Fost spion român, falsificator de paşapoarte pentru migranţi africani, condamnat la închisoare. Cum a fost prins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condamnări în dosarul ”Fabrica de pasapoarte false” de la Târgovişte FOTO Pixabay
Condamnări în dosarul ”Fabrica de pasapoarte false” de la Târgovişte FOTO Pixabay

Un fost ofiţer de contrainformaţii care a lucrat în timpul regimului comunist în cadrul Direcţiei a IV a Securităţii, Dumitru Şerban, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Fabrica de paşapoarte” de la Târgovişte, printr-o sentinţă a Curţii de Apel Ploieşti.

 Fostul spion a fost acuzat că a făcut parte dintr-un grup infracţional care se ocupa de falsificarea de acte de identitate pentru migranţii africani.

Cum a ajuns să fasifice paşapoarte un spion ceauşist

Din anul 1999 şi până în anul 2000 Şerban Dumitru a lucrat la Serviciul Paşapoarte Dâmboviţa ca ofiţer, iar începând cu anul 2000 şi până în anul 2004 a fost şef al Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei Dâmboviţa. Începând cu anul 2004 şi până în anul 2006, a activat ca avocat stagiar, iar în perioada 2006 – 2012 a fost jurist la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dâmboviţa.

 În 2012, când a ieşit la pensie, fostul ofiţer a început o colaborare cu cetăţeanul Okombi Remy Fernand Oscar, dar şi cu Dănuţ Nicolae Moldovan, agent de poliţie în cadrul DEPABD – Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date prin Evidenţa Persoanelor Dâmboviţa. Împreună, au dezvoltat o afacere extrem de profitabilă, falsificând acte de identitate pentru cetăţeni din state africane care doreau să ajungă în Europa, în special în Belgia sau Franţa. Okombi, în prezent decedat, coordona grupul, el fiind personajul care făcea rost de clienţi dispuşi să plătească sume mari de bani pentru a ajunge în Europa. Migranţii erau identificaţi de Okombi prin intermediul altor colaboratori din Congo sau Uganda, şi tot el colecta banii pentru plata poliţiştilor români care aveau acces la baza de date privind evidenţa persoanelor. Pentru un paşaport taxa era de 500 de euro.

Documentele erau fabricate chiar la Paşapoarte Târgovişte

Materialele din care erau confecţionate cărţile de identitate erau originale, inclusiv folia din plastic cu elemente de siguranţă, acestea provenind din cele care erau folosite la confecţionarea documentelor de identitate româneşti originale la D.E.P.A.B.D. - Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor Dâmboviţa. De asemenea, pentru confecţionarea actelor de identitate destinate cetăţenilor congolezi era folosită aparatura specială aflată în dotarea D.E.P.A.B.D. Dâmboviţa.

Fabrica de paşapoarte de la Târgovişte a intrat în atenţia DGIPI, dar şi a SRI, când mai mulţi cetăţeni africani au fost prinşi într-un tren care circula pe ruta Milano-Paris.

Congolezi cu numele Popescu în trenul Milano-Paris

Poliţiştii care le-au verificat actele au fost surprinşi de numele Popescu din buletinele congolezilor şi au dat alerta, descoperind că documentele sunt false. La audieri, cetăţenii africani au dezvăluit întreaga reţea cu ajutorul căreia au reuşit să devină „români cu acte în regulă”.

Alături de Dumitru Şerban, au fost condamnaţi la închisoare alţi cinci membri ai grupului: Nicolae Dăuţ Moldovan, agent de poliţie, care a primit o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni închisoare, Ionuţ Ninel Răducanu, 3 ani şi 4 luni de închisoare, Ion Petrache, 5 ani de închisoare, Mihai Sandu Nicula, 5 ani şi 4 luni de închisoare.

În cazul congolezului Okombi instanţa a decis încetarea procesului, bărbatul decedând în timpul judecăţii cauzei. Curtea de Apel Ploieşti a dispus confiscarea sumei de 8.000 euro de la poliţistul Moldovan, a sumei de 2.500 euro de la fostul spion Dumitru Şerban, a sumei de 7.425 de euro de la ceilalţi inculpaţi în dosar. Soluţia Curţii de Apel nu este definitivă, decizia finală urmând să fie dată de instanţa supremă dacă părţile vor face apel.

Vă recomandăm să mai citiţi:

UPDATE VIDEO Ce au găsit procurorii DIICOT la percheziţiile de la SEIP Dâmboviţa şi cum erau făcuţi congolezii cetăţeni români

Cinci persoane sunt acuzate că au ajutat mai mulţi infractori să plece din ţară cu documente false

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite