Demolarea unei clădiri istorice provoacă revoltă printre arhitecţi: „O catastrofă“. Edificiul a fost creat de celebrul arhitect Toma Socolescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria din Urlaţi, construită după planurile arhitectului Toma Socolescu, propusă pentru dărâmare FOTO Primăria Urlaţi
Primăria din Urlaţi, construită după planurile arhitectului Toma Socolescu, propusă pentru dărâmare FOTO Primăria Urlaţi

Clădirea istorică în care funcţionează în prezent Primăria oraşului prahovean Urlaţi a fost propusă pentru demolare, iniţiativa stârnind nemulţumirea unor asociaţii de arhitecţi care au cerut autorităţilor locale să renunţe la proiect.

Imobilul, construit în anul 1929, poartă semnătura arhitectului Toma Socolescu, dar se află într-o avansată stare de degradare prezentând un risc atât pentru funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea în sediul primăriei, dar şi pentru localnici, se arată în proiectul de hotărâre locală care propune demolarea clădirii. Consilierii locali din Urlaţi urmează să decidă în cadrul şedinţei de Consiliu Local, programată miercuri 25 mai 2022, soarta imobilului.

Veche de aproape o sută de ani, clădirea, unde se află astăzi sediul Primăriei Urlaţi, a fost construită de arhitectul Toma Socolescu, destinaţia acesteia fiind în acele vremuri de casă boierească. Vila a fost donată Sfatului Popular în anii '50, devenind în timp o emblemă a oraşului dintre vii, aşa cum este cunoscut Urlaţiul.

În proiectul de hotărâre se arată că imobilul în discuţie ”prezintă un pericol avansat de prăbuşire datorat gradului ridicat de degradare. În această situaţie este necesară demolarea construcţiei vechi şi construirea unui sediu nou (...)”.

Ce spune primarul din Urlaţi

Contactat telefonic, Marian Măchiţescu, edilul oraşului Urlaţi şi iniţiatorul proiectului privind demolarea primăriei, a precizat că intenţia autorităţii locale este să construiască o nouă clădire respectând întocmai proiectul vechi, în condiţiile în care o eventuală consolidare ar costa de două sau chiar de trei ori mai mult decât demolarea şi reconstruirea.

Decizia de a dărâma vechea primărie din oraş a produs însă o adevărată revoltă atât în rândul opiniei publice, dar cu precădere printre arhitecţi care recunosc valoarea istorică a clădirii, chiar dacă aceasta nu este catalogată drept monument istoric.

Asociaţia Pro Patrimonio a trimis care autorităţile locale din Urlaţi, o scrisoare prin care se solicită reanalizarea proiectului de hotărâre prin care urmează să decidă demolarea vechii clădiri a primării.

”Considerăm că soluţia optimă este păstrarea clădirii vechi, consolidarea şi reabilitărea acesteia la standardele moderne necesare unei bune funcţionări şi conservarea valorilor de patrimoniu şi identitate locală şi naţională prin clasare acesteia ca monument istoric”, arată reprezentanţii asociaţiei într-o postare publicată pe pagina oficială de Facebook.

Soluţii pentru restaurare există, iar demolarea ar fi o catastrofă, arată sursa citată.

Proiect retras

La presiunea publicului, primarul Măchiţescu a cedat şi a anunţat cu câteva ore înaite de începerea şedinţei de consiliu local că va retrage proiectul controversat şi va căuta o soluţie pentru ca această clădire să rămână în picioare.

”Am înţeles şi respect opinia publicului, aşa că vom retrage de pe ordinea de zi proiectul. Noi voiam să ridicăm o clădire identică cu cea veche, să respectăm toate elementele arhitecturale ale vechii clădiri. Acum cel mai probabil vom muta sediul primăriei în Casa de Cultură unde avem suficient spaţiu, fără să împiedicăm activitatea culturală de aici. În ceea ce priveşte sediul vechi al primăriei vom căuta o soluţie de consilidare, deşi starea de degradare, vă spun, este una avansată, mai ales la subsol. Probabil că o vom transforma în muzeul oraşului sau centru cultural, vedem”, a declarat, pentru ziarul ”Adevărul”, primarul Marian Măchiţescu.

Construcţia unde funcţionează sediul actual al Primăriei Oraşului Urlaţi este una dintre cele mai spectaculoase din judeţ şi este proiectul renumitului arhitect Toma Socolescu. Acelaşi arhitect este autorul celor mai multe clădiri emblematice din Ploieşti, printre acestea aflându-se Halele Centrale, Palatul de Justiţie, Teatrul ”Toma Caragiu”, Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Ploieşti, Creditul Prahovei (clădirea CEC), Colegiul I.L.Caragiale Ploieşti, Cinematograful Scala etc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum apără un viceprimar coşul de gunoi cumpărat la preţ de frigider: i-a dat foc cu public ca să-i probeze rezistenţa

Primăria Urlaţi amendată de Garda de mediu pentru că a ”dosit deşeuri” acoperindu-le cu pământ

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite