Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

FOTO Angajaţi ai fabricii de apă Keia, blocaţi la serviciu din cauza vântului care a suflat cu peste 120 de km la oră. Pădurea, culcată la pământ de viscol

2
6 Feb 2020 10:01:42
Autor: Diana Frîncu
Pădurea din Cheia, judeţul Prahova, culcată la pământ de viscol
Pădurea din Cheia, judeţul Prahova, culcată la pământ de viscol

Zeci de angajaţi ai fabricii de apă Keia au fost nevoiţi să rămână la serviciu peste noapte din cauza vântului care a suflat cu forţă. O porţiune din pădurea de al Cheia, rasă de viscol.

Zeci de arbori, de diferite grosimi, au fost pur şi simplu smulşi din rădăcini pe o suprafaţă foarte mare. 

Martorii spun că cel mai probabil s-a format un fel de tornadă care a culcat la pământ  pădurea din vârf de munte şi până în dreptul DN1A.

”Este ca o limbă care pleacă din vârful muntelui şi coboară până la drum. Totul este culcat la pământ, copaci groşi sau tineri, smulşi din rădăcini cu tot cu pământ sau rpuţi de la mijlocul trunchiului. Este incredibil ce s-a întâmplat aici. A fost ca un fel de tornadă. Nimic nu a stat în cale. Mă mir cum au rămas în picioare cabanele”, spune unul dintre martori.

Arbori smulşi din rădăcină de forţa vântului FOTO 

La Cheia au ajuns joi dimineaţă reprezentanţi ai Prefecturii Prahova, dar şi pompieri şi jandarmi care au intervenit pentru a degaja trunchiurile doborâte la pământ şi pentru a degaja drumul. Circulaţia a fost blocată pe DN1 A aproape întreaga noapte, dar joi dimineaţă, la ora 9.00 se putea circula alternativ.

Bilanţul codului roşu care s-a abătut asupra judeţului este impresionant.

Codurile roşu şi portocaliu care afectează judeţul au produs efecte imediat de la instituire, peste 130 de copaci au căzut pe partea carosabilă, pe autoturisme şi pe locuinţe, mai multe acoperişuri au fost smulse şi mai multe localităţi au rămas fără curent electric. Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme în 12 localităţi, respectiv Sinaia, Comarnic, Breaza, Măneciu, Cheia, Ploieşti, Şotriile, Plopeni, Valea Doftanei, Cornu, Mizil şi Câmpina.

Pe parcursul nopţii, militarii au acţionat în localitatea Sinaia pentru degajarea a 16 copaci căzuţi pe carosabil şi unul pe un acoperiş. În Comarnic, pompierii au intervenit cu ajutorul drujbelor pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil iar altul peste o locuinţă.

Şi în localitatea Breaza s-au resimţit efectele codurilor, unde 5 copaci au căzut pe carosabil şi două acoperişuri au fost smulse afectând mai multe autoturisme. Din cauza firelor electrice căzute pe jos, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată, necesitând intervenţia pompierilor.

Totodată, pompierii militari au acţionat pentru degajarea elementelor de construcţie pe strada Anotimpului din Ploiesti unde s-a desprins faţada a trei blocuri provocând pagube la patru autoturisme, precum şi în localităţile Plopeni, Câmpina si Mizil, unde alte elemente de construcţie de la acoperişuri au fost smulse.

Alţi 13 copaci au fost îndepărtaţi de pe carosabil şi autoturisme în localităţile Măneciu, Cheia, Şotriile, Valea Doftanei, Câmpina şi Cornu.

Având în vedere situaţia din satul Cheia referitoare la nealimentarea cu energie electrică a şcolii gimnaziale şi a grădiniţei (ambele instituţii funcţionează în aceeaşi clădire), autorităţile locale, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au luat decizia suspendării cursurilor pentru astăzi.

Pe DN 1A la km 151 zona Cheia din cauza viscolului au căzut peste 100 de copaci, motiv pentru care s-a instituit restricţie totală de trafic pe direcţia către Braşov din zona km. 115 Vălenii de Munte.

Începând cu ora 22.00 s-a instituit închiderea traficului rutier de la km 47 Mizil către Buzău, unde sunt condiţii de cod roşu de viscol şi vizibilitate foarte redusă.

Totodată, pe DJ 713 km 0-8+500 m (DN71-Culmea Dichiu) pe raza judeţelor PH si DB s-a închis de la ora 22,oo până astăzi 06.02.2020 ora,10,oo cand se va reevalua situaţia.

DN 71 – din zona oraşului Sinaia pănă la limita cu judeţul Dâmboviţa este blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Situaţia este similară şi pe DJ 710 blocat între localităţile Breaza – Adunaţi din cauza unor stâlpi electrici înclinaţi şi DC 134 este blocat din localitatea Sinaia spre cota 1400 din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

S-a emis un mesaj de avertizare prin sistemul de avertizare Ro-Alert valabil până la ora 23 pentru comuna Măneciu, în sensul evitării deplasărilor pe DN1 A între Maneciu şi Cheia, din cauza copacilor cazuţi pe carosabil.

Ca urmare a fenomenelor meteorologice au fost înregistrate deranjamente colective si individuale în alimentarea cu energie electrică, respectiv 7651 de consumatori din localităţile Măneciu, Mizil, Telega, Şotriile, Sângeru, Sinaia, Valea Doftanei, Secăria şi Comarnic şi 96 puncte de transformare. 12 echipe de la Electrica se află în teren pentru remedierea situaţiei.

În această dimineaţă, în jurul orei 05:00 peste 17 pompieri au fost mobilizaţi pe DN1 A, în zona localităţii Cheia pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe partea carosabilă.

Pentru înlăturarea efectelor avertizărilor au acţionat 203 pompieri cu 45 de autospeciale şi mijloace, 11 jandarmi, 40 de poliţişti, 40 lucrători de la Drumurile Naţionale.

SURSA FOTO Prefectura Prahova/ISU Prahova/ amatori

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

elfu
6.02.2020, 12:22:06

de regula "doboraturile" pornesc dintr-o zona subrezita - poate chiar prin taieri ilegale... si in felul asta se "legalizeaza" treaba si urmele sunt sterse ....

foarte atent
6.02.2020, 16:31:10

angajatii aia au primit macar un pahar de apa, sper !