Cum se administrează o comună din România. Consilierii au votat de trei ori pentru un „vice“, iar primăria a rămas la mâna unui funcţionar acuzat de fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
consiliul local gura vitioarei foto diana frincu

Decesul primarului dintr-o comună prahoveană a provocat un adevărat haos în administraţia publică locală. Consilierii nu reuşesc să aleagă un viceprimar care să preia frâiele comunităţii, iar conducerea primăriei a rămas pe mâna secretarului instituţiei, acuzat, printre altele, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri.

În tot acest timp, proiecte importante pentru comună, finanţate cu fonduri guvernamentale, sunt în aşteptare.

Comuna prahoveană Gura Vitioarei a rămas fără conducere încă din primăvara acestui an, odată cu decesul edilului Gheorghe Trifon. De atunci, consilierii locali, secretarul primăriei şi angajaţi ai instituţiei sunt într-un scandal continuu. Mai mult, poliţia din Vălenii de Munte a fost chemată la sediul primăriei, pentru că existau suspiciuni că un funcţionar public (secretarul primăriei) ar fi distrus documente importante. Miza acestor certuri este postul de viceprimar – care, în lipsa primarului ales, va prelua atribuţiile acestuia.

În prezent Primăria este condusă de Corina Nicoleta Constantin, secretarul instituţiei. Pe numele acesteia există însă o serie de plângeri penale care se află în diferite faze de cercetare fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, fie la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Prahova.

Secretarul Primăriei, acuzat că şi-a modificat nota primită la evaluarea anuală a activităţii

Aceasta este acuzată de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, purtare abuzivă şi conflict de interese. Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, în cauză s-a început urmărirea penală asupra faptelor.

secretar gura vitioarei foto primaria gura vitioarei

Nicoleta Constantin, secretartul Primăriei Gura Vitioarei FOTO guravitioarei.ro

Într-una dintre plângeri, secretarul primăriei Nicoleta Constantin este acuzată că a modificat nota din raportul de evaluare a performanţelor individuale. Conform documentului citat, Nicoleta Constantin a primit nota 2,45 şi calificativul ”Satisfăcător” pentru activitatea sa din anul 2016. Evaluarea a fost făcută de primarul comunei, în februarie 2016. Totuşi la Prefectura Prahova, în raportul de evaluare a performanţelor individuale pe anul 2016, Nicoleta Constantin figurează cu nota 5 şi calificativul ”Foarte Bine”. Nota şi calificativul pentru activitatea depusă sunt importante pentru un funcţionar public, pentru că în funcţie de aceste rezultate i se poate diminua sau nu salariul.

Haosul din administraţia publică locală a comunei este prezent şi în timpul şedinţelor de Consiliu Local. Cum comuna rămăsese fără primar, iar viceprimarul Gheorghe Stănescu nu era agreat de majoritatea din Consiliul Local, s-a decis schimbarea acestuia şi alegerea unui nou ”vice” care să preia frâiele administaţiei locale până la organizarea de alegeri parţiale.

Prefectura a anulat alegerea viceprimarului

S-a decis astfel, în luna septembrie, organizarea unei şedinţe extraordinare de CL în timpul căreia a fost introdus pe ordinea de zi şi proiectul pentru schimbarea viceprimarului şi desemnarea altuia nou. Cu majoritatea de voturi necesară, viceprimarul a fost schimbat şi înlocuit cu un consilier agreat de cei mai mulţi consilieri.

Schimbarea viceprimarului de la Gura Vitioarei a fost considerată de către Prefectura Prahova nelegală, astfel că Hotărârea a fost anulată, iar comuna a rămas din nou fără conducere.

Vineri, 26 octombrie, consilierii locali ai comunei s-au întrunit din nou într-o şedinţă extraordinară unde au ales prin vot un nou viceprimar. Doar că şi de data aceasta alegerea ”vicelui” ar putea fi anulată de Prefectură.

Patru dintre consilierii care au votat vineri au fost excluşi din partid printr-o decizie a Biroului Politic Judeţean, care a rămas definitivă. Conform legii, cei patru îşi pierd calitatea de consilieri locali, odată cu pierderea sprijinului politic, deci nu mai au drept de vot. Aşadar şi al treilea viceprimar al comunei s-ar putea să râmână în funcţie doar câteva zile, până ce Prefectura va analiza situaţia.

Al treilea viceprimar ales de consilieri excluşi din partid

Curios este că unul dintre consilierii excluşi din partid a vrut să candideze şi el la funcţia de viceprimar. Nu i s-a permis acest lucru, iar refuzul a fost justificat de faptul că a rămas fără sprijin politic, deci nu ar mai avea dreptul să ocupe un scaun de viceprimar. În schimb i s-a permis să voteze, iar votul său a fost considerat valabil.

Prefectura Prahova urmează să analizeze din nou, în cursul zilei de marţi, 29 octombrie, situaţia de la Gura Vitioarei şi va decide dacă şi alegerea celui de-al treilea viceprimar este nulă.

Între timp, mari proiecte de infrastructură, unele finanţate cu bani guvernamentali, au rămas în aşteptare. Este vorba despre asfaltarea unor drumuri în patru sate din comună şi introducerea de alimentare cu apă aşteaptă, cel mai probabil, finalul scandalului dintre consilierii locali şi finalizarea documentaţiei necesare pentru începerea lucrărilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite