Cum păstrezi lavanda pe timpul iernii astfel încât parfumul florilor să reziste câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavanda cultivată trebuie ferită de lumina soarelui şi de umiditate FOTO: gardendesign.com
Lavanda cultivată trebuie ferită de lumina soarelui şi de umiditate FOTO: gardendesign.com

Deşi este o plantă iubitoare de soare, apă şi de căldură, lavanda trebuie ferită de lumină şi umiditate, odată cultivată, dacă vreţi să o păstraţi cât mai mult timp în casă. Pentru ca florile de lavandă să păstreze cât mai mult timp mirosul specific, este nevoie să respectaţi câteva reguli simple.

Lavanda, cu denumirea ştiinţifică ”Lavandula”, are nu mai puţin de 50-60 de specii care cresc în special în zona mediteraneană, cea mai cunoscută în România fiind ”Lavandula Angustifolia”, cu frunze mici, alungite şi cu flori de culoare mai degrabă albastre decât violet.

Această specie de lavandă înfloreşte la noi în ţară spre finele lunii iunie, spre deosebire de zona mediteraneană unde înflorirea se produce de două ori pe an, mai întâi în luna mai şi apoi spre sfârşitul lunii august.

Aşadar, în România cultivarea florilor începe în iunie-iulie şi se poate prelungi chiar şi în august, dacă vremea permite acest lucru. Lavanda are nevoie de mult soare şi de teren bine drenat. Are nevoie de apă, dar nu în exces. Nu este o plantă pretenţioasă, dar apa prea multă, care bălteşte la baza arbustului, va distruge cultura în câteva săptămâni, explică Ruxandra Gâlă, inginer horticultor.

Cultivarea trebuie să înceapă atunci când frunzele şi tijele sunt încă verzi. Crenguţele arbustului se taie la o lungime de maximum 30-40 de centimetri, iar apoi se leagă cu o sfoară în buchete. Aceşti snopi se atârnă cu inflorescenţele în jos într-o cameră întunecată şi bine aerisită. Se păstrează în acest mod aproximativ două săptămâni, până ce frunza devine uşor casantă.

Acesta este singurul mod de ”conservare” a florilor de lavandă care vă oferă garanţia că parfumul intens va rezista câteva luni.

Ce se întâmplă cu lavanda cultivată dacă este ţinută la lumină

Dacă florile cultivate se păstrează la lumină, în razele soarelui atunci în doar câteva zile violetul petalelor de flori se va transforma într-un gri-cenuşiu şi vor da senzaţia că sunt acoperite de praf. În plus, uscată astfel, la soare, florile vor pierde mult din parfum.

Odată ce levănţica a fost uscată într-un loc ferit de lumină şi umiditate, florile pot fi tăiate de pe tijă şi depozitate în mici săculeţi de preferat din ţesătură rară astfel încât parfumul să poată fi eliminat cât mai bine în încăpere sau în dulapul de haine.

Puţini ştiu că nu doar florile lavandei sunt parfumate, ci şi frunzele. Aşadar, în săculeţi puteţi presăra şi câteva frunze uscate.

Dacă preferaţi lavanda ca decor în casă, bucheţelele uscate pot fi depozitate în vase fără apă. Floarea uscată va rezista fără să se scuture chiar şi un doi ani, cu precizarea că parfumul se va estompa după doar două-trei luni.

La fel, buchetele uscate se vor feri de lumina soarelui şi de umiditate sau de căldura excesivă (nu depozitaţi vasele sau săculeţii lângă sursa de căldură din casă).

Prezenţa lavandei uscate în casă are cel puţin două beneficii, înlătură mirosul neplăcut de stătut, dar şi insectele. Moliile şi ţânţarii nu apreciază deloc parfumul de lavandă, iar planta se transformă astfel într-un repelent natural, netoxic.

De altfel, plantarea câtorva arbuşti de lavandă în curte vă pot salva de prezenţa nedorită a ţânţarilor.

Pentru un efect cât mai puternic al parfumului de lavandă, puteţi să puneţi câteva flori într-un vas ceramic (difuzor de aromaterapie) peste care să adăugaţi puţin ulei banal de floarea soarelui sau chiar apă. Vasul ceramic se atârnă deasupra unei candele, astfel încât flacăra să încălzească baza recipientului. Vaporii eliminaţi vor parfuma încăperea în doar câteva minute, iar mirosul va persista pentru câteva ore.

Pentru un decor special, căutaţi o sticlă cu o formă aparte, în care puteţi introduce câteva crenguţe de floare uscată. Astupaţi sticla cu un dop din plută, pe care îl poziţionaţi doar superficial, fără să presaţi, astfel încât parfumul de lavandă să poată pătrunde în încăpere.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite