Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

FOTO „Fiarele“ lui Nuţu Cămătaru au transformat Zoo Bucov în obiectiv turistic

0
3 Mar 2013 19:33:08
Autor: Dana Mihai
Animalele relocate la Zoo Ploieşti au devenit o atracţie incontestabilă. FOTO Dana Mihai
Animalele relocate la Zoo Ploieşti au devenit o atracţie incontestabilă. FOTO Dana Mihai

Aglomeraţie, blitz-uri, sunete de încântare şi opinii dintre cele mai diverse. Este spectacolul zilnic din faţa cuştilor în care sunt adăpostiţi, la Zoo Bucov, leii şi urşii relocaţi de la ferma lui Nuţu Cămătaru. Vizitatorii care se aşteptau să vadă „bestii“ hrănite cu oameni au rămas uimiţi în faţa unor animale foarte jucăuşe şi destul de slabe

Vestea că animalele deţinute ilegal la ferma lui Nuţu Cămătaru au fost mutate la grădina zoologică de lângă Ploieşti a făcut înconjurul ţării.

Încă de miercuri, ziua transportului, mai mulţi localnici din Bucov, o comună la doar câţiva kilometri de Ploieşti, dar şi din alte localităţi din jurul oraşului, au venit, ca la spectacol, pentru a fi martori la sosirea animalelor.

Şi-au justificat prezenţa prin faptul că au văzut la televizor întreaga operaţiune şi au vrut să vadă cu ochii lor cum se desfăşoară întreaga „istorie“.

În zilele care au urmat, dar în mod special în weekend, sute de persoane au venit la Bucov special pentru o fotografie cu animalele. Unii au venit din judeţele învecinate şi chiar şi oameni din Baia Mare, de exemplu, aflaţi în trecere prin Ploieşti, au făcut un ocol pe la Zoo.

De departe, însă, cei mai cunoscuţi vizitatori din weekend au fost avocata Paula Iacob, senatorul Marius Marinescu, iniţiatorul legii pentru protecţia animalelor şi unul dintre ginerii lui Nuţu Cămătaru, veniţi să se convingă personal că animalele o duc bine în noul spaţiu în care au fost mutate şi să le aducă şi câte ceva de mâncare – mere pentru urşi şi carne de pui pentru lei.

În ciuda unui renume prost al grădinii, dobândit în ultimele luni după ce mai multe animale au murit la Zoo Bucov, Paula Iacob şi Marius Marinescu au fost nevoiţi să constate că leii şi urşii sunt bine îngrijiţi şi jucăuşi.

Leul dominant a fost rebotezat Nuţu

De altfel, comportamentul acestora în faţa vizitatorilor, foarte relaxat şi prietenos, îi încântă pe copii şi pe adulţi. De câteva zile, în faţa cuştilor se desfăşoară lungi sesiuni de fotografii şi filmări, ursuleţii lui Nuţu şi puii de leu fiind atracţiile principale.

Pe lângă poveştile relatate de mama lui Nuţu, Mimi Cămătăreasa, că fiul său dormea în pat sau se juca în casă cu animalele, despre lei au circulat şi foarte multe zvonuri că aceştia erau hrăniţi cu rivalii clanului Cămătaru. Foarte mulţi au venit la Zoo Bucov tocmai din această curiozitate, de a vedea cu ochii lor nişte „bestii“. La fiecare 10-15 minute, leii sunt „chestionaţi“, retoric, de vizitatori, despre meniul servit în familia lui Nuţu.

Masculul de leu adult are un nume, Simba, dar toţi vizitatorii îl strigă „Nuţu“, prin asociere cu fostul stăpân.

Cel mai ciudat li se pare turiştilor de ocazie să constate că acesta este cam slab, ca de altfel toate animalele relocate de la Bucureşti. Lucrul este foarte vizibil prin comparaţie cu leii şi urşii care sunt de peste 10 ani la Zoo Bucov, bine mâncaţi şi cu o greutate aproape dublă.

Vizitatorii contribuie la hrana animalelor

Afluxul de vizitatori are şi o parte financiară profitabilă. Chiar dacă biletele sunt foarte ieftine, 2 lei pentru un copil şi 5 lei pentru un adult, din vânzarea acestora, conducerea grădinii zoologice poate acoperi din costurile cu mâncarea pentru cele şase animale.

Astfel, deşi logistica transportului a fost asigurată de organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, cheltuielile cu mâncarea au rămas în sarcina administraţiei de la Zoo Bucov.

Un leu adult mănâncă 7-8 kilograme de carne pe zi, iar un pui 4-5 kilograme. De asemenea, un urs mănâncă cel puţin un kilogram de carne fiartă pe zi şi alte câteva de fructe.

Un calcul sumar arată că numai pentru lei, carcasele de cal procurate de la abator costă 150 de lei pe zi.

Animalele lui Nuţu Cămătaru vor rămâne la Ploieşti aproximativ 45 de zile, după care leii vor fi  mutaţi în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, iar urşii într-o rezervaţie Vier Pfoten din Europa sau la Zărneşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările