Conflict între proprietarul celei mai vechi rafinării din Europa şi Ministerul Culturii: „Există riscul unui dezastru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafinăria Steaua Română la începutul secolului XX Sursa arhive
Rafinăria Steaua Română la începutul secolului XX Sursa arhive

Noul proprietar al celei mai vechi rafinării din Europa se luptă în instanţă să anuleze decizia de declanşare a procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice dispusă de Ministerul Culturii cu privire la obiectivul ”Steaua Română” din Câmpina.

Clasarea ca monument istoric ar împiedica timp de un an orice intervenţie, respectiv investiţie în curtea rafinăriei, în prezent aproape o ruină.

Potrivit money.ro, producătorul de materiale de construcţii Soceram Câmpina a achiziţionat Rafinăria Steaua Română de la TDR Bucureşti, în urma unei tranzacţii de circa 5 milioane de euro ce s-a perfectat în ultima parte a lunii octombrie 2021. Noul proprietar a anunţat că doreşte să construiască în curtea fosteri rafinării, un muzeu al industriei câmpinene precum şi un complex de clădiri comerciale sustenabile energetic. Parcul va include inclusiv un loc de joacă pentru copii. 

Ecogen Power SRL, deţinător al activelor fostei rafinării câmpinene, a atacat în instanţă deciciza Ministerului Culturii care a dispus declanşarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a obiectivului rafinăria ”Steaua Română”, construită la 1895. 

Procesul s-a judecat pe rolul Tribunalului Prahova, secţia de contencios administrativ, şi a avut ca obiectiv: ”suspendare executare act administrativ”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Pe 17 ianuarie 2022, Tribunalul Prahova a respins cererea de suspendare ca neîntemiată, astfel că societatea privată a declarat recurs la Curtea de Apel Ploieşti unde urmează să se ia decizia finală. Deocamdată nu a fost stablit un prim termen de recurs.

Declanşarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice dispusă de Ministerul Culturii cu privire la obiectivul ”Steaua Română” din Câmpina a fost demarată la solicitarea unei asociaţii culturale din Ploieşti, ”Suntem România”.

Imobilul ce face obiectul procedurii de clasare declanşate de către Ministerul Culturii prin Direcţia Judeţeană este reprezentat de un ansamblu de clădiri administrative şi de instalaţii de rafinare dezafectate, care au avut destinaţie de rafinărie şi care de peste 20 de ani nu mai sunt active.

Ce reclamă noul proprietar al rafinăriei

În actul de sesizare, reprezentanţii Ecogen Power susţin că regimului juridic de monument istoric al rafinăriei câmpinene blochează o serie de intervenţii de maximă urgenţă, care, dacă ar fi întârziate, ar pune în pericol populaţia:

  • verificare  tuturor perimetrelor rafinăriei pentru identificarea unor potenţiale proiectile nedetonate
  • ecologizarea vechilor instalaţii care sunt conectate încă la reţeaua de gaz şi energie electrică şi în care se află încă produse petroliere
  • măsuri de securizare a instalaţiilor şi de depoluare pentru a preveni un eventual dezastru, în contextul în care există suspiciunea apariţiei unor substanţe cancerigene
  • depoluarea zonei, înlăturarea pericolelor, pe baza unor planuri bine stabilite şi documentate, acţiuni ce urmează a fi efectuate prin intermediul unor societăţi specializate, după grafice aprobate de Ministerul Mediului şi care trebuie respectate cu stricteţe, existând sancţiuni importante în caz de nerespectare.

”In această situaţie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova din cadrul Ministerului Culturii, prin comunicarea adresei la care a făcut trimitere, a blocat implementarea acestor acţiuni necesare prin declanşarea procedurii de clasare a rafinăriei în lista monumentelor istorice şi contribuind la creşterea riscului de a se produce un dezastru”, arată societatea care deţine în prezent parte din activele fostei rafinării, potrivit rejust.ro.

Pe de altă partea, reprezentanţii Ecogen Power susţin că instalaţiile şi clădirile originale ale rafinăriei ”Steaua Română” au fost distruse aproape complet în timpul celor două războaie mondiale, motiv pentru care nu ar îndeplini criteriile necesare pentru a fi incluse în Lista Monumentelor Istorice. Ca atare, decizia decizia Ministerului Culturii este catalogată ”ca fiind abuzivă, disproporţionată şi inoportună”, potrivit sursei citate.

Ce spune instanţa

Tribunalul Prahova a apreciat că doar simpla declanşare a procedurii şi derularea acesteia, în sensul verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, nu reprezintă un exces de putere din partea Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Prahova, ”de vreme ce aceasta este instituţia competentă să întreprindă astfel de acţiuni, iar înscrisurile care au stat la baza declanşării procedurii conturează temeinicia unui astfel de demers”, se arată în motivarea instanţei care a respins cererea noului prorpietar al rafinăriei, potrivit sursei citate. 

Terenurile vechii rafinării câmpinene, peste 50 de hectare, situate în mare parte în zona centrală a oraşului, au atras atenţia investitorilor din momentul în care a fost declarat falimentul societăţii (februarie 2021). Inclusiv baza sportivă a fostei rafinării (teren de fotbal şi stadion) a fost vândută în vara anului trecut unei societăţi specializate în construirea de locuinţe. 

Rămâne încă nesoluţionată situaţia căii ferate, folosită în trecut pentru transportul de produse petroliere, în prezent dezafectată. Administraţia publică locală şi-a arătat intenţia de a desfiinţa calea ferată în vederea amenajării unui drum rutier secondat de circuit pentru biciclete. Demersul primăriei nu a avut succes, întrucât şi Linia de calea ferată 312 Câmpina – Câmpiniţa – Telega se află în aceeaşi procedură de clasare ca monument istoric.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cea mai veche rafinărie din România a pus lacătul pe uşă. Ce raportau spionii americani despre producţia de petrol din Câmpina

adevarul.ro/locale/ploiesti/cum-ajuns-fiescoasa-vanzare-olx-rafinaria-steaua-romana-pretul-pornire-103-milioane-euro-directorul-societatii-arata-bulversat-anunt-1_5b6d3db4df52022f75352da5/index.html

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite