Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câmpurile morţii de lângă Ploieşti, cercetate FOTO Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Câmpurile morţii de lângă Ploieşti, cercetate FOTO Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Ariceştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.

Celebrele movile care se pot vedea dacă treceţi cu maşina pe DN1 nu sunt altceva decât morminte amenajate specific comunităţilor umane din Epoca Bronzului. Sunt sute astfel de ridicături de pământ, cele mai multe în zona Jumbo-Auchan. 

O parte dintre ele au fost cercetate de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova care au făcut în data de 10 august 2022 o descoperire unică: prima podoabă din aur, un inel cu buclă.

„În cea de-a doua movilă, care avea înălţimea de circa 1 metru şi diametrul de 30 metri, în primul mormânt de copil a fost descoperit un inel cu buclă din aur şi un bulgăre de ocru roşu, o vopsea naturală, simbol al puterii şi vitalităţii. Este prima piesă modelată din aur descoperită în tumulii din apropierea oraşului Ploieşti. În al doilea mormânt au fost descoperite resturile a doi indivizi, dintre care unul era copil şi celălalt - un adult, ale cărui oase fuseseră strânse într-o latură a gropii pentru a face loc depunerii copilului înmormântat ulterior”, au explicat arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. 

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova 

arheologi prahova

În mormânt a fost descoperit un vas din lut, două mărgele din scoică şi urme de cupru, arată sursa citată.

Până acum aceste câmpii din jurul Ploieştiului au fost exploatate agricol, însă în prezent au devenit terenuri deschise investiţiilor industriale sau imobiliare, ceea ce implică inclusiv o descărcare arheologică.

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

arheologi prahova

La începutul lunii iunie, arheologii au deschis un şantier şi la Urlaţi, un alt oraş prahovean unde parcurile industriale permit cercetătorilor să aducă istoria la suprafaţă. Pe 15 iunie aici a fost descoperit un artefact valoros, datat în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparţinut culturii Gumelniţa, din epoca Eneolitică. Această statuetă din lut a fost scoasă la suprafaţă de o cârtiţă.

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

arheologi prahova

Artefactul a fost descoperit întâmplător, într-un muşuroi făcut de o cârtiţă, chiar în prima zi a săpăturilor pe şantierul de la Urlaţi, şi reprezintă o zeitate feminină. Statueta din lut nu a fost găsită întreagă, ci doar un fragment. Fragmentarea acestor păpuşi este specifică epocii, ele fiind rupte în cadrul unor ritualuri.

Alin Frînculeasa, şeful echipei de arheologi din Prahova FOTO Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

arheologi prahova

Vă recomandăm şi:

Descoperire în Prahova. Cum erau înmormântaţi strămoşii dacilor, bărbaţii din civilizaţia Yamnaya VIDEO

De ce europenii sunt cei mai înalţi oameni din lume. Arheolog român implicat într-un studiu care va dezvălui originile populaţiei bătrânului continent

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite