Ce spun reprezentanţii spitalului din Ploieşti, după ce au fost acuzaţi că au refuzat transportul unui bebeluş grav bolnav la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii spitalului de Pediatrie din Ploieşti vor anunţa autorităţile abilitate pentru a verifica de ce copilul a fost adus în stare critică, în comă chiar, la spital
Reprezentanţii spitalului de Pediatrie din Ploieşti vor anunţa autorităţile abilitate pentru a verifica de ce copilul a fost adus în stare critică, în comă chiar, la spital

Reprezentanţii spitalului de Pediatrie din Ploieşti au remis presei un comunicat fără precedent cu privire la acuzaţiile unui asistent maternal. Acesta  le-a repproşat medicilor că au refuzat transportul la Bucureşti în cazul unui bebeluş de doar şase luni care s-a stins pe patul de spital, miercuri, 4 martie.

Conducerea unităţii medicale din Ploieşti a precizat că bebeluşul, care se afla în plasament maternal, a fost adus la spitalul de Pediatrie în stare gravă, nicidecum doar cu o banală temperatură de 39 de grade.

 Reprezentanţii spitalului au precizat că vor înştiinţa instituţiile abilitate cu privire la starea critică de sănătate în care a fost adus copilul la spital. Potrivit raportului medico legal, bebeluşul a murit din cauza unor complicaţii care nu puteau apărea într-un interval scurt de timp, se arată în comunicatul remis presei.

Redăm integral punctul de vedere al spitalului de Pediatrie din Ploieşti

”Vom sesiza instituţiile abilitate în vederea stabilirii motivului pentru care acest copil a fost adus în stare critică în unitatea noastră spitalicească”

 „Referitor la cazul copilului în vârsta de şase luni, decedat în ziua de 03.04.2019 în unitatea noastră spitalicească, vă aducem la cunoştinţă următoarele fapte.

În primul rând, am dorit să presentăm acest comunicat de presa în momentul în care am primit şi concluzia Serviciului de Mediciă Legală, prin certificatul medico legal, pentru a relata faptele într-un mod cât mai realist, bazat pe dovezi, care să fie crezut chiar şi de cei care s-au grăbit să ne condamne, fără nici cel mai mic argument.

La data de 03.04.2019, orele 05:44 copilul I. M. a fost adus la  Spitalul de Pediatrie, de către o aparţinătoare care s-a prezentat drept bunica (sau, din informaţiile neoficiale pe care le avem, asistent maternal).  Diagnosticul iniţial, cel pus de către personalul medical de la Compartimentul Primiri Urgenţe, a fost de Insuficienţă respiratorie acută. Acesta, tradus într-un limbaj comun, înseamnă că acest copil era în stare critică şi, în niciun caz, nu prezenta doar o banală temperatura de 39 grade Celsius.  

Imediat ce a fost adus, copilul a fost admis în terapie intensivă (ora 5:50), cu stare generală foarte gravă, comatos, cu semne de deshidratare severă (fontanela anterioară deprimată, ochi înfundaţi în orbite),  tegumente marmorate, cianoză generalizată, febril 40 grade C, cu extremităţi reci, dispneic, saturaţia oxigenului 60%,  tahicardic,  cu hipotensiune arterială . Diagnosticul prezumtiv a fost ţoc septic cu disfuncţie multiplă de organe (neurologic, cardiac, respirator, renal, hepatic), acidoza metabolică severă.

Au fost iniţiate imediat  următoarele măsuri: abord venos periferic şi abord intraosos, terapie de echilibrare hidroelectrolitică, de corectare a acidozei metabolice, intubaţie orotraheala şi ventilaţie mecanică, montare de sondă urinară şi nazogastrică, măsuri de scădere a febrei, tratament antibiotic.  În ciuda acestor măsuri, starea generală a copilului se menţine în continuare gravă  ţi la ora 8:02 face primul stop cardiorespirator, care se resuscită în 15 minute, iar la ora 15:15 survine al doilea stop cardiorespirator, la care manevrele de resuscitare rămân fără răspuns.

Dealtfel, cauza morţii, stabilită prin certficatul medico legal, a fost de: Insuficienţă acută cardiorespiratorie şi hepatorenala, şoc septic, Pneumopatie acută, stare în care este evident că pacientul nu putea ajunge doar în câteva ore.

Ce va putem spune, cu siguranţă, este că, deşi medicii au înţeles din prima clipă cu ce au de a face, au făcut eforturi supraomeneţti să îl ţină pe micuţ în viaţă. Chiar bunica lui, într- o postare pe facebook, făcută în perioada critică a copilului, afirma că medicii fac tot ce pot şi că este un medic care nu s-a dezlipit de copil. Da, avea dreptate,  acel medic anestezist a fost lipit de copil şi a refuzat să plece acasă, mult prea impresionată de această tragedie, încercând să îl readucă la viaţă.

Am citit cu toţii declaraţia bunicii copilului, contradictorie pe alocuri şi nu ne-a venit să credem ce poate să spună. Ce s-a întâmplat cu acea bunică recunoscatoare medicilor care încercau să salveze viaţa nepoptului ei adus la spital în stare critică, bunică informată la interval de 15 minute despre starea celui mic, bunică prezentă la toată forfota creată de dorinţa disperată a tuturor de a salva o viaţă nevinovată?

În aceeaţi declaraţie, bunica spunea că această febră a fost prima din viaţa lui. Referitor la acest lucru vă putem spune că bebeluţul I.M a mai fost internat şi în perioada 28.10.2018 – 05.11.2018, la vârstă de o lună şi 3 săptămâni, cu diagnosticul de Pneumonie, Bronşiolită acută şi Insuficienţă respiratorie acută.

Credem ca durerea de a pierde un copil este atât de mare, încat, poate, în neputinţa de a înţelege de ce, tinzi să cauţi vinovaţi în jurul tău, sperând că asta să aducă un pic de bine… doar că această atudine nu aduce bine, ci, din contră, aduce rău. Aduce rău oamenilor care au făcut tot ce era posibil să îţi salveze copilul, aduce dezamăgire, nesiguranţă şi lipsa motivaţiei de a merge mai departe, într-o societate din ce în ce mai dezbinata şi mai plină de tensiuni.

Într-adevar, pentru ca aceasta este tema momentului, avem salarii mari, decente, dar noi, medicii, am depus un jurământ fără a avea statul de plată în partea dreaptă, am jurat să salvăm vieţi din dragoste de oameni, fără a cunoaşte când ne vor fi mărite salariile. Noi, medicii, suntem mâna prin care Dumnezeu aduce sănătatea oamenilor, dar nu putem face întotdeauna minuni, chiar dacă ne dorim tare mult acest lucru. Şi atunci când pierdem printre degete fărâma de lumină care licăre într-un suflet de copil, ne moare şi nouă câte o bucată de inimă, lăsându-ne mai triţti şi secătuiţi.

Despre afirmaţiile făcute de diverse persoane şi entităti în spaţiul public, că nu am avea cu ce să salvăm vieţi, că mor mulţi copii în Spitalul de Pedatrie, că acest spital este o unitate de anihilare, care ar trebui închisă, dorim să vă dăm doar câteva date.

În perioada de la începutul anului 2018 şi până în ziua de astăzi, la Compartimentul Primiri Urgente al Spitalului de Pediatrie Ploieţti s-au prezentat un numar de 51.667 copii, dintre care un numar de 6.594 copii au fost internati. Numărul de decese înregistrat în această perioadă de timp a fost de 12, decese produse doar la copii ce prezentau multiple comorbidităţi.

Nici unui apartinator al unui copil internat în Spitalul nostru nu i s-a cerut să aduca medicamente sau materiale sanitare pentru a îi fi tratat copilul. Toate tratamentele sunt asigurate, integral, de către Spital şi, dovada faptului că tratamentele prescrise şi oferite sunt cele corecte şi eficiente sunt cei 51.655 de copii vindecaţi.

Este evident că se mai fac şi greşeli, că sunt o mulţime de lucruri care pot şi trebuie îmbunătăţite, dar, de aici, până la a arunca anatema asupra unor medici care au făcut eforturi supraomeneşti să păstreze în viaţă un bebeluş, până la a spune că nu au avut cu ce să salveze o viaţă, până la a spune că în acest spital este mizerie, când oricine îi trece pragul poate vedea contrariul, este cale lungă.

Vă informăm, de asemenea, că vom sesiza instituţiile abilitate în vederea stabilirii motivului pentru care acest copil a fost adus în stare critică în unitatea noastră spitalicească.

Noi vă asigurăm că vom oferi, în continuare, servicii de calitate micuţilor dumneavoastră (atât câtţi mai suntem, din ce în ce mai puţini) şi că vom respecta jurământul pe care l-am depus, jurământ care este piatra de temelie a carierelor noastre.

Mutumim celor care au asteptat rezultatul investigaţilor medicale, care ne-au acordat prezumţia de nevinovăţie şi nu s-au repezit să ne condamne pentru fapte pe care, aşa cum puteţi constata, nu le-am comis.

Manager,

Dr. Catalin VISEAN”

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite