Cum facem diferenţa între alergia la soare şi toxiinfecţia alimentară. Simptomul comun: erupţia cutanată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alergie

Medicii deramatologi atrag atenţia că de la o vară la alta tot mai mulţi pacienţi se prezintă la cabinetele medicale cu simptome specifice alergiei solare. Cauza exactă, dovedită ştiinţific, a creşterii numărului de persoane afectate de razele ultraviolete nu este cunoscută deocamdată.

Important este, susţin medicii, ca pacienţii să fie capabili să facă diferenţa între simptomele unei alergii solare şi reacţiile adverse produse de un aliment alterat (toxiinfecţia alimentară). În ambele cazuri, pe suprafaţa corpului apar erupţii însoţite de mâncărimi uneori greu de suportat, doar că doar în cazul toxiinfecţiei alimentare erupţia cutanată este un motiv de a solicita ajutorul urgent al medicului specialist.

Medicul dermatolog Oana Stanimir explică faptul că urticaria solară apare imediat după expunerea la soare şi dispare imediat, odată cu încetarea expunerii.

”Urticaria solară este foarte rar persistentă, dar apare într-un timp foarte scurt de la momentul expunerii la soare. Poate fi vorba chiar de câteva minute, maximum cinci. Alergia solară apare strict pe zonele expuse la soare, pe când cea alimentară de cele mai multe ori are expunere toraco-abdominală şi ulterior pe extremităţi”, explică medicul Oana Stanimir.

Cremele cu protecţie solară sunt indicate în cazul alergiilor, dar nu protejează sută la sută

Pentru persoanele care ştiu că au o anumită predispoziţie la alergii este indicată crema cu protecţie UV, dar pelicula formată de această soluţie nu se transformă deloc într-un scut, nu protejează sută la sută, aşa că cel mai bun remediu recomandat este evitarea expunerii la soare.

”Sunt persoane care au un singur episod de uriticarie solară şi nu mai repetă toată viaţa, dar sunt şi alţi pacienţi care fac urticaria vară de vară”, explică dr. Stanimir.

O altă deosebire faţă de urticaria alimentară este aceea că erupţia cutanată provocată de razele soarelui nu reprezintă o urgenţă medicală, ci mai degrabă una estetică.

”Este mai degrabă o problemă deranjantă, care crează un disconfort din cauza mâncărimilor şi pentru faptul că nu poţi sta la soare să te bronzezi. Foarte rar poate deveni ceva grav, să ajungi până la faza de şoc anafilactic”, mai spune medicul.

Acesta a precizat că, deşi alergia solară era etichetată ca o afecţiune foarte rară, în ultimul timp a început să apară chiar şi la persoane cu pigment închis la culoare a început să apară urticaria solară.

”În anii precedenţi nu am întâlnit uritcaria la persoanele cu astfel de ten închis la culoare, dar au început să apară tot mai frecvent. Oricum, cele mai vizate pentru alergiile solare sunt femeile de 30-40 de ani cu ten blond”, spune dr. Oana Stanimir.

Ca tratament preventiv pentru persoanele care au episoade rare de alergie este indicată crema cu fotoprotecţie şi tratament specific antialergic. În cazul în care deja a apărut erupţia este indicată o cremă antipruriginoasă şi chiar creme pe bază de cortizon, în cazul în care episoadele se repetă de mai multe ori în aceeaşi zi. Totuşi, spune medicul, cel mai bun tratament în cazul alergicilor este evitarea sau reducerea pe cât posibil a expunerii la soare.

De asemenea, important de spus este că urticaria solară dispare de la sine, de cele mai multe ori, imediat ce persoana afectată se retrage la umbră, dar paote reapărea imediat ce pielea va intra în contact din nou cu razele ultraviolete.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite