Crama 1777 Valea Călugărească, noul muzeu de pe harta obiectivelor turistice din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crama a fost reconstruită de muzeografi şi mutată pe un teren donat de o familie din Valea Călugărească
Crama a fost reconstruită de muzeografi şi mutată pe un teren donat de o familie din Valea Călugărească

O cramă, monument de artă medievală ţărănească, realizat de meşteri autohtoni, cioplitori în lemn, este cel mai nou obiectiv din reţeaua muzeală din Prahova. În cramă puteţi afla informaţii foarte interesante despre tradiţia viti-vinicolă din zona Valea Călugărească

Crama şi expoziţia permanentă din interiorul acesteia sunt inaugurate sâmbătă, 18 mai, chiar de Ziua Internaţională a Muzeelor.

Crama din Valea Călugărească, monument de artă medievală ţărănească, realizat de meşteri autohtoni, cioplitori în lemn, s-a păstrat până în anul 1985 în forma ei originală. Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească; compusă din două încăperi, prima servind pentru obţinerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului.
           
De-a lungul timpului, crama a suferit diverse restaurări, cea mai importantă fiind cea iniţiată de profesorul Nicolae Simache în 1960, urmând ca în 1967 să fie declarată muzeu. Între anii 1970-1980 crama se degradează ireversibil, iar în 1985 se decide demontarea acesteia şi recuperarea unor bârne de lemn, care au fost păstrate şi conservate în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şI Arheologie Prahova.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi-a propus reconstrucţia cramei şi transformarea ei în muzeu, pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil şi prin bunăvoinţa familiei Dumitrăchescu T. Petre, din Valea Călugărească, care a donat terenul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Consiliului Judeţean Prahova, finanţator al proiectului.

Inaugurarea acestei crame la 18 mai 2013, vine după o muncă asiduă, atât a constructorilor, cât şi a specialiştilor muzeografi şi conservatori-restauratori, care au contribuit la readucerea acestui monument în atenţia publicului vizitator, dornic a afla informaţii despre tradiţia viti-vinicolă din zona Valea Călugărească.

Mai puteţi citi

Noapte albă în muzeele din Prahova. Peleşul poate fi vizitat până la miezul nopţii

FOTO Vacanţa de sănătate. Sejur în butoaie, la băile sărate de la Telega

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite