Din lipsă de specialişti, un spital de urgenţă din România asigură urgenţele cu medici de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti se confruntă de ani de zile cu o criză acută de medici, mai ales în cadrul secţiilor unde zilnic sunt consultaţi peste 300 de pacienţi.

Este vorba despre Unitatea de Primiri Urgenţe, Cardiologie, Terapie Intensivă şi Neurologie, unde sunt situaţii în care un singur medic trebuie să consulte chiar şi 90 de bolnavi într-o singură zi. Concret, cel mai mare spital din Prahova funcţionează în regim de avarie, cu 104 medici specialişti mai puţin decât ar trebui.

În aceast context, managerul SJU din Ploieşti, Marius Niculescu, propune Ministrului Sănătăţii o soluţie care ar putea ajuta spitalele judeţene să funcţioneze în parametrii normali.

„Soluţia pentru toate aspectele negative datorate unei adresabilităţi în creştere ar fi o reglementare mai bună de transfer a pacienţilor care au o patologie nu foarte gravă. După ce pacientul a fost stabilizat şi a ieşit din faza acută, să poată fi trimis către spitalele de rang inferior, unde patologia permite lucrul acesta”, a declarat Niculescu.

În prezent, la UPU Ploieşti funcţionează doar opt medici specialişti, în condiţiile în care sunt 16 posturi libere. Pentru a face faţă afluxului de urgenţe, conducerea spitalului a apelat la medici de familie care au competenţe în urgenţe medico-chirurgicale.

image

Odette Pana, şef UPU Spital Judeţean Ploieşti FOTO Diana Frîncu

”Lipsa de medicii de medicină de urgenţă este de ani de zile. În prezent suntem încadraţi opt medici de medicină de urgenţă, dar lucrăm cu un deficit de 16 medici. Am mai completat schema cu trei medici de medicină de familie cu competenţe în urgenţe medico-chirurgicale. În prezent funcţionăm cu trei linii de gardă care se acoperă foarte greu în aceste condiţii având în vedere că pe fiecare linie de gardă este necesar un minim de cinci medici. În felul acesta asuntem obosiţi continuu de ani de zile pentru că trebuie să acoperim gărzile în aceste condiţii. Avem în medie 300 de prezentări pe zi”, a declarat Odette Pană, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul spitalului Judeţean Ploieşti.

Este evident că singura soluţie ar fi încadrarea cu alţi medici de urgenţă, însă conducerea SJU Ploieşti susţine că, deşi au fost organizate concursuri, candidaţii nu sunt interesaţi de posturile disponibile.

”Volumul de muncă este foarte mare în fiecare tură şi gardă şi probabil se duce vestea. Probabil că de aceea este de ocolit acest spital”, a explicat Odette Pană.

În ultimul an, SJU Ploieşti a reuşit să atragă câţiva medici, oferindu-le, odată cu postul, şi o locuinţă de serviciu. Dar nici măcar acest avantaj nu a reuşit să rezolve criza de personal.

„Pe liniile de gardă rămâne doar un medic la 90 de paturi şi cu obligaţia de a rezolva cazurile din UPU, ceea ce reclamă prezenţa unei persoane în două locuri în acelaşi timp. O persoană care are grijă de 90 de pacienţi într-o secţie şi vede alţi 40 de pacienţi în UPU are acumulată o oboseală, un consum de resursă semnificativ. Nu cred că cineva poate la nesfârşit să dea cel mai bun randament”, a declarat Niculescu.

image

Medicii care lucrează la UPU Ploieşti trebuie să vadă 300 de bolnavi zilnic FOTO Diana Frîncu

Acesta susţine că, pe lângă posibilitatea ca un spital judeţean să transfere pacientul stabilizat la o altă unitate medicală, ar fi indicat ca Ministerul Sănătăţii să permită relocarea paturilor din secţii pe criteriul adresabilităţii. Astfel, s-ar rezolva situaţia în care în anumite saloane, paturile să fie goale, iar în altele, cum se întâmplă adesea la Cardiologie, pacienţii să stea şi câte doi într-un singur pat.

Mai mult, Marius Niculescu a solicitat ministrului Sănătăţii să aibă în vedere posobilitatea ca rezidenţii din ultimul an să fie distribuiţi şi în spitalele cu număr mare de paturi, nu doar în clinici, aşa cum se întâmplă în prezent. Acesta a adăugat că medicii din SJU sunt epuizaţi, iar cei mai mulţi au ajuns să facă gărzi de 24 de ore în mod constant.

„La UPU avem 16 medici lipsă. O parte din această lipsă este acoperită de medici de familie cu atestat în Urgenţă şi sigur că cea mai vitregită e linia de urgenţe minore, unde adreabilitatea este cea mai mare. De aici şi timpul de aşteptare, cel puţin pe partea de investigare, este unul crescut. Pe de altă parte, şi adresabilitatea este în creştere. Nu sunt tendinţe de stabilizare. Tot se întinde spre 160.000 de prezentări în UPU anual”, a declarat managerul SJU.

La SJU Ploieşti sunt aprobate 300 de posturi de medici, dar angajaţi sunt doar 196. Cele mai vitregite secţii, în afară de UPU, unde lispesc 16 medici, Cardiologia, unde mai este nevoie de încă 4 medici, medicină internă, unde sunt disponibile tot 4 posturi de specialişti, Anestezie Terapie Intensivă – 10 medici,  psihiatrie, 3 medici şi neurologie, 2 medici.

 

 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite