Amănuntele neştiute din biografia lui Nichita Stănescu. Poetul a repetat clasa întâi şi era hotărât să devină inginer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amănunt mai puţin cunoscut din viaţa lui Nichita Stănescu este acela că poetul a trebuit să repete clasa întâi. Interesant este şi că, la finalul claselor primare, Nichita ar fi vrut să se facă inginer.

Un elev care a iubit aproape la fel de mult matematica, în special geometria, dar şi limba română, Nichita Stănescu era un copil căruia îi plăcea adesea să treacă neobservat printre colegii săi. Nu a putut rămâne prea mult în anonimat, iar la maturitate, în plină glorie, a făcut o declaraţie surprinzătoare pentru cei care l-au cunoscut.

„La aniversarea a 25 de ani de la săvârşirea liceului, când ne-am întâlnit împliniţi, nu numai ca gabarit ori greutate, dar şi profesional, Nichita, într-o evidentă bună dispoziţie datorată poate şi faptului că la propunerea mea promoţia s-a numit Nichita Stănescu, a afirmat în plen, printre altele, că a rămas repetent în clasa I-a. Cum nu era pentru prima oară când Nichita făcuse această afirmaţie, au fost destul de mulţi care profitând de acest eveniment, punctual şi controlabil să afirme că Nichita le trăgea pe alături cu licenţele poetice, mai concret că îi plăcea să mintă pentru a deveni mai interesant“, povesteşte Mircea Gociman, unul dintre foştii colegi şi prieteni ploieşteni ai poetului, în amintirile dedicate lui Nichita.

Intrigat de afirmaţie, Mircea Gociman a discutat cu mama poetului, Tatiana Stănescu, care i-a confirmat cele spuse de Nichita.

„La întrebarea mea despre repetenţia lui Nichita, mama poetului mi-a spus că în clasa I-a, după câteva luni de la începerea şcolii, copilul s-a îmbolnăvit de o febră tifoidă şi a fost îngrijit o perioadă destul de lungă având o formă gravă. După ce s-a însănătoşit, la sfatul învăţătorului, Nichita a fost retras de la şcoală şi înscris în clasa I-a în anul următor“, scrie Mircea Gociman.

Tatiana Stănescu a mai spus că episodul de boală a fost dublat şi de o operaţie de apendicită, iar mama poetului a decis, la sfatul învăţătorului, să-l retragă, mai ales că fusese dat la şcoală, iniţial, la şase ani şi jumătate.

Fostul coleg al lui Nichita afirmă că a făcut acest demers şi pentru a dovedi că poetul nu minţea, în general, pentru că „detesta minciuna“, dar că se întâmpla, câteodată, să rotunjească unele adevăruri în avantajul lui, cum ar fi aceea că a jucat în echipa de fotbal a şcolii, când, în realitate, era vorba de echipa clasei.

Interesantă este şi analiza făcută de învăţătorul lui Nichita Stănescu la absolvirea claselor primare. Elevul era prezentat ca inteligent, inventiv, bun camarad, cu interes pentru „partea literară şi matematică“. În ceea ce priveşte „profesiunea“ spre care înclină elevul este aceea de inginer, pe cînd recomandarea învăţătorului a fost de „intelectual“.

Vă mai recomandăm

FOTO „Nu puneţi mâna pe poet!“. Sergiu Băicoianu, coleg de liceu cu Nichita Stănescu: „L-am plesnit peste ceafă şi i-am făcut două băşici zdravene“

Excentricul Nichita. Poetul şi-a ras sprâncenele în liceu pentru interzicerea unei reviste „de băşcălie“

FOTO Iubiri cu parfum de poezie. Magdalena, Doina, Gabriela şi Dora, muzele lui Nichita Stănescu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite