Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Engleza încurcă iţele. Turiştii ucraineni din Sinaia nu au fost sfâşiaţi de urs, ci s-au rănit sărind un gard

5
5 Dec 2021 19:12:33
Autor: Diana Frîncu
Ursoaica din Sinaia, despre care s-a spus că a atacat turişti, la Peleş, surprinsă la tomberoanele de gunoi FOTO Facebook/Claudia Ioana Coteanu
Ursoaica din Sinaia, despre care s-a spus că a atacat turişti, la Peleş, surprinsă la tomberoanele de gunoi FOTO Facebook/Claudia Ioana Coteanu

Incidentul de sâmbătă seara, din staţiunea prahoveană Sinaia, când doi turişti din Ucraina au fost răniţi într-o împreujurare destul de confuză, readuce în discuţie problema urşilor gunoieri care terorizează comunităţile din zonele montane.

Deşi acum există o ordonanţă de urgenţă, aprobată în iulie 2021, care prevede intervenţia în caz de atac al urşilor, regulamentul nu este respectat de către părţile implicate, iar autorităţile locale se vaită că procedura este greoaie şi realmente imposibil de aplicat în centrul unui oraş turistic.

„Atacul” urşilor de sâmbătă seară de la Sinaia scoate din nou în evidenţă lipsa de comunicare între instituţiile statului, bâlbele şi lipsa de profesionalism a factorilor decidenţi.

După agitaţia specifică unei astfel de situaţii, toată lumea a aflat că în realitate turiştii ucraineni nu fuseseră atacaţi de urşi, ci s-au rănit încercând să sară un gard.

Ora 18.50: Turişti muşcaţi de urs cu „traumatisme prin sfâşiere”

Sâmbătă, 4 decembrie, la orele 18.50, Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţa jurnaliştii acreditaţi că la Sinaia două persoane, turişti din Ucraina, au fost rănite în urma atacului unui urs. Potrivit sursei citate, cei doi, un bărbat de 28 de ani şi o femeie de 32 de ani, aveau ”traumatisme prin sfâşiere”, iar la faţa locului a fost solicitat un echipaj medical de la SMURD pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Iniţial, cei doi au fost transportaţi la spitalul din staţiune, unde li s-au pansat rănile, iar apoi au fost transportaţi de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă la spitalul de urgenţă din Ploieşti.

Imediat după acest ”atac” al urşilor, primarul staţiunii Sinaia a convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă pentru a se lua o decizie cu privire la viitorul usului agresiv.

Ora 19.21: Fractura de comunicare între dispeceratul 112 şi primărie

 Marian Panait, administratorul public al staţiunii, a anunţat însă că a existat o fractură de comunicare între autorităţile implicate, reprezentanţii primăriei aflând din presă despre turiştii atacaţi de urşi.

”Dorim să prezicam un amănunt important! Primăria Sinaia nu a fost anunţată de acest incident de către dispeceratul 112. Am aflat când presa a început să sune. Este o încălcare gravă a protocolului, dar ne mobilizăm în teren”, a transmis sâmbătă seara, citymanagerul staţiunii Sinaia.

Ora 19.40: Ursul agresiv este identificat

La aproximativ o oră de la presupusul atac, animalul agresiv a fost identificat de către autorităţile din staţiune. Era o ursoaică de-a locului, cunoscută ca fiind blândă, cu bârlog undeva în pădurea din apropierea domeniului Peleş. Deşi s-a făcut pândă, ursoaica, însoţită de puiul ei, s-a retras în pădure şi nu a mai putut fi găsită.

Comitetul pentru situaţii de urgenţă avea două variante: relocarea sau recoltarea ursoaicei. Sunt doi termeni tehnici folosiţi pentru a se evita oarecum informaţii greu de acceptat pentru mulţi dintre noi. Recoltarea înseamnă uciderea animalului, iar relocare înseamnă tranchilizarea lui, o procedură extrem de periculoasă şi pentru oameni şi pentru animal, şi înlăturarea ursului din zona unde a produs necazuri.

În ambele situaţii este obligatorie prezenţa unui medic veterinar, iar sâmbătă seara a fost solicitat să vină la Sinaia.

19.41 Se decide relocarea ursoaicei

Pentru a lua o decizie corectă, Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia, factor decident în ceea ce priveşte soarta ursului agresiv, a avut inspiraţia să-i contacteze telefonic pe cei doi turişti ucrainieni, sperând să afle circumstanţele exacte în care s-a produs atacul. Aşa a aflat că oamenii nu au fost muşcaţi, sfâşiaţi de urs, ci se răniseră uşor, ea la picior, el la mână, în timp ce încercau să sară un gard cu sârmă ghimpată. E adevărat, gestul disperat l-au făcut atunci când au dat nas în nas cu o ursoaică însoţită de puiul ei, la rândul ei spreiată de zgomotul de petarde aruncate pe una dintre aleile Peleşului de mai mulţi adolescenţi.

”Au fost mai mulţi turişti, nu ştiu dacă neapărat copii, care au aruncat petarde toată ziua şi din păcate nimeni nu a intervenit să-i oprească şi, iar ursoaica s-a speriat. A alergat şi s-a întâlnit cu cei doi turişti ucraineni care şi ei s-au speriat de ea, normal, şi atunci au sărit gardul şi s-au tăiat. A fost o rană provocată de gard, sută la sută, am vorbit cu ei personal”, a explicat, pentru ziarul ”Adevărul”, Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia.

Întâlnirea dintre ursoaică şi turiştii din Ucraina a avut loc la intrarea pe una dintre aleile care duce spre castelul Peleş, în zona hotelului Bastion.

Deşi a fost identificată ursoaica şi ulterior văzută şi chiar fotografiată de către alţi turişti într-o parcare din aporipierea locului unde s-a produs incidentul, aceasta nu a mai fost găsită de echipa de intervenţie pentru a fi relocată. S-a făcut pândă sâmbătă seara prin staţiune, a fost transmis mesaj Ro-ALERT pentru avertizarea turiştilor care încă se aflau prin pădure, iar totul s-a calmat la ora 20.24, odată cu mesajul oficial că la Sinaia nu a avut loc un atac al urşilor.

Relocarea rămâne valabilă

Totuşi decizia de relocare a ursoaicei rămâne valabilă, a precizat Vlad Oprea. Chiar dacă este una dintre ursoaicele blânde, familiarizate cu oamenii şi care nu are antecedente violente, acesteia i se va găsi o nouă casă, într-o altă zonă. Problema este însă este alta. Relocarea este o procedură complexă şi periculoasă. Tranchilizarea nu ”adoarme” imediat ursul, ba din contră acesta poate deveni agresiv, simţindu-se încolţit. Este motivul pentru care noua lege privind gestionarea atacurilor animalelor sălbatice este mult criticată de către autorităţi.

”Sunt totuşi animale sălbatice, nu au ce căutat aici. Nu s-ar fi ajuns aici dacă Ministerul Mediului şi-ar fi făcut treaba. Au oprit şi recoltarea şi relocarea ani de zile. Au dat abia în vară ordonanţa asta de urgenţă care îţi dă voie să intervii, care este foarte greoaie. Abia acum am reuşit să fie funcţională cât de cât echipa de intervenţie”, a explicat Vad Oprea.

Primarul a precizat că a găsit foarte greu un medic veterinar care să accepte să intervină la relocare/recoltare de urşi şi acesta este unul din judeţul Braşov, pentru că din Prahova nu a dorit nimeni, deşi intervenţia este contra cost.

”Nu-i interesează, că este scandal. Câştigă bani mai uşor decât să tranchilizeze urşii. Nu este foarte uşor să ştiţi, este destul de complicată tranchilizarea. Eu nu pot să-l tranchilizez în oraş, pentru că atunci când îl împuşcă nu adoarme imediat, mai durează. Poate să atace, poate să vină spre tine, e complicat, nu e foarte simplu, nu e o găină. Noi am găsit până la urmă pe cineva, este experimentat, este din Braşov, a mai făcut astfel de lucruri, are şi cuşcă de transport, tot ce trebuie”, a mai spus Vlad Oprea.

Edilul susţine că duminică dimineaţă au început din nou căutările, dar fără rezultat urmând ca pânda să fie reluată şi în zilele următoare.

„N-au ştiut engleză”

Având în vedere informaţiile  apărute în spaţiul public, ISU Prahova a revenit duminică cu precizări privind confuzia produsă în legătură cu turiştii ucraineni despre care s-a spus că au fost sfâşiaţi de urs, deşi ei se răniseră într-un gard din sârmă.

”La fata locului a fost mobilizata o ambulanţă SMURD care a acţionat pentru acordarea primului ajutor celor doi turişti. Menţionăm că echipajul nu este cunoscător de limba engleză şi nu a reuşit să comunice cu cei doi, astfel încât nu au fost obţinute informaţii suplimentare despre incident”

Confuzia a fost creată de fapt de către dialogurile purtate de dispecerul de la 112 care a vorbit iniţial cu un prieten al celor doi şi ulterior cu una dintre victime, în care se făcea referire “la două persoane care sângerează la mâna”.

Se pare că nici cei doi străini nu vorbeau fluent limba engleză, de aici confuzia că ar fi fost răniţi de urs.

Cum a explicat Ambulanţa „plăgile prin muşcături de urs”

Şi Ambulanţa Prahova, instituţie care a anunţat sâmbătă că victimele au plagă prin muşcăuri de urs, a revenit duminică cu precizări privind confuzia.

”La preluare, de către echipajul  SAJ Prahova, plăgile pacienţilor erau deja toaletate şi pansate de echipajul de prim ajutor. În urma evaluării  de echipajul SAJ Prahova, s-a luat decizia de a transporta  ambii pacienţi la Spitalul Judeţean Ploieşti pentru tratament de specialitate”, a explicat SAJ Prahova.

Sursa citată a precizat că situaţia s-a lămurit abia când asistenta medicală a reuşit să comunice telefonic cu un prieten al pacienţilor care a tradus ”că cei doi pacienţi au fost urmăriţi de un urs, iar plăgile  au apărut în urma încercării de a sări un gard metalic”.

Duminică, turiştii ”atacaţi” au fost externaţi din spital, au precizat surse medicale.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tânără din Sinaia, alergată de urşi pe o alee din staţiune. Imaginile care dovedesc coşmarul prin care trec localnicii din zonele montane VIDEO

Trei bărbaţi din Prahova au fost sfâşiaţi de urşi agresivi într-o singură lună. Atacurile au avut loc în Comarnic, Breaza şi Telega

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Coco
5.12.2021, 20:06:03

Asta seamana cu povestea unui amic din copilarie care ne spunea ca bunicul lui a murit in accident de avion. Cum pe acele vremuri erau cam putini dintre noi care sa fi mers cu avionul acea moarte ii dadea o anumita noblete amicului nostru. Ca sa aflam dupa un timp cum fusese accidentul aviatic. Bunicul lui urmarea din mers avionul extrem de concentrat si a cazut intr-un canal.

+9 (11 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
5.12.2021, 20:11:36

"”Au fost mai mulţi turişti, nu ştiu dacă neapărat copii, care au aruncat petarde toată ziua şi din păcate nimeni nu a intervenit să-i oprească şi, iar ursoaica s-a speriat." Vinovații sunt indivizii care arunca cu petarde si de asemenea vinovații sunt cei care trebuiau sa-i amendeze pe acești indivizi si nu au făcut-o.

+8 (12 voturi)
Adevarul supara
5.12.2021, 20:54:06

Trebuie redusa populatia de ursi urgent, autoritatile nu trebuie sa fie speriate de oengisti de apartament care nu au habar ce inseamna furia unui urs, deja efectivele de ursi sunt de 5-6 ori mai mari decat este normal. De ce in alte paduri din Europa nu mai exista ursi? numai in Romania, autoritatilor le tremura chilotii in fata unor hipsteri dar raman indiferenti cand ursii omoara oameni.

-17 (23 voturi)
Kranax Kranax
5.12.2021, 22:43:23

Singura populatie care trebuie redusa (drastic si urgent, poate ne ajuta Omicronul) este aia de prosti. Atat de mult a crescut a ajuns sa domine opinia publica. Europa nu mai are ursi pentru ca au fost vanati excesiv, dar acum mai bine de 150 de ani. Ultima data cand m-am uitat pe calendar eram in 2021. Ca unii n-ati evoluat, e problema voastra. De aia si sunt de fapt protejati, nu pentru ca asa vor nu stiu care hipsteri. Dar na, e greu cand nu te ajuta intelectul. ,,deja efectivele de ursi sunt de 5-6 ori mai mari decat este normal'', sa inteleg ca i-ai numarat personal sau asa ti-a dictat aparatul de propaganda ? Nu exista o numaratoare reala a exemplarelor, doar cifre aruncate de pseudo-specialisti din Romsilva sau din randul vanatorilor, ambele categorii direct interesate de vanarea ursilor si a altor specii protejate. Cat despre oamenii omorati, atata vreme cat exista unii care se duc sa-i dea ursului un topor in cap sau altii care il provoaca, vor exista si atacuri. Dar din nou, Romsilva si vanatorii trebuie sa isterizeze prostimea pentru a avea argumente in favoarea acestui ,,hobby'', care nu mai are ce cauta in societatea moderna. Pe strazi mor intr-o zi mai multi oameni decat au murit intr-un an din cauza ursilor si nu se mai revolta nimeni. Cum am zis, astia ca tine sunt singurii a caror eliminare n-ar deranja pe nimeni. Din contra, abia n-ati mai consuma aerul degeaba.

-4 (4 voturi)
Adevarul supara
8.12.2021, 20:00:13

Krăkănax, pai succes cu omicron, esti liber sa te catapultezi pe lumea cealalta. Diotii ca tine, hipsteri de apartament, sunt prezenti peste tot si dau lectii despre hranirea fiarelor in padure dar ei calca in padure o data pe an si pe marcaje turistice, voi nici nevoile nu vi le faceti la peste 10 m de traseul marcat de teama sa nu va pierdeti. Eu am fost afectat in mod direct de catre ursii relocati din Sinaia si nu s-a sinchisit nineni sa imi plateasca pagubele, bai plavan care esti asa ca sunt hotarat sa vad cat mai multi blanosi in lat....

-9 (11 voturi)
Modifică Setările