Ce cred, cu adevărat, românii despre Parlamentul European. Majoritatea n-au habar cine-i reprezintă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare şi nu ştiu de cine sunt reprezentaţi la Bruxelles, relevă un studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS).

Lideri politici importanţi, cu expunere publică permanentă, de la Ioan Mircea Paşcu, Corina Creţu, Siegfried Mureşan şi până la Renate Weber, sunt mai nişte necunoscuţi pentru cei mai mulţi dintre repondenţi, evidenţiază rezultatul studiului.

Sondajul BCS a fost realizat în perioada 9-19 februarie 2019 pe un eşantion de 1.106 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României care locuieşte în ţară.

Eşantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate naţională, cu o eroare statistică de +/-3%. Au fost realizate interviuri în 116 localităţi urbane şi rurale din toate judeţele ţării, iar interviurile s-au desfăşurat la domiciliul subiecţilor, cu ajutorul unei echipe de operatori de teren, nu prin telefon, email, facebook şi nici pe stradă sau în instituţii ori pieţe, conform BCS.

Sondajul a fost coordonat de sociologul Bruno Ştean, profesor Universitatea ”Politehnica” Bucureşti, Departamentul pentru Formarea Cadrelor Didactice şi Ştiinţe Socio-Umane şi fondator al Biroului de Cercetări Sociale. Conform CV-ului, de-a lungul timpului a realizat sondaje de opinile la comanda formaţiunilor politice PDL şi PNL sau Alianţa DA.

Sondajul naţional de opinie publică realizat de BCS în februarie 2019 a fost realizat la comanda Comitetul Naţional al Republicanilor Româno Americani din Statele Unite ale Americii (www.romanian.gop).

Sondajul a fost împărţit în două mari capitole, unul cu întrebări despre sistemul de sănătate şi despre calitatea actului medical din România, iar cel de-al doilea s-a axat în mod special pe gradul de notorietate de care se bucură liderii politici români, posibili candidaţi la alegerile europarlamentare care se vor organiza la finele lunii mai 2019.

Sondaj BCS.februarie2019

Intenţia românilor de a participa la vot la algerile europarlamentare scade sub 30%

Întrebat care a fost răspunsul care l-a surprins cel mai mult, sociologul Bruno Ştefan a precizat ”faţă de luna trecută, pentru că fac în fiecare lună sondaj, scăderea dorinţei de participare la vot. Este atât de mare diferenţa faţă de luna trecută! Cel puţin zece la sută a scăzut intenţia de vot faţă de ianuarie, ceea ce înseamnă că acum coboară sub 30 la sută din totalul celor înscrişi pe listele de vot”, a precizat, pentru ”Adevărul”, coordonatorul sondajului.

Una dintre întrebările sondajului BCS se referă la încrederea acordată unor lideri politici români, posibili candidaţi pentru Parlamentul European.

În următorii posibili candidaţi la alegerile europarlamentare aveţi mai degrabă încredere sau neîncredere?

Rezultatele sondajului au fost următoarele:

Corina Creţu: 35% dintre repondenţi nu o cunosc, 30.1% au încredere şi 34.9% nu au încredere

Ecaterina Andronescu: 14.5% nu o cunosc, 22,7% au încredere, 62,8 % nu au încredere

Traian Băsescu: 7% dintre repondenţi nu îl cunosc, 22,7 % au încredere, 72,2% nu au încredere

Dacian Cioloş: 11,7% nu îl cunosc, 18,8% au încredere, 69,6% nu au încredere

Norica Nicolai: 35,8% nu o cunosc, 16,2% au încredere, 48% nu au încredere

Cristian Diaconescu: 40,8% nu îl cunosc, 15,9% au încredere, 43,4% nu au încredere

Rovana Plumb: 33,8% nu o cunosc, 14,7% au încredere, 51,4 nu au încredere

Ioan Mircea Paşcu: 51,7% nu îl cunosc, 12,7 au încredere, 35,7 nu au încredere

Renate Weber: 51,45% nu o cunosc, 10,1% au încredere, 38,5% nu au încredere

Siegfried Mureşan: 65,7% nu îl cunosc, 7,7% au încredere, 26,65% nu au încredere

Cristian Ghinea: 63,7% nu îl cunosc, 5,6% au încredere, 28,4% nu au încredere

Mircea Hava: 66,1% nu îl cunosc, 5,5% au încredere, 28,4% nu au încredere

Ce-şi doresc românii să facă Parlamenul European pentru ei

În ceea ce priveşte proiectele pe care românii şi le doresc propuse cât mai repede spre dezbatere în Parlamentul European, este de remarcat că cei mai mulţi s-au îndreptat către rezolvarea problemelor din sistemul de învăţământ şi creşterea nivelulului de trai. Reforma judiciară, fondurile europene, calitatea mediului, adoptarea monedei EURO, reindustrializarea ţării sau proiectele culturale nu se află printre priorităţile românilor

Care este proiectul pe care europarlamentarii români ar trebui să îl propună cel mai repede în dezbaterea Parlamentului European?

Proiecte privind grija pentru tineri, investiţii în copii, în învăţământ, şcoli mai bune, universităţi moderne, alocaţii se află pe primul loc între priorităţile românilor, conform sondajului BCS. 11.6% dintre repondenţi ar solicita europarlamentarilor români să se axeze pe aceste probleme.

Dezvoltarea economică a ţării, creşterea nivelului de trai, a calităţii vieţii sunt proiectele de care sunt interesaţi 10.8% dintre repondenţi.

Pe locul al treilea între preferinţele românilor, cu un rezultat de 9.8%, se află mişcarea populaţiei, sporirea natalităţii, oprirea avortului, sprijinirea românilor din afara graniţelor

7.6% dintre repondenţi ar cere europarlamentarilor să se preocupe mai mult de eliminarea corupţiei, lupta anticorupţie.

4.0% dintre repondenţi vor ca în dezbaterea Parlamentului European să intre proiecte cu privire la justiţie, reformele judiciare, respectarea legislaţiei UE, răspunderea magistraţilor, respectarea legilor.

Imaginea României în UE, unirea cu Basarabia, schimbarea în monarhie, schimbarea miniştrilor a fost solicitată de 3,7% dintre repondenţi, aproape la egalitate (3,5%) cu relansarea agriculturii, refacerea sistemului de irigaţii, pescuitul, optimizarea agriculturii, subvenţii.

Grija faţă de pensionari, mărirea pensiilor, pensii unitare în UE, ajutorarea pensionarilor se află în atenţia a 2.9% dintre repondenţi la egalitate (2.8%) cu proiecte privind calitatea mediului si resursele naturale, naţionalizarea energiei, aprovizionarea cu gaze.

De fonduri europene sunt interesaţi 2.8% dintre persoanele care au participat la sondaj.

Pe ultimele locuri, cu un scor de 0,4% s-au situat proiectele culutrale sau cele care privesc turismul.

Ce partid politic trimite în Parlamentul European politicienii cei mai bogaţi

Care partid vi se pare că trimite la Bruxelles ca europarlamentari oamenii cei mai:

Proeuropeni: PNL 13%,USR PLUS, 9.5%, PSD 9%, ….niciunul 19,5%

Credincioşi: PNL 7%, PSD 9%, Pro România 8.9%, ….niciunul 29.5%

Bogaţi: PNL 7,5%, PSD 37,6%, …niciunul 14.1%

Cinstiţi: PNL 9.0%, PSD 8.7%, USR PLUS 9,7%, …..niciunul 39,3%

Competenţi: PNL 16,4%, PSD 16,6 %, USR PLUS 8,7%, ……niciunul 21,6%

În ceea ce priveşte lupta partidelor politice pentru a diminua corupţia, românii par a fi destul de sceptici. 36,9% au răspuns că niciuna dintre formaţiunile politice nu se luptă să înlăture corupţia din România. La această întrebare, PNL, PSD şi USR PLUS au obţinut un scor aproape egal: PNL 11,7%, PSD 10,1%, şi USR PLUS 10.0%.

Întrebaţi ce partid se luptă cel mai mult să ridice nivelul de trai al românilor, persoanele chestionate au răspuns: PSD 16,5%, PNL 11,8%, niciunul 34.0%.

Deşi nu cunosc activitatea europarlamentarilor, românii consideră că deciziile Parlamentul European le influenţează viaţa mult şi foarte mult. Au răspuns astfel 58 dintre persoanele chestionate.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite