Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Cum îţi poţi rata viaţa în România dacă pierzi un manual şcolar. Cazul elevei care a obţinut 9,86 la Bac, dar riscă să nu se poată înscrie la facultate

72
12 Jul 2019 10:07:36
Autor: Diana Frîncu
Alice Mihaela Brânză FOTO arhiva personală
Alice Mihaela Brânză FOTO arhiva personală

O situaţie absurdă se înregistrează la unul dintre cele mai prestigioase licee din Prahova, unde o elevă nu se poate înscrie la facultate pentru că a pierdut un manual, iar conducerea liceului refuză cu încăpăţânare să îi elibereze diploma de Bacalaureat şi foaia matricolă.

Alice Mihaela Brânză, absolventă a Colegiului I. L. Caragiale din Ploieşti, cu media 9.86 la Bac, nu poate intra în posesia diplomei de bacalaureat şi a foii matricole pentru că a pierdut manualul de informatică. Alice susţine că a discutat cu directorul liceului, dar a primit un refuz. Vineri, 12 iulie, a mers împreună cu tatăl ei din nou în biroul directorului pentru a încerca o negociere. Rezultatul a fost acelaşi, fără manual, Alina nu primeşte diploma şi foaia matricolă.

”Am venit special din concediu pentru că fata mea plângea la telefon. Vă daţi seama ce situaţie. Am mers astăzi (vineri, 12 iulie - n.r) la şcoală şi mi-au dat ca variantă să fac o copie după manual şi să o aduc aşa la şcoală. M-au trimis la Biblioteca Judeţeană să iau de acolo un manual pe care să-l xeroxez, dar cartea nu există la ei. Le-am cerut celor de la liceu să-mi dea un manual din depozitul şcolii, dar au spus că nu se poate pentru că biblioteca liceului este închisă”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Marius Brânză, tatăl elevei.

Alice a povestit că nici măcar nu este vina ei că a pierdut cartea. Ea susţine că toate manualele pentru ultimul an de liceu le-a primit la finalul clasei a XI-a. Pentru că nu i-au încăput toate în rucsac, a lăsat în dulapul de la şcoală trei dintre cărţi. În toamnă, când a revenit la cursuri, fata nu a mai găsit manualele în dulap. A reuşit să facă rost de două dintre cele trei cărţi pierdute, dar nu şi de manualul de informatică. Situaţia este complicată pentru că foştii săi colegi de clasă au returnat cărţile deja şi nimeni nu mai are o copie. Deşi Alice s-a oferit să achite contravaloarea manualului pierdut, directorul liceului nu a acceptat.

Ce spune conducerea liceului

”Domnul respectiv are soluţia pentru ca fiica dumnealui să aducă manualul de aseară de la ora 19.22. I-am transmis printr-o colegă de-a mea. I-am explicat că poate trage la Xerox un manual, aceaşi ediţie şi de la aceeaşi editură de la care a şi primit-o şi pe care poate să-l aducă la şcoală. Tatăl elevei a venit în dimineaţa aceasta cu scandal la mine şi i-am explicat că avea de aseară rezolvarea la această problemă. Manualul acela se găseşte în momentul acesta la marea majoritate a elevilor de clasa a XI-a, pentru că le-au primit deja. Se poate duce la orice elev de clasa a XI-a, să-l ceară cu împrumut o jumătate de oră şi să-l tragă la Xerox. Copilul acesta ştia că trebuie să predea manualele din 15 mai. Două luni sunt. Ea zice că dirigintele i-a spus că poate să dea banii pe manuale. Din 291 cât are seria de clasa a XII-a numai ea ştia că poate să dea banii. Nu este voie. Ministerul ne interzice să strângem bani de la copii. Nu putem să strângem acei bani, nu avem unde să-I băgăm, nu avem articol bugetar. În momentul în care termini treaba într-o şcoală trebuie să semnezi o fişă de lichidare”, a declarat Carmen Băjenaru, directorul Colegiului I.L.Caragiale din Ploieşti.

Întrebată dacă elevei i s-a explicat că poate aduce o copie Xerox a manualului lipsă, şi nu neapărat manualul original, Băjenaru a recunoscut că fata nu a fost informată în acest sens. ”Eu am nevoie de un manual. Copilul nu a întrebat dacă poate să dea o copie Xerox sau un manual scanat. I s-a spus să dea acelaşi manual. Nu i s-a precizat că trebuie să fie în coperţile acelea de la editură”, a precizat directorul liceului.

UPDATE

După mai multe drumuri şi telefoane, Alice a reuşit să găsească o soluţie la unul dintre centrele xerox din Ploieşt care avea în baza de date toate manualele de liceu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

Parallel Mind
12.07.2019, 10:24:13

Nu au invatat pana in momentul asta cum arata "manualul" ??? Nu se gaseste la biblioteca judeteana sau la librarii. Se cheama in termeni uzuali, plic si contine mai multe file, pardon, foi. Acestea, de preferat cu cifra 500 scrisa pe ele, si intr-un numar rezonabil pentru a da "greutate" "manualului"!

+14 (20 voturi)
Carmen Rusu
12.07.2019, 10:35:22

Abuz grosolan! Un mod grosolan de-a spune ca vrea o spaga. La puscarie!

+12 (16 voturi)
Rares P.
12.07.2019, 10:35:48

O situatie de tot rasul, creata de niste incompetenti care conduc un liceu. Cum e ma posibil asa ceva? Sunteti chiar RETARDATI??? Alooo, domnule director, scoate-ti-va domne capul din fund si incepeti si folositi creierul ala putin!!

+17 (19 voturi)
mircea miricioiu
12.07.2019, 10:49:42

Și uite așa ne arată dascălii noștri cum te susțin și te ajută să te ratezi. Și nu este vreo noutate. Dar poate o plângere penala îl trezește din amorteala .... botanica pe directorașului cel viteaz. E cazul că părinții să se gândească și la varianta asta.

+17 (17 voturi)
catalin marius
12.07.2019, 11:37:20

daca doriti,va pot pune la dispozitie înregistrarea cu asa zisul scandal facut de mine..referitor la faptul că e singura din 291 care stia ca poate fi di plătit,se poate auzi pe înregistrare cand a spus că dirigintele a fost "urecheat" pt ca i ă transmis fetei ca poate fi plătit manualul..acelasi diriginte care i am spus dnei directoare(si mi a spus că stie acest lucru),ca nu a facut nici macar o ședință in ultimii 3 ani..nici macar ședințele obligatorii de la începutul clasei a 12 a si cele de după simulări pt bac.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (72)