Ce scriau gazetele în perioada interbelică. Ultima nuntă regală la castel şi primul autograf al regelui Mihai I erau subiectele fierbinţi ale anilor '20

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la nunta Principesei Ileana, sora regelui Carol al II-lea cu Arhiducele Anton de Habsburg au deschis prima pagină a revistei Ilustraţiune Română în august 1931 FOTO digitool.dc.bmms.ro
Imagini de la nunta Principesei Ileana, sora regelui Carol al II-lea cu Arhiducele Anton de Habsburg au deschis prima pagină a revistei Ilustraţiune Română în august 1931 FOTO digitool.dc.bmms.ro

În anii 20, publicaţiile periodice care apăreau în România urmăreau îndeaproape viaţa familiei regale, iar după octombrie 1921 principele Mihai a devenit principalul subiect al ziariştilor care vânau fiecare gest, fiecare mişcare, fiecare replică pe care viitorul rege le făcea în deplasările sale publice.

Se spune că a fost o adevărată bătălie între gazetarii vremii să pună mâna pe primul autograf dat de micul rege. Câştiogătoare a fost publicaţia ”Ilustraţiunea Română” care, în numărul din 22 august 1929,  a deschis ziarul cu un portret al regelui Mihai I însoţit de semnătura acestuia. Nici nu împlinise nouă ani, iar semnătura stângace, ”Mihai” scris cu litere de mână, cu o caligrafie specifică elevilor de şcoală primară, apare în colţul din dreapta jos a fotografiei publicată de gazeta amintită.

”Pentru milioanele de români, Micul Rege nu este o simplă Majestate la care priveşti din depăratea protocolului. El este ceva din sufletul, din sângele şi din credinţa noastră. El este al nostru al tuturor, deasupra tronurilor şi protocoalelor. Deaceia entusiasmul poporului nu cunoaşte margini când Micul Rege, cu ochii mari şi cuminţi, salută milităreşte, sau când cineva povesteşte din întâmplările de toată ziua a Celui ce mai târziu va conduce destinele ţării. Am reprodus pe prima pagină a revistei noastre primul autograf al Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Este autograful istoric (...) pentru a putea fi în casa oricărui bun român. Cu prima slovă a Majestăţii Sale vom plublica şi câteva spicuiri din viaţa Sa (...)”, scrie în articolul de deschidere al publicaţiei Ilustraţiunea Română.

regele mihai autograf digitool.dc.bmms.ro

Primul autograf al Regelui Mihai I publicat în revista Ilustraţiunea Română FOTO digitool.dc.bmms.ro

Ca şi în ziua de astăzi, gazetarii nu erau interesaţi doar de evenimentele importante din viaţa familiei regale, ci urmăreau să redea publicului avid să cunoască în detaliu tot ceea ce se putea despre conducătorii ţării. Un dialog între Alteţa Sa Principesa Mamă şi fiul său surprins cine ştie cum sau auzit de la diverşi martori, pasiunile regelui Mihai, cum discuta acesta cu supuşii sau înclinaţiile sale către ştiinţele tehnice şi mai ales pasiunea pentru motoare erau erau subiecte des abordate de ziarişti iar totul era redat în cel mai mic detaliu.

Tot ”ilustraţiunea Română” publică într-un articol dedicat Regelui Mihai I mici povestioare despre felul în care acesta se comporta la lecţiile de călărie. Într-una din zile, deşi se simţea rău, Regele Mihai a refuzat să întrerupă cursul pentru că în timpul lecţiilor de călărie nu se vorbeşte despre nimic altceva. Erau reguli stricte peste care micul rege le respecta cu sfinţenie.

regele mihai autograf digitool.dc.bmms.ro

Fotografie în care Regele Mihai era surprins în timp ce-şi făcea lecţiile FOTO digitool.dc.bmms.ro

”Într-o zi Regele nu se simţea bine. Şi tocmai în ziua aceea şedinţa e călărie a fost neobişnuit de lungă şi de grea. Totuşi s-a terminat spre deplină mulţumire a profesorului. Abia la plecare, în automobil, Regele mărturisi că nu se simte bine şi că îi venea rău în tot timpul călăriei. La observaţiunea A.S.R Principesa Mamă, de ce nu a spus nimic profesorului, Regele o privi serios şi îi răspunse; N-am putut, fiindă profesorul mi-a spus că nu am voe să vorbesc decât despre călărie”, se arată în articolul din Iulustraţiunea Româna, publicat în numărul din 22 august 1929.

regele mihai autograf digitool.dc.bmms.ro

Mirii, principesa Ileana şi Arhiducele Anton d e Habsburg în faţa altarului. Imagini de la ultima nuntă princiară care a avut loc la Sinaia au fost publicate  în numărul din 5 august 1931 în ”Ilustraţiunea Română” 

Articolul consemnează de asemenea vizita regelui Mihai I, pe vremea când încă era principe, la Mamaia unde se juca cu vaporaşele şi cu corăbiile pe plajă. Tot în timpul excursiei de la Mamaia (aticolul nu precizează când anume a avut loc, doar că în acea perioadă Mihai I era principe) Mihai şi-a dorit să asiste la antrenamentul soldaţilor care făceau exerciţii de tragere contra avionului.  Şi tot din Ilustraţiunea Română aflăm că regele Mihai I îşi dona jucăriile copiilor de la ”Leagăn” şi mai mult mergea personal să le ofere copiilor fără părinţi ajutorul său.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite