Cum a luat şeful Poliţiei Mizil „sub aripă“ un clan de proxeneţi. Comisarul-şef, acuzat că a profitat de fetele abuzate, s-a retras la pensie după începerea anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Marius Rotaru s-a pensionat imediat după izbucnirea scandalului
Comisarul Marius Rotaru s-a pensionat imediat după izbucnirea scandalului

Comisarul şef Marius Nicuşor Rotaru (55 de ani), fost comandant al Poliţiei oraşului Mizil, a fost trimis în judecată cu mare întârziere pentru fapte extreme de grave pentru un ofiţer de poliţie: folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi favorizarea făptuitorului.

Rotaru este acuzat de procurorii antimafia că a protejat o grupare de proxeneţi din Mizil, care exploatau sexual fete minore racolate din judeţele Prahova, Buzău şi Constanţa. Pentru că închidea ochii la nelegiuirile care se petreceau în micul orăşel de provincie pe care trebuia să-l apere, Rotaru a putut profita şi el de fetele care veneau la el, culmea, să-i ceară ajutorul.

Marius Rotaru a fost reţinut de DIICOT Ploieşti şi ulterior arestat de Tribunalul Prahova în septembrie 2016. A stat doar câteva nopţi în arest, fiind plasat ulterior în control judiciar de Curtea de Apel Ploieşti. În ciuda acestei situaţii, Rotaru şi-a încheiat cariera de poliţist într-un mod decent. S-a pensionat imediat după izbucnirea scandalului, iar de aproape doi ani se bucură de pensia de comisar şef cu funcţie de şef de poliţie orăşenească.

Fetele abuzate i-au cerut ajutor degeaba

Fostul şef al poliţiei din Mizil a fost trimis în judecată la doi ani de la arestare, în vara anului 2018. Iniţial judecătorii de la Tribunalul Prahova au respins rechizitoriul procurorilor DIICOT, invocând faptul că există „neregularităţi“ în documentele înaintate instanţei. Dosarul de trafic de minori în care este incuplat şi fostul şef al Poliţiei Mizil a fost acceptat de magistraţi abia în mai 2019, dar încă n-a primit un prim termen de judecată. În schimb, o parte dintre proxeneţii care ar fi primit protecţia lui Rotaru au fost deja condamnaţi, iar unii au şi executat pedepsele şi au ieşit din închisoare.

Concret, Rotaru este acuzat de către procurorii DIICOT că în perioada 2015-2016, perioadă în care se afla la comanda Poliţiei Mizil, n-a luat în seamă reclamaţiile venite din partea unor fete minore care acuzau că erau forţate să se prostitueze de membrii unei familii din oraş. Chiar părinţii fetei au apelat în repetate rânduri la ajutorul şefului poliţiei mizilene, doar că Rotaru pare că a tratat situaţia ca o simplă rătăcire a unei adolescente îndrăgostite de un fost coleg de clasă care tot fugea de acasă de bunăvoie. Aşa s-a apărat Rotaru în faţa anchetatorilor. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe fostul comandant al Poliţiei Mizil că nu şi-a făcut datoria impusă de funcţia pe care o avea, evitând să anunţe organele judiciare competente în soluţionarea de cazuri de trafic de minori. Mai mult, în loc să dea curs reclamaţiilor uneia dintre fete care reuşise să scape din ghearele proxeneţilor sărind pe geam, Rotaru a încercat o negociere între victimă şi agresor.

Calvarul fetelor racolate

„Toate aceste împrejurări denotă faptul că R. M. îi favorizează pe membrii grupului infracţional din care fac parte suspecţii din prezenta cauză prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare, ajutându-i astfel pe suspecţi să scape de tragerea la răspundere penală“, se arată în referatul DIICOT Ploieşti.

Diana Cristache, pe atunci minoră, era una dintre fetele racolate de Cornelia Chirbea, Călin Leontin Florian şi Florian Baicu din Mizil. Cei trei nu erau interlopi cu notorietate, dar principala lor sursă de venit era chiar exploatarea unor fete minore racolate în cel mai clasic mod posibil de către băieţii femeii. Diana fusese colegă de clasă cu unul dintre băieţii Corneliei Chirbea. Se îndrăgostise de acesta şi acceptase să fugă de acasă şi să se mute cu el în apartamentul din Mizil unde locuia împreună cu întreaga familie a tânărului. Fata era de fel din comuna prahoveană Sălciile şi visa la o viaţă nouă alături de iubitul său. A avut parte de un trai nou, dar pe străzi, păzită de indivizi dubioşi, unde era forţată să întreţină relaţii sexuale cu şoferi care tranzitau judeţul Prahova. Familia de proxeneţi a reuşit să convingă şi alte fete să se mute la Mizil, una dintre tinere era din Buzuău, iar alta din Constanţa. Erau aduse în Prahova, iar Cornelia Chirbea îşi învăţa băieţii să le determine pe fete să-şi ia la plecare neapărat şi un act de identitate. Era felul proxenetei prin care se putea impune ulterior, reţinându-le buletinele fetelor. Fără acte, fără bani, ameninţate, bătute, închise într-un apartament obscur şi în permanenţă supravegheate, copilele erau exploatate la maximum fie în stradă, fie la domiciliul clienţilor.

Fata care a fugit pe geam şi a ajuns la Rotaru

La începutul anului 2016, Diana a reuşit să scape sărind pe un geam. S-a refugiat în sediul Poliţiei Mizil şi a cerut ajutorul chiar comandantului acestei unităţi, comisarul Marius Rotaru. Greşeala ei a fost că n-a depus o reclamaţie scrisă, doar i-a povestit poliţitului prin ce trece sperând că acesta o va ajuta. Din referatul procurorilor reiese că membrii reţelei de proxeneţi au fost reclamaţi de mai multe ori de către victime, dar rezultatul a fost acelaşi, şeful Poliţiei Mizil a închis ochii şi a încercat să aplaneze conflictul.

„Tot C. S. este cel care ori de câte ori sunt reclamaţi la Poliţia Oraşului Mizil, tratează cu comandantul acestei unităţi de poliţie, în vederea rezolvării reclamaţiilor într-o manieră favorabilă, sprijinindu-i astfel pe fii săi în activitatea infracţională. La momentul când Ş. L. a fost chemată la sediul Poliţiei din Mizil, întrucât se prezentaseră parinţii acesteia (…) a învăţat-o pe minoră să le spună părinţilor ca se va sinucide dacă nu o lasă să locuiască în continuare la domiciliul său, încercând astfel să asigure în continuare  posibilitatea eploatării sexuale a victimei în interesul grupului”, se arată în referatul DIICOT.

În faţa anchetatorilor Marius Rotaru nu şi-a recunoscut fapta. A susţinut că ar fi ajutat-o personal pe una dintre fetele traficate de grupare, şi chiar a dus-o acasă cu maşina. Totuşi, procurorii DIICOT acuză că Rotaru ar fi avut alte interese, şi anume să profite şi el de fetele minore. În plus, fostul comandant al Poliţiei Mizil este acuzat că, în loc să ia măsuri cu privire la faptul că tânăra recalama că a fost violată, s-a eschivat şi a dat vina pe un agent din comuna Sălciile.

Proxeneţii, deja condamnaţi

Astfel, potrivit anchetatorilor, există indicii de favorizare a infractorului „cu referire la infracţiunea de viol privind minora, având în vedere gravitatea acuzaţiei, care reclama acţiuni ferme şi rapide din partea şefului unei unităţi de poliţie de oraş şi nu eschivarea şi plasarea responsabilităţii unui lucrător de la un post de poliţie dintr-o localitate mică. Există aşadar suspiciunea că printr-o astfel de atitudine, de inacţiune, de pierdere a unor momente operative (cercetări la faţa locului, prelevare de probe biologice, constatări medico-legale), inculpatul a asigurat un ajutor presupusului autor al violului, fapt care atestă un comportament lipsit de deontologie profesională şi chiar o presupusă încercare a inculpatului de a obţine favoruri de natură sexuală de la una dintre persoane vătămate din această cauză…“

În cazul fostului şef al Poliţiei Mizil judecata este abia la început, ceilalţi proxeneţi au fost condamnaţi deja la închisoare cu executare. Chirbea Cornelia, femeia în apartamentul căreia erau sechestrate tinerele, a fost condamnată în iunie 2017 la patru ani de închisoare. Pentru că avea peste 60 de ani, femeia a exectuat doar o fracţie din pedeapsă, iar acum a ieşt din spatele gratiilor. Şi ceilalţi proxeneţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare, doar că situaţia lor juridică este mult mai complicată, fiind judecaţi şi în alte dosare.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite