Artista care transformă textilele vechi în haine-unicat. „Când aruncăm un tricou, irosim 2.000 de litri de apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Nedelcu este o artistă din Ploieşti pasionată de ecologie, care transformă textilele vechi, pe care de obicei le aruncăm, în haine noi sau în accesorii-unicat.

Ana Nedelcu (31 ani) este un artist pasionat de domenii foarte diverse, de la coregrafie, teatru, eco-design, până la antreprenoriat social şi politici de tineret şi socio-educaţie, domenii pe care le îmbină în proiecte îndrăzneţe, majoritatea având ca numitor comun ecologia.

În urmă cu 10 ani, Ana a dezvoltat conceptul AnARTivism, (care vine de la Ana + Arta + Activism în domeniul ecologiei), din dorinţa de a promova ideea de reciclare, în mod special reciclarea de material. „Creaţiile mele sunt un manifest şi totodată un îndemn la o gândire mai profundă asupra transformării, a reciclării, a folosirii creaţiilor deja existente şi a aducerii lor în noi forme, un demers în favoarea protejării mediului şi împotriva hiper-consumerismului. În cadrul Târgului TED 2015 de la Cluj am realizat aproximativ 200 de sacoşe din tricouri uzate, vizitatorii putând să le câştige doar dacă ştiau câţi litri de apă sunt folosiţi pentru a fabrica un tricou. Toată lumea a fost absolut surprinsă să constate că este nevoie de 2000 de litri şi că un tricou uzat poate deveni o sacoşă foarte rezistentă pentru cumpărături, pe care o mai poţi folosi timp îndelungat“, spune Ana.

Stil avangardist

În mâinile ei, blugii uzaţi devin veste sau fuste, o pereche de cizme o geantă şi chiar şi milieurile sau macrameurile bunicii, scoicile de la mare, rolele de scotch consumate şi baretele unor sandale vechi, combinate cu textile, pot deveni părţi componente ale unui accesoriu. „Cel mai mult îmi place să lucrez cu cravate. Sunt prin definiţie, ceva extrem de convenţional, iar după tranformare devin exact opusul, adică obiecte neconvenţionale. Din mai multe cravate pot crea o vestă sau un sarafan care pot fi folosite la fel de bine pe post de decor“, explică Ana. La fel de mult îi place să lucreze cu materialul de blug, pe care îl consideră extrem de versatil. 

image

Ana, la un program european de mobilitate, în Marsilia FOTO arhiva personală

Ana îşi vinde creaţiile la târguri, dar şi online. „Fiind creaţii avangardiste sunt preferate de o nişă restrânsă, în general tineri neconformişti, majoritatea din Bucureşti. De asemenea, majoritatea creaţiilor sunt pentru femei, însă şi bărbaţii care poartă haine cu accente rock / punk se regăsesc în creaţiile mele. Toate sunt unicat, realizate integral manual, inclusiv cusăturile din care creez anumite modele“, spune artistul.

Ana nu lucrează niciodată după tutoriale sau tipare, iar în atelierele de eco-design pe care le susţine în Ploieşti încurajează şi participanţii să-şi dea frâu liber imaginaţiei. 

image

Accesorii realizate din diverse textile sau obiecte reciclate - scoici, milieuri, bucăţi de tricou, barete de sandale FOTO Dana Mihai

În ciuda temperamentului vulcanic de zi cu zi, arta textilelor are efecte surprinzătoare asupra Anei. „În general sunt nerăbdătoare din fire, dar atunci când cos ceva am o răbdare infinită. Pot sta oricât, fără să resimt oboseala. Este ca o terapie pentru mine şi toate artele pot fi considerate astfel“, explică artistul.

Ana a pictat şi creat şi costume de scenă, decoruri şi recuzită. 

Proiecte interculturale

Cu timpul, Ana a extins designul eco la tot ceea ce înseamnă economia sustenabilă, antreprenoriatul social, voluntariatul şi ecologia în general. Este specializată în managementul deşeurilor şi are studii europene de mediu, educaţie şi tineret. „Sunt o adeptă a studiilor comparate şi în tot ceea ce fac încearc să îmbin tot ce am învăţat de-a lungul timpului, să fac conexiuni. Am participat la numeroase proiecte, naţionale şi internaţionale, în care artele vizuale, textilele, ecologia s-au îmbinat armonios. Îmi doresc ca lucrurile să se mişte mai repede, temeinic şi real în România din punctul de vedere al ecologiei şi al reciclării. În ultima vreme am pus foarte mult accent pe educaţie şi a transmite mai departe ideea de ecologie şi protecţia mediului“, mai spune Ana Nedelcu.  

image

Pe lângă ateliere de eco-design, politici pentru tineret şi scriere creativă, Ana susţine în şcoli ateliere pentru copii în care îi învaţă cum să recicleze diverse materiale, de la carton până la PET-uri. „Ideea de bază a pornit de la o dorinţă mai veche, un proiect european prin care să deschid o şcoală de educaţie eco. În prezent, conceptul funcţionează ca ateliere pe care le desfăşor în Ploieşti şi care au componente, pe lângă ecologie, şi scrierea creativă, tot în ideea de studiu şi educaţie multi şi inter/disciplinară.

Expoziţia Anei la Târgul TED de la Cluj, 2015 FOTO arhiva personală

În ultimii ani, Ana Nedelcu a participat la proiecte internaţionale pe teme de mediu în Franţa, Italia şi Spania şi a expus la numeroase evenimente de profil din ţară, inclusiv la Festivalul George Enescu din 2015, la un eveniment al artiştilor vizuali care s-a desfăşurat în Bucureşti pe timpul evenimentului. 

Vă mai recomandăm

O femeie din Ploieşti a renunţat la o carieră în domeniul bancar pentru a se dedica unei mari pasiuni: transformă deşeurile în adevărate opere de artă

De la inginerie la jucării pentru copii: o tânără din Ploieşti dă viaţă şi culoare imaginaţiei celor mici

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite