internaţionale.

Performanţa Cătălinei Cangea este cu atât mai importantă cu cât pasiunea pentru informatică a venit la începutul liceului, după ce a fost admisă la una dintre cele mai exclusiviste clase din CNILC şi din întreg judeţul, cea de matematică-informatică intensiv. Era, de altfel, pe primul loc în clasamentul judeţean al admiterii în liceu, cu media 9.94.

Sunt puţine fete în acest domeniu, dar am avut norocul să întâlnesc, spun eu, cel mai talentat profesor de informatică din ţară, Dana Lica, şi nişte colegi care mi-au devenit atât prieteni cât şi competitori“, spune Cătălina Cangea.

Au urmat, firesc, olimpiade şi concursuri de profil, dar şi de matematică, engleză, limba română şi fizică. Cântă la pian şi chitară, scrie poezii, dar şi-a dat seama că ceea ce vrea să facă, la cel mai înalt nivel, este informatica.

Facultate în cel mai bun departament de informatică din Europa

La începutul clasei a XII-a, în octombrie, a început procesul, deloc uşor, al aplicaţiei pentru Cambridge, a dat teste de matematică, fizică şi limba engleză, iar în decembrie a susţinut în Anglia, la sediul universităţii, unde s-a simţit „ca acasă“, un interviu. Peste o lună, în ianuarie, primea răspunsul pe care sute de alţi elevi din întreaga lume îl aşteptau, că a fost admisă la Cambridge.

image

Era firesc, după experienţa unui liceu ca I.L.Caragiale, să-mi doresc să studiez la cel mai bun departament de informatică din Europa şi din top 3 din întreaga lume. Şi nu ştiu dacă aş fi reuşit acest lucru dacă aş fi studiat liceul în altă parte“, crede Cătălina Cangea.

Experienţa absolventei din colegiul ploieştean nu este izolată. Trei liceeni din CNILC, printre care şi Cătălina, au fost admişi anul acesta, la Cambridge. Toţi sunt din aceeaşi clasă, cea de informatică şi toţi trei vor urma acelaşi profil şi în Anglia.

O carieră ulterioară în România depinde de o singură condiţie. „Sunt foarte multe domenii care au legătură cu informatica şi în care îmi pot face o carieră. Deocamdată nu m-am hotărât, dar, dacă la finalul studiilor universitare voi găsi ceva care să-mi placă în România, mă întorc imediat. Cu această condiţie, să găsesc ceva care să-mi placă“, spune Cătălina Cangea.

Ioana Ciurea, în lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie din Elveţia

Pasionată de biologie încă din gimnaziu, Ioana Ciurea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti a fost selecţionată în lotul naţional care va reprezenta România la olimpiada internaţională de profil, din iulie, de la Berna. Îşi doreşte să ajungă medic

De la 8 la 14 ore pe zi dedicate biologiei. Este programul zilnic al Ioanei Ciurea, unul dintre olimpicii cu rezultate remarcabile formaţi în fiecare an în Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ (CNMV) din Ploieşti. Totul, în paralel, cu susţinerea examenului de bacalaureat, pe care Ioana l-a susţinut în sesiunea specială dedicată olimpicilor.

La 18 ani, Ioana Ciurea abordează cu maturitate educaţia şi cariera viitoare, dând impresia că efoturile zilnice, făcute an de an, ar putea fi accesibile oricărui elev. „În liceu, am învăţat la toate disciplinele, deoarece consider că acesta este ciclul de învăţământ în care se pun bazele unei culturi generale solide. Totuşi, disciplina de care m-am simţit atrasă, cu excepţia biologiei, a fost matematica“, spune Ioana.

A făcut gimnaziul în Băicoi şi participă din clasa a VI-a la concursurile de biologie, iar din momentul în care a devenit elevă a CNMV Ploieşti, progresele au fost tot mai mari. „În clasa a XII-a am participat la pregătirea teoretică a lotului lărgit de la Facultatea de Biologie UBB Cluj Napoca şi m-am calificat a doua la testul pentru selectarea lotului restrâns de patru elevi care va reprezenta România la OIB 2013“, povesteşte olimpica.

Studentă la Medicină

Este o experienţă pe care o consideră fascinantă şi provocatoare. „Este o oportunitate pentru mine să concurez cu alţi elevi cu care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru biologie, de a face schimburi interculturale, de a socializa, de a cunoaste alte sisteme de învăţământ. Ştiu că va fi foarte greu deoarece concurenţa este mare. Aş aminti doar ţările asiatice care, prin reprezentanţii lor pe care eu, personal, îi consider crema inteligenţei mondiale, obţin cu regularitate primele locuri“, spune Ioana Ciurea.

ioana ciurea ploiesti

În urma rezultatelor pe care le-a obţinut în liceu la faza naţională a Olimpiadei de Biologie, Ioana Ciurea a fost admisă fără examen pe locurile fără taxă la orice facultate de biologie sau de medicină din ţară. „O perioadă am fost tentată să aplic pentru continuarea studiilor în străinătate, dar pentru moment am renunţat. Am hotărât să continuu studiile la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Nu îmi place să vorbesc despre planuri de viitor. Ele sunt doar în capul meu. Prefer să realizez ceea ce mi-am propus şi apoi să vorbesc despre asta“, spune Ioana.

Experienţa CNMV a fost decisivă pentru cariera viitoare. „În mod sigur nu aş fi avut aceleaşi performanţe în altă parte. Sunt mândră că sunt absolventă a acestui liceu, cu profesori excepţionali la toate disciplinele. Am avut şi şansa de a o avea profesor de biologie pe Florina Miricel, una din cele mai de succes profesoare, prin prisma rezultatelor. Pot spune că îi datorez o mare parte din rezultatele mele“, spune Ioana Ciurea.

Vă mai recomandăm

Poveştile celor mai buni profesori din liceele de top din judeţul Prahova. Irina Săvuţă, dascăl în Colegiul Naţional Al.I. Cuza: „Seriozitatea şi apropierea faţă de elevi nu sunt incompatibile“

Topul celor mai bune licee din Prahova: Colegiile Caragiale, Mihai Viteazul şi Cuza

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite