Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Anchetele preistorice ale justiţiei române. Cum zace de 12 ani la procurori dosarul accidentului feroviar în care o tânără a murit străpunsă de şină în tren

5
20 Jan 2020 04:02:08
Autor: Diana Frîncu
Acceleratul Bucureşti-Iaşi, deraiat la Valea Călugărească în 2008 FOTO Adevărul
Acceleratul Bucureşti-Iaşi, deraiat la Valea Călugărească în 2008 FOTO Adevărul

Anchete în cazul unor evenimente tragice petrecute în România zac în sertarele procurorilor ani de zile fără a fi finalizate. Parchetele invocă lipsa de personal, complexitatea cercetărilor care necesită expertize tehnice şi numărul foarte mare de persoane care trebuie audiate.

În lipsa presiunii mediatice, cum s-a întâmplat în celebrul „caz Caracal“, procurorii îşi permit să prelungească cercetările chiar şi peste zece ani fără să soluţioneze un dosar.

Tânără străpunsă de şină în tren

Este cazul accidentului feroviar petrecut în primăvara anului 2008 în judeţul Prahova. Atunci un tren accelerat care circula pe ruta Bucureşti-Iaşi a deraiat la intrare în Valea Călugărească. O tânără de 17 a murit pe loc, străpunsă de o bucată metalică desprinsă din şina de cale ferată, iar alte patru persoane au fost grav rănite.

Ancheta la faţa locului a relevat că posibil vinovaţi de producerea accidentului feroviar ar fi hoţii de fier vechi care ar fi furat componente ale macazului. Au fost audiaţi reprezentanţi ai CFR, martori, pasagerii care au supravieţuit, dar la aproape 12 ani de la producerea accidentului, dosarul nu este finalizat. Cercetările au fost începute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, ulterior au fost preluate de Parchetul Curţii pentru ca, în prezent, dosarul să se întoarcă de unde a plecat.

Gravida trimisă fără explicaţii la alt spital

O altă tragedie, intens mediatizată atunci când s-a întâmplat, are în prim-plan medici şi asistente al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti. În 2014, o tânără însărcinată s-a prezentat la camera de gardă, dar i-a fost refuzată internarea. Una dinstre asistente i-a sugerat gravidei să plece cu un taxi spre Bucureşti pentru că la unul dintre spitalele din Capitală ar avea mai multe şanse să primească ajutor. Tânăra s-a conformat, însă în dreptul localităţii Ciolpani a născut pe marginea drumului, ajutată de şoferul de taxi.
 
Copilul a fost preluat de un echipaj de la Ambulanţă, dar a murit până a ajuns la spital. Tragedia a fost urmată de anchetă internă la spital, ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, l-a demis pe medicul Călin Boeru, directorul unităţii sanitare. Din punct de vedere penal, ancheta a demarat abia în 2019. Potrivit unor surse judiciare, un medic şi mai multe asistente au fost chemaţi să dea declaraţii pe 4 decembrie 2019. Între timp, Călin Boeru a revenit la conducerea maternităţii, în calitate de director medical.

Medicul Călin Boeru, demis de ministrul Sănătăţii în 2014, a revenit pe postul de director medical al SOG 

Acte medicale măsluite

Un alt caz celebru nefinalizat cu rechizitoriu este cel al familiei Antonescu din Ploieşti. Medicii sunt acuzaţi că au intervenit târziu în 2012 în cazul unei femei aflate în ultima lună de sarcină, iar apoi au măsluit actele medicale. Copilul, un băieţel în de 8 ani, s-a născut cu handicap fizic şi psihic, iar mama acestuia are serioase probleme de sănătate. Ancheta se află şi acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, iar între timp unul dintre medicii incriminaţi a murit.

David Andonescu, băieţelul născut cu handicap sever la Maternitatea din Ploieşti, după ce mama lui a fost lăsată să sângereze ore întregi, după cum acuză acum familia Antonescu FOTO Arhiva 

O situaţie similară are în vedere cazul asistenţilor sociali acuzaţi că băteau copiii găzduiţi de centrul „Sf. Andrei“ din Ploieşti. Deşi ancheta a demarat în vara anului 2018, este încă departe de final, motiv pentru care o parte dintre angajaţii centrului suspectaţi de rele tratamente aplicate minorului s-au întors la serviciu, deşi iniţial fuseseră arestaţi preventiv. Atâta vreme cât nu sunt condamnaţi penal, angajatorul, adică Direcţie pentru Protecţia Copilului, nu le poate interzice să revină la post.

Şase asistenţi de la Centrul de Plasament Sf. Andrei din Ploieşti au fost arestaţi în 2018

Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, instituţie care face cercetările, susţine că este vorba despre o ”anchetă complexă”, acesta fiind şi motivul întârizerii trimiterii rechizitoriului în instanţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

MV R.
20.01.2020, 09:17:02

Aștept opinia conițelor Adina Florea(în calitate de procuror și actual șef de facto al SS-Secției Speciale),judecător Gârbovan(cel mai cel jude din țărișoară) și al coniței judecător Lia Savonea,actuala președintă a CSM.

+4 (4 voturi)
ileana iliescu
20.01.2020, 11:32:08

nu i doare nici la basca si nici in alta parte,toate cuconeturile enumerate stau cu dosul pe banii nostri si apara lichelele politicianiste,dar ca in toate institutiile statului la varf a ajuns toata pleava ,niste neica nimeni nu rezoneaza decat cu nulitatile.

+2 (2 voturi)
G M
20.01.2020, 10:04:16

Și indivizii ăștia vor avea pensii speciale ?

+2 (2 voturi)
ileana iliescu
20.01.2020, 10:45:29

da nemernicilor,hotii de fier vechi au dat toata romanica la topit,aia de la cfru ce pazesc,este clar ca lipsa intretinerii infrastructurii feroviare a condus la acest grav accident.cfr infrastructura sa plateasca si nemernicul asta de procuror care instrumenteaza dosarul si il tine la sertar,ca el poate sa traiasca bine merci,numai ce este in sufletul parintilor nimeni nu stie.

+2 (2 voturi)
Kyo
20.01.2020, 12:42:48

Acestea sunt doar cateva cazuri din Ploiesti. Ce ar fi sa luati judetele rand pe rand sa vedeti ce orori se gasesc?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările