Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Cum au făcut doi prahoveni milioane de lei cumpărând cărţi în numele Şcolii de Poliţie din Câmpina şi al Inspectoratului Şcolar Prahova

0
8 Mar 2017 15:19:10
Autor: Diana Frîncu
Escrocherie de cinci milioane de lei cu cărţi pentru copii    FOTO Arhiva personală
Escrocherie de cinci milioane de lei cu cărţi pentru copii    FOTO Arhiva personală

Au fost percheziţii, miercuri dimineaţă, în Prahova într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu de peste 5 milioane de lei, în care victime colaterale au fost Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

Mai multe persoane sunt acuzate că au comandat cărţi în numele celor două instituţii de stat de la o editură din Bucureşti fără să mai plătească marfa. Acum unitatea de învăţământ a Ministerului de Interne şi ISJ Prahova au fost somate să achite facturile care depăşesc suma de 3,5 milioane de lei.

Ancheta în acest dosar, spun surse apropiate anchetei, a pornit după ce, de nenumărate ori, Şcoala de Poliţie de la Câmpina cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au primit somaţii din partea editurii din Bucureşti să achite facturile pentru cărţile cumpărate. Cum cele două instituţii nu comandaseră nimic au depus o plângere la Poliţie pentru a se lămuri situaţia.

Aşa s-a aflat că mai multe persoane din Prahova au mers la editura Vox din Capitală unde s-au recomandat ca fiind reprezentanţi ai ISJ şi ai Şcolii de Poliţie. Escrocii au propus un târg în urma căruia ar fi permis pătrunderea pubicaţiilor tinpărite de respectiva editură pe piaţa şcolară de carte. În schimb, editura trebuia să plătească un comision consistent pentru a avea acces în unităţile de învăţământ din Prahova. Cele două părţi s-au învoit, escrocii au încasat comisionul şi au comandat cărţi în valoare de aproape 4 milioane de lei pe care au promis că le vor vinde într-un timp scurt. Totul părea autentic pentru escrocii prahoveni eliberate facturi, dar pentru care au folosit ştampile falsificate.

Cînd au văzut că trece timpul, iar în cont nu intră niciun leu, reprezentanţii editurii au început să sune pe la Inspectoratul Şcolar şi la Şcoala de Poliţie pentru a se interesa de situaţia vânzărilor de carte. Aşa au aflat că au fost victimele unei escrocherii.

În urma audierilor care au avut loc la sediul DIICOT din Ploieşti, două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate instaneţi cu propunere de arestare preventivă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările