Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Fost primar din Prahova, achitat definitiv într-un dosar de corupţie

0
19 Nov 2018 20:57:12
Autor: Diana Frîncu

Fostul primar al comunei prahovene Secăria, Iulian Popa, a fost achitat definitiv  într-un dosar de corupţie. Fostul edil a fost acuzat de prejudicierea bugetului UE. Decizia aparţine Curţii de Apel Ploieşti.

Popa a fost judecat pentru instigare la infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave şi  instigare la infracţiunea continuată de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave. Tribunalul Prahova a decis în mai 2017 că fostul edil este nevinovat, iar Curtea de Apel Ploieşti a păstrat soluţia de la fond, respingând apelurile DNA Ploieşti şi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

”Respinge ca nefondate apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE - SERVICIUL TERITORIAL PLOIEŞTI şi partea civilă MINISTERUL AGRICULTURII PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE - AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ, împotriva sentinţei penale nr. 214 din data de 08.05.2017 pronunţată de Tribunalul Prahova, privind pe inculpaţii MÂNCILĂ ROMULUS şi POPA IULIAN. Obligă pe apelanta – parte civilă la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Dispune plata sumei de 300 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpatul Măncilă Romulus ?i de 100 lei reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpatul Popa Iulian, din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Prahova. Definitivă”, conform portalului instanţelor de judecată.

Fostul primar din Secăria a mai fost judecat într-un dosar de corupţie, în urma prejudicierii bugetului UE,  în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Cel de-al doilea dosar de corupţie în care fostul primar Iulian Popa a fost achitat definitiv se află pe rolul instanţelor de judecată din decembrie 2013.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut, ca "în perioada 2008 – 2011, inculpatul Măncilă Romulus, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, declarând în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false.Inculpatul Măncilă Romulus a fost determinat de inculpatul Popa Iulian, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria, judeţul Prahova şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă.

Contractul a fost întocmit şi semnat de cei doi inculpaţi într-un scop bine determinat, şi anume, acela de însuşire a banilor fără a exista intenţia de a întreţine păşunile în bune condiţii de agromediu, conform reglementărilor naţionale în vigoare.
În modalitatea descrisă inculpatul Măncilă Romulus a obţinut, pe nedrept, fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei (2.022.110,36 lei din fonduri europene şi 315.521,15 lei reprezentând cofinanţare din bugetul naţional), sume ce reprezintă paguba adusă bugetelor menţionate şi cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”, se arată în comunicatul DNA.

Şi Romulus Măncilă, un apropiat al fostului edil, a fost achitat definitiv în această cauză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii