Cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă. Procedura care trebuie urmată în cazul fructelor căzute la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul pomilor din livadă începe imediat după culesul fructelor FOTO npr.org
Tratamentul pomilor din livadă începe imediat după culesul fructelor FOTO npr.org

O livadă cu pomi fructiferi implică o grijă specială, dacă doriţi să aveţi fructe sănătoase şi în sezonul următor. Inginerii horticoli recomandă să pregătiţi grădina pentru iernat cu mare atenţie şi, chiar dacă implică un efort în plus, trebuie să eliminaţi orice sursă care ar putea dăuna pomilor.

Tratamentul pentru pomii din livadă începe imediat după culesul fructelor, fie că vorbim despre meri, peri, pruni, cireşi, vişini, caişi sau piersici. Ideală este pulverizarea pe toată coroana pomului, dar şi la sol, a unei substanţe pe bază de cupru. 

Se găseşte în comerţ, sub formă de pulbere, la plic. Cantitatea de sulfat de cupru dintr-un plic se dizolvă în zece litri de apă şi apoi, cu ajutorul unui atomizor, împrăştiaţi tratamentul.

Acest tratament are menirea să omoare dăunătorii şi să ferească livada în primul rând de monilioză şi făinare, boli cauzate de ciuperci frecvent întâlnite la pomii sâmburoşi.

Următorul pas este igienizarea grădinii la sol. Eliminaţi toate sursele unde ar putea să se ascundă dăunătorii, de la fructele putrezite care au căzut singure din pom şi până la frunze şi asta pentru că reprezintă o “casă” unde se poate ascunde teribila bacterie Escherichia coli. 

Cum protejăm pomii tineri de ger

Noile tendinţe în domeniu, spune Ruxandra Gâlă, inginer horticol, este că nici măcar noi să nu mai consumăm fructele care au căzut pe pământ, tocmai din cauza pericolului E-coli. Această bacterie, deosebit de rezistentă, ajunge în sol şi în cele din urmă va ataca, spre primăvară, pomul fructifer.

Cel de-al treilea pas este recomandat în special pentru pomii fructiferi tineri. Spre luna noiembrie, când temperaturile încep să scadă spre zero grade Celsius, este indicat să înveliţi tulpina cu pânză de sac. Evitaţi să apelaţi la alte improvizaţii, de genul căpiţelor de fân, pentru că paiele uscate ascund tot felul de surprize neplăcute, de la insecte până la larve sau alte bacteria. De asemenea, susţine Ruxandra Gâlă, folia din plastic este total neindicată pentru protecţia tulipnelor. Explicaţia este simplă, apare condensul.

Important de precizat este că, dacă nu avem cum să protejăm toţi pomii fructiferi din livadă, măcar să o facem pentru caişi şi piersici, mai ales dacă aceştia sunt plantaţi în zonă de deal sau munte, unde iernile sunt mult mai geroase.

Cum păstrăm fructele peste iarnă

Sunt câteva reguli de respectat şi în ceea ce priveşte conservarea merelor şi a perelor pe sezonul rece. În primul rând fructele - şi ne referim exclusiv la mere, pere şi gutui – trebuie culese atunci când sunt în pârg, nu când sunt foarte coapte. Evident, se păstrează doar fructele fără “bube”. Se depozitează în încăperi întunecate, unde persistă o temperatură constantă 10-12 grade Celsius şi bine aerisite. 

Fructele se aşează uşor, cu mâna, pe rafturi din lemn peste care putem aşterne ziare sau hârtie de sac. Un alt secret este acela că merele, perele sau gutuile nu trebuie să se atingă între ele, deci se aşează într-un singur strată, fiecare fruct la o distanţă de câţiva milimetri. Un alt secret este acela ca primul raft să nu atingă piatra sau pământul, dacă vorbim despre un beci sau cămară şi asta pentru a permite o ventilaţie bună pentru toate fructele.

De asemenea fructele care se păstrează peste iarnă trebuie ferrite de lumină pentru că lumina este cea care le asigură o maturare rapidă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite