Deputatul prahovean Florin Anghel, traseist bogat, cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile cu statul ale deputatului PDL Florin Anghel au înflorit de când a devenit şeful Consiliului Judeţean Prahova şi au atins apogeul în mandatul de parlamentar. Firma Fibec SA, controlată de familia lui Florin Anghel a obţinut în ultimii doi ani, de când e deputat, contracte de la stat în valoare de 12,4 milioane de euro.

Citiţi şi: Dan Şova,  un avocat bogat, cu bani de la stat

TOP AVERI - Deputatul Mircea Cazan este cel mai avut parlamentar din Sibiu

Pe timp de criză, parlamentarii prahoveni şi-au cumpărat case şi terenuri

Dacă în 2003, când nu deţinea nicio funcţie politică, firma familiei deputatului PDL Florin Serghei Anghel (50 de ani), SC Fibec SA, avea un profit declarat de numai 60 de mii de lei (14 mii de euro), în primul său an de mandat la cârma Consiliului Judeţean Prahova profitul  a crescut de 30 de ori, ajungând la 1,7 milioane de lei ( 400 de mii de euro).

La final de mandat, firma familiei sale contabiliza un total al cifrei de afaceri cu statul de 10 milioane de lei (2,4 milioane de euro). În următorii doi ani, 2009 şi 2010, când deja era deputat, cifra de afaceri cu statul a mai crescut de 5 ori, până la 54 de milioane de lei (12,8 milioane de euro).
 
Contracte ca între colegii de partid

În urmă cu jumătate de an, firma de construcţii Fibec SA a câştigat o licitaţie organizată de Primăria comunei prahovene Secăria, acolo unde edil este colegul de partid al lui Anghel, Iulian Popa. Pentru 5, 3 milioane de lei ( 1,2 milioane de euro) firma lui Anghel trebuie să  construiască un drum şi să modernizeze sistemul de alimentare cu apă din localitate.

La licitaţia organizată de membri PDL şi câştigată de deputatul PDL s-a mai prezentat o singură competitoare, Hidroconstrucţia SA. Aceasta din urmă a pierdut, în ciuda faptului că a oferit un preţ mai mic decât competitorul „portocaliu". „Că s-a dat politic? Nu ştiu cum să vă spun... Nu s-a dat politic pentru că au căzut ceilalţi. Şi vă spun sincer, ceilalţi de la  Hidroconstrucţia au oferit un preţ mai mic, dar cine vine cu subevaluare nici nu face treabă. Şi a pierdut din considerente tehnice, nu intru în amănunte că nu ştiu, dar au pierdut pe cinstite, oricum", spune primarul comunei Secăria, Iulian Popa.

Conform site-ului de licitaţii publice,  preţul cel mai mic nu era singurul criteriu de atribuire a contractului. Cei care au organizat licitaţia au impus şi alte condiţii precum timpul de efectuare a lucrării, dar şi ambiguul criteriu: „proceduri tehnice de execuţie". Florin Anghel nu vede nicio problemă în faptul că firma sa a câştigat detaşat în fieful PDL. „Ce puteam să fac? Să ne adunăm la partid şi să spunem: câştigă cutare firmă, cutare licitaţie? Credeţi că asta face un partid? Vă spun că nu", susţine parlamentarul.

A cumpărat un munte la preţ de apartament

Afacerie lui Anghel la Secăria datează din vremea în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Firma Fibec Holding SA, unde acesta deţine şi acum  44,2% din acţiuni, a câştigat  în 2007 o licitaţie spectaculoasă organizată de aceeaşi Primărie. Afacerea privea de data asta vânzarea a 68 de hectare de păşune şi concesionarea altor 30 hectare de pădure.

Presa locală arăta că preţul prin care Fibec Holding a achiziţionat un munte întreg a fost de 150 de mii de euro, cât un apartament
într-un cartier nou. În locul concesionat, afaceristul se angajase să ridice în 10 ani o staţiune turistică de cinci stele care să aibă integrate trei hoteluri, opt pensiuni, o bază sportivă şi 370 de case de vacanţă. Au trecut patru ani de atunci şi la Secăria s-au ridicat zero hoteluri, zero baze sportive şi zero case de vacanţă.  „A apărut criza economică şi mai facem o păsuire şi noi", oftează primarul Popa. „A venit criza şi nu am mai putut să obţin creditul de la băncile cu care eram în discuţie la momentul respectiv. Nu aveam cui să vindem dacă construiam acolo case", spune deputatul.

Ban public fără culoare politică

Din postura de parlamentar al partidului de guvernământ, firma lui Anghel a câştigat licitaţii organizate şi cu instituţii controlate de reprezentanţi ai Opoziţiei. Cel mai mare contract, de 21 de milioane de lei (5 milioane de euro), l-a primit Fibec SA, în 2010, de la Ecoaqua Călăraşi, societate unde acţionarul principal este Consiliul Judeţean Călăraşi, condus de liberalul Răducu Filipescu.

16% are şi Primăria Călăraşi, unde edil este Nicolae Dragu, cel exclus din PNL după ce la susţinut frenetic pe Traian Băsescu în campania electorală. Acum, Dragu este curtat intens chiar de partidul lui Florin Anghel. În 2009, Ecoaqua Călăraşi a oferit societăţii lui Anghel sarcina de a  extinde reţeaua de canalizare din Urziceni. Ulterior, pe 29 decembrie 2010, cu două zile înainte de Anul nou, Fibec a mai pescuit un contract de la Ecoaqua. De data asta, a primit 13 milioane de lei pentru repararea reţelelor de distribuţie a apei din localităţile călărăşene Fundulea şi Lehliu.

Doi deputaţi pentru un contract

Un contract gras, de 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), a primit firma deputatului Florin Anghel şi din partea Primăriei tulcene Topolog, codusă de un edil PSD. Ca şi în cazul de la Călăraşi, licitaţia s-a ţinut tot în toiul Sărbătorilor de iarnă.

Fibec SA a mai avut doar un singur competitor: Condor SRL Tulcea, în asociere cu Glacial Prod SRL. Culmea este că firma Condor aparţine tot unui deputat, parlamentarul PSD Horia Teodorescu. Coincidenţă sau nu, firma lui Teodorescu, care a pierdut în favoarea deputatului PDL Anghel, a fost în ultimii doi ani o răsfăţată a banilor „portocalii" veniţi de la Guvern, societatea „PSD-istă" Condor SRL Tulcea câştigând mai multe contracte oferite de insituţii controlate de PDL. De pildă Compania Natională de Investiţii a atribuit acestei firme două lucrări în valoare totală de 18 milioane de lei. 

Traseism politic: PNŢCD-PUR-PNL-PNDC-PC-PDL

Florin Anghel este modelul perfect al traseistului care şi-a schimbat orientarea politică în funcţie de interesele personale. De-a lungul anilor alegătorii lui Anghel au avut de votat când un ţărănist, când un umanist, ori un liberal, ori un conservator, ori un PDL-ist. Cariera politică a lui Anghel a început în 1995 când s-a înscris ca simplu membru în partidul lui Corneliu Coposu, PNŢCD. Aici a rămas opt ani după care a trecut brusc la partidul lui Dan Voiculescu, PUR. Doar un an i-a plăcut acolo. S-a făcut membru PNL cât să treacă puntea alegerilor la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova.

O dată văzut la cârma judeţului, şi-a dat demisia de la PNL şi s-a întors la partidul mamă, al lui Dan Voiculescu, care între timp îşi schimbase denumirea în Partiul Conservator. Dar nu avea să îşi termine mandadul de preşedinte CJ în acest patid. În 2008, înainte de alegerile parlamentare, a devenit preşedinte executiv al Partidului Naţional Democrat Creştin, dar după câteva luni a apărut hodoronc-tronc pe listele Partidului Democrat Liberal pentru un loc  de deputat în Parlament.

Contracte cu statul în mandatul de parlamentar

- Ecoaqua SA Călăraşi - 21,6 milioane de lei (5,1 milioane de euro)
- Ecoaqua SA Călăraşi - 13 milioane de lei (3 milioane de euro)
- Comuna Topolog (Tulcea) - 6.000. 000 lei (1,4 milioane de euro)
- Comuna  Secaria (Prahova) -  5. 300.000 (1,2 milioane de euro)
- Comuna I.L. Caragiale (Dâmboviţa) - 4,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro)
- Primăria Urziceni (Ialomiţa) - 4,2 miliooane de lei (un milion de euro)

12,8 milioane de euro este valoarea totală a contractelor cu statul, obţinute de firma Fibec SA în perioada 2008-2010.

"Nu mi se pare imoral ca firma să facă afaceri cu statul. Deci, moral sunt mai mult decât ok, legal iarăşi sunt ok. Mediatic nu sunt ok pentru că aveţi dumneavoastră senzaţia că e altceva."
Florin Anghel
deputat PDL de Prahova

"Ce puteam să fac? Să ne adunăm la partid şi să spunem: câştigă cutare firmă, cutare licitaţie? Credeţi că asta face un partid? Vă spun că nu."
Florin Anghel
deputat PDL de Prahova

Profil

- 1985 - inginer Direcţia Poştă Prahova, absolvent al Facultăţii de Telecomunicaţii
- 1998 - director general Romtelecom SA
- 1999 - membru Consiliu de Administraţie Cosmorom SA
- 2004 - preşedinte Consiliul Judeţean Prahova
- 2008 - deputat PDL de Prahova

Stăpânul primăriilor

Florin Anghel şi-a făcut mâna în afacerile cu statul încă de când a fost numit, în 2004, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.  În perioada 2004-2008, din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a avut nicio reţinere să încheie prin firmele sale contracte cu primăriile din judeţul pe care îl păstorea. Patru comune prahovene „au cotizat" la firma de construcţii a viitorului deputat, toate acestea oferind contracte totale de 8.000.000 de lei (1,9 milioane de euro).

În 2003, înainde de a deveni preşedinte al Consiliului Judeţean firma Fibec SA a înregistrat un profit de 60 de mii de lei (14 mii de euro), iar cifra de afaceri ajungea la 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro). Lucrurile aveau să se schimbe radical chiar în primul an de mandat la cârma judeţului, în 2004, când  cifra de afaceri s-a triplat, ajungând la 21 de milioane de lei (5 milioane de euro), iar profitul a crescut de 30 de ori, sărind la 1,7 milioane de lei (400 de mii de euro).  Iar afacerile sale au continuat să meargă din bine în mai bine.

În al treilea an de mandat, cifrei de afaceri înregistrată în 2003 i s-a mai adăugat un zero în coadă, când s-a atins, conform datelor de la Ministerul de Finanţe, o valoare record de 64 de milioane de lei (14,5 milioane de euro). În momentul de faţă, familia deputatului este prezentă în 22 de firme, dar singura specializată în obţinerea contractelor cu statul este Fibec SA. 

„Ce să facem?"

Florin Anghel spune că funcţiile sale publice nu au influenţat cu nimic contractele câştigate cu statul. În opinia sa, firma familiei a primit din ce în ce mai multe contracte din bani publici pentru că România a intrat în Uniunea Europeană. „Contractele astea sunt contracte de infrastructură şi în ultimii doi ani au fost mult mai multe licitaţii la valori mult mai mari, pentru că sunt alte fonduri europene de fapt.

În 2007 şi 2008 erau fonduri de preaderare, extrem de mici, erau contracte de un milion de euro maxim, iar acum sunt programele cu zeci de milioane de euro", spune Anghel. Deputatul precizează că nu poate opri firma să mai desfăşoare afaceri cu statul cât timp deţine o funcţie publică întrucât nu ar avea control asupra conducerii societăţii. „Noi avem în aceste firme o participare minoritară. Ce să facem? Nu putem convinge asociaţii să nu mai facă afaceri cu statul, că această firmă asta ştie să facă, ar trebui să o închidem de tot". Soţia deputatului deţine la Fibec SA 33% din acţiuni, iar cumnatul 16%.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite