Avem primii poliţişti români şcoliţi online. Şi un nou banc: „S-au antrenat pe net, la filmele cu Van Damme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scoala de politie campina foto scoaladepolitie.ro

Nu mai puţin de 1.159 de agenţi de poliţie şi de subofiţeri de pompieri „intră în pâine” în structurile MAI peste câteva zile, deşi au făcut pregătirea propriu-zisă doar aproximativ o lună, restul cursurilor fiind online.

Cei peste 900 de elevi subofiţeri care au învăţat în şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne în anul pandemiei vor termina şcoala în decembrie, fiind prima generaţie de poliţişti care a făcut instrucţie în mare parte online. De altfel, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, MAI nu a mai organizat examen de admitere în luna septembrie 2020, nici în şcolile de agenţi de poliţie şi nici în cele de subofiţeri ISU.

La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” de la Câmpina, 750 de elevi urmează să termine cursurile în luna decembrie a acestui an. Odată cu aceştia vor absolvi şi cei 150 de colegi ai lor de la şcolile similare din Cluj şi Slatina.

Tinerii care au fost admişi în ianuarie 2020, au venit la cursuri în luna februarie şi au fost trimişi acasă în data de 11 martie, odată cu toţi elevii din România, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Au apucat să facă propriu-zis doar o lună de şcoală, timp în care nu au reuşit să acumuleze nici măcar baza informaţiilor necesare pentru cariera de poliţist.

Într-o primă fază, viitorii poliţişti au fost instruiţi on-line, aşa cum s-a procedat cu toţi elevii de la şcolile civile. Ulterior s-a găsit varianta profesorilor itineranţi care au mers la sediile Inspectoratelor de Poliţie din judeţele de domiciliu ale elevilor pentru a le preda cursurile de bază în mod clasic. 

Demonstraţie de încătuşare a unui infractor FOTO scoalapolitie.ro

scoala de politie campina foto scoaladepolitie.ro

Instrucţia, atât cât a fost posibil, a fost realizată tot la sediile inspectoratelor de poliţie unde elevii erau repartizaţi pentru stagiile de practică. Nu este clar în ce măsură toţi viitorii poliţişti au avut parte în mod egal de aceeaşi calitate a instrucţiei, pentru că ei au rămas sub coordonarea unui tutore, nu neapărat un ofiţer cu experienţă.

Pe lângă cursurile teoretice (elemente de Drept Penal, Procedură Penală) care pot fi explicate în sistem on-line, elevii din şcolile de poliţie au şi cursuri la care trebuie să participe fizic, trageri, autoapărare şi tactică poliţienească, dar şi alte module în care sunt folosite informaţii nedestinate publicităţii. Instrucţia fizică este esenţială pentru că cei mai mulţi dintre ei vor fi repartizaţi la arma ”Ordine Pulbică” pentru care tehnicile de încătuşare a unui infractor sau tehnicile de autoapărare sunt vitale şi nu pot fi asimilate fără exerciţiu sub supravegherea unui profesor.

Încep examenele de absolvire

Chiar şi aşa, pregătiţi în condiţii improvizate, cei 900 de elevi din şcolile MAI vor susţine examenele de absolvire, programate în a doua săptămână a lunii decembrie. Sunt trei probe, un test grilă cu subiecte din legislaţie, probe sportive şi tragere cu armament de infanterie.

Pentru a se evita aglomeraţia, elevii au fost repartizaţi pe mai multe centre de examinare, în funţice de domiciliu şi nu vor mai susţine, ca până acum, examenul doar la şcoala de la Câmpina.

Absolvenţii vor fi repartizaţi până la finalul anului în Inspectoratele Judeţene de Poliţie din Ţară în funcţie de notele obţinute. Tradiţia spune că elevii care au notele cele mai mici ajung să fie lucreze la posturi de poliţie comunală din Tulcea. În schimb, absolvenţii cu noate mari, peste 9, au varianta să-şi aleagă singuri oraşul unde vor debuta ca agenţi de poliţie.

Elevii şcolii de pompieri de la Boldeşti-Scăieni FOTO scoalapompieri.ro

elevi scoala de pompieri pavel zaganescu foto scoalapompieri.ro

Într-o situaţie similară se află şi cei 259 de pompieri care vor absolvi cursurile şcolii de la Boldeşti-Scăieni, din judeţul Prahova. Ca şi colegii lor poliţişti, au intrat în şcoală la începutul anului, şi au prins doar câteva săptămâni de cursuri, apoi au fost trimişi în judeţele de domiciliu la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă unde au făcut practică. Instrucţia, partea teoretică, a fost parţial online, apoi profesorii s-au deplasat la inspectorate pentru a preda în sistem clasic.

Evaluarea în timpul şcolii a fost tot virtuală, iar începând cu data de 5 decembrie şi până în data de 16 decembrie viitori pompieri susţin şi ei examenele de absolvire: proba de evaluare a performanţelor fizice, tragere, proba orală şi o testare scrisă.

Ministerul de Interne nu a anunţat deocamdată cand vor mai fi organizate sesiuni de admitere la şcolile postliceale de agenţi de poliţie, respectiv de pompieri. În mod normal, admiterea se susţinea la începutul lunii ianuarie, iar a doua sesiune, în septembrie.

Cel mai probabil examenul de admitere de la începutul anului 2021 nu va mai fi organizat pentru că nu mai este timp pentru depunerea dosarelor. Admiterea în şcolile MAI este complexă şi este nevoie de testări medicale şi psihologice care sunt eliminatorii.

Informaţia legată de cursurile online ale poliţiştilor au stârnit comentarii şi în mediul online. Românii care au aflat că până şi prinderea infractorilor a devenit „tutorial video” au glumit că noul val de poliţişti au învăţat cum să facă faţă infractorilor uitându-se pe net  „la filme cu Van Damme şi Chuck Norris”.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Cum s-au dezlănţuit viitorii poliţişti români în faţa soldaţilor americani. Trupa Forţelor Navale SUA, spectacol surpriză la Şcoala de Poliţie

Poliţiştii din Sinaia şi-au prins urechile în Zoom. Aplicaţia este folosită până şi de elevii de clasa I pentru şcoala online

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite