FOTO Paşte la mănăstirile din Prahova. Un sejur auster şi ieftin, dar plin de credinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru câţiva dintre români, Paştele nu poate fi petrecut altfel decât într-o chilie austeră şi în liniştea deplină a mănăstirilor, cu sufletul mai aproape de spiritul trist al sărbătorii Paştelui, care celebrează moartea Mântuitorului şi Învierea

Mesele îmbelşugate, distracţia din cluburi sau de pe malul mării nu fac parte din tradiţia Paştelui  pentru toţi românii. Mulţi dintre ei aleg să petreacă câteva zile la mănăstiri de maici şi de călugări, într-un regim de cazare şi masă simplu, în liniştea curţilor unde se aud doar toaca şi clopotele şi participând, alături de alte sute sau mii de credincioşi veniţi în pelerinaj, la toate slujbele din cele trei zile ale sărbătorii.

În Prahova sunt multe mănăstiri care oferă astfel de „facilităţi“, la preţuri deseori derizorii, pe când altele au dezvoltat adevărate pensiuni confortabile.

Este cazul mănăstirii de călugări Caraiman din Buşteni, de exemplu, unde au fost construite trei corpuri de clădire pentru cazarea a cel puţin 100 de turişti. Camerele seamănă cu cele de hotel şi au baie proprie, iar tariful este de 70 de lei pe noapte pentru o cameră, fără masă. Cazarea este condiţionată, însă, de obligativitatea participării la sfintele slujbe.

Pentru zilele de Paşte din acest an, nu mai sunt, însă, locuri libere. „Camerele au fost rezervate încă de la Crăciun. În restul perioadei, cazarea la mănăstire se face în regim obişnuit ca la orice pensiune“, ne-au spus călugării de la Mănăstirea Caraiman.

Mănăstirea Caraiman este o mănăstire ortodoxă din staţiunea Buşteni, relativ recentă (a fost construită în 1998) la poalele masivului Caraiman, pe drumul spre telecabina din staţiune. Este ridicată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, printre cele mai mari altitudini la care s-a construit un locaş de cult în ţara noastră.

Doar câteva locuri au mai rămas la Suzana

Cazare oferă în Prahova şi mănăstirea de maici Suzana, al cărei indicator din DN 1A l-aţi văzut măcar o dată dacă aţi fost spre Cheia. Este situată pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Vălenii de Munte şi 14 kilometri de Măneciu, într-un cadru natural de vis. Pe locul acestei mănăstiri a fost ridicată, în 1740, o biserică din bârne de către o credincioasă din Săcele-Braşov, cu numele Suzana Arsicu. Biserica şi stăreţia de acum datează din 1974, după ce mănăstirea a trecut, de-a lungul timpului, prin intemperii, cutremure şi incendii.

Cazarea se face în gospodăriile măicuţelor de aici, ridicate în jurul bisericii. Preţurile sunt derizorii, 20 de lei pe noapte cazarea, în chiliile maicilor, fără masă. Turiştii au însă la dispoziţie o bucătărie în care să-şi pregătească masa. Pentru Paştele acesta mai sunt doar 6 locuri libere.

În funcţie de solicitări, pentru aceste din urmă locuri cazarea se face în două camera de trei locuri sau într-una de şase locuri. Rezervările s-au încheiat pentru restul locurilor în urmă cu peste două săptămâni“, ne-a spus maica Anastasia de la mănăstirea Suzana.

Cazare oferă şi mănăstirea Ghighiu, din comuna Bărcăneşti, aflată la doar câţiva kilometri de DN 1, Bucureşti – Ploieşti. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi slubjele de Paşte sunt motive puternice pentru credincioşi să meargă la această mănăstire de maici.

Pentru Paşte, cele aproximativ 50 de locuri de cazare, la preţuri de la 15 la 25 de lei pe noapte, au fost rezervate de câteva luni. Cazarea se face în condiţii bune şi foarte bune, camerele au 2 până la 4 paturi, cu o toaletă anexă şi duşuri, iar în preţ este inclusă şi masa.

Vă mai recomandăm

FOTO Celălalt castel de pe Valea Prahovei. Castelul Cantacuzino din Buşteni, un popas care îţi taie răsuflarea

FOTO Turism pe bicicletă. Zona Dealu Mare a intrat pe harta cicloturismului naţional şi internaţional

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite