FOTO Muzeul Ceasului va fi consolidat şi restaurat până în 2015. Orologiile lui Cuza, Carol şi Titulescu se mută temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ceasului va intra în ample lucrări de renovare şi consolidare până în 2015. FOTO Adevărul Ploieşti
Muzeul Ceasului va intra în ample lucrări de renovare şi consolidare până în 2015. FOTO Adevărul Ploieşti

Singurul muzeu cu acest profil din ţară va fi supus unor ample lucrări de consolidare şi restaurare prin care vor fi refăcute finisajele şi decoraţiunile originale. Valoarea proiectului este de peste 8 milioane de lei, majoritatea fonduri europene

Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti este unic în reţeaua muzeală din România prin tematica expusă. Înfiinţat în anul 1963 de profesorul Nicolae Simache (1905-1972) ilustrează prin colecţiile sale, evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului.

Expoziţia de bază a muzeului prezintă o succesiune cronologică a celor mai cunoscute tipuri de indicatoare de timp şi de ceasuri: cadrane solare, clepsidra, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie.

Cele mai vechi ceasuri din colecţie sunt cele de tip astronomic datând din anii 1544 şi 1562, creaţii ale orologierilor Jakob Acustodia (Olanda) şi respectiv Jeremias Metzker din Augsburg.

Remarcabilă în cadrul Muzeului Ceasului din Ploieşti este şi existenţa unui număr semnificativ de ceasuri de personalităţi culturale şi politice, româneşti şi străine - ceasurile care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, lui Mihail Kogălniceanu, regilor Carol I şi Mihai I, ţarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, istoricului Nicolae Iorga, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.

Aproximativ 4.000 de piese sunt cuprinse în colecţia muzeului, multe dintre ele neexpuse din lipsă de spaţiu.

Clădirea s-a degradat

Clădirea în care funcţionează Muzeul Ceasului, din 1971 este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea (1890), care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu.

Casa păstrează, în linii generale, arhitectura şi decoraţiunile originale, în stil romantic, iniţialele primului proprietar regăsindu-se şi azi, încadrate într-o splendidă feronerie a uşilor de la intrare. 

Din păcate, timpul a trecut peste valoroasele ceasuri cu mai multă indulgenţă ca peste rezistenţa şi aspectul clădirii, astfel că renovarea era absolut necesară.

Acoperişul, structura de rezistenţă a clădirii, afectată de infiltraţii, dar şi instalaţiile degradate vor fi renovate, iar prin lucrările de restaurare urmează să se recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii, redându-se în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originară. Pe timpul lucrărilor, colecţiile de ceasuri vor fi mutate la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Un proiect de peste 8 milioane de lei

Proiectul „Restaurarea şi Consolidarea Muzeului Ceasului Nicolae Simache, Ploieşti” va fi implementat timp de 36 de luni, calculate de la 27 iulie 2012, data semnării proiectului, până pe 27 iulie 2015.

Valoarea totală este de 8,1 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene, prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, din care Consiliul Judeţean Prahova  va suporta aproximativ 430.000 de lei.

O parte a fondurilor se vor îndrepta şi către promovarea muzeului pe plan internaţional, la standardele impuse de Uniunea Europeană.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite