Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

FOTO Pelerinaj cu vedete şi mâncare la Zoo Bucov pentru animalele lui Nuţu Cămătaru

0
2 Mar 2013 14:47:24
Autor: Dana Mihai
Paula Iacob şi Marius Marinescu au venit să vadă condiţiile în care sunt ţinute animalele lui Nuţu la Zoo Bucov. FOTO Dana Mihai
Paula Iacob şi Marius Marinescu au venit să vadă condiţiile în care sunt ţinute animalele lui Nuţu la Zoo Bucov. FOTO Dana Mihai

Avocata Paula Iacob, de data aceasta doar în calitate de apărătoare a drepturilor animalelor, şi fostul senator Marius Marinescu, iniţiatorul legii pentru protecţia animalelor, au fost sâmbătă la Zoo Bucov, cu mere şi carne pentru urşii şi leii lui Nuţu Cămătaru

Sâmbătă, la Zoo Bucov, din marginea Ploieştiului, era aşteptată şi Mimi Cămătăreasa, mama lui Nuţu. Au ajuns doar Paula Iacob şi Marius Marinescu care s-au arătat interesaţi de condiţiile în care sunt ţinute animalele lui Nuţu, dar şi de hrana pe care acestea le primesc în grădina zoologică unde sunt adăpostite temporar.

Persoanele publice nu au venit cu mâna goală, ci au adus o plasă de mere pentru urşi şi o ladă cu pungi de carne de pui, pentru lei. „Aceste animale nu au nici o vină că au ajuns într-o grădină zoologică. Leii sunt nişte pisici mai mari, iar urşii nişte copii. Am vrut să le facem o bucurie, le-am adus câte ceva de mâncare. M-aş fi bucurat dacă aş fi venit într-o rezervaţie naturală, pentru că locul lor este în natură. Cu toate eforturile făcute de îngrijitorii grădinii, locul acestor animale nu este în cuşti, ci în libertate“, a spus fostul senator Marius Marinescu.

Paula Iacob a ţinut să sublinieze că leii nu au căldură şi că gestul de a muta animalele de la ferma lui Nuţu la Zoo Bucov nu era cea mai stringentă problemă a României.

Am observat că leii nu au căldură, iar pe jos, în cuşti este ciment. Transferarea lor aici nu era obligatorie, nu era o problemă de viaţă a României. Problema noastră nu ar trebui să fie aceşti lei, ci copiii care nu au unde să stea, ce mănâncă pensionarii, spitalele. Dar pe autorităţi le interesează faptul că un om, cu trecut penal sau nu, a crescut animale. Ei, omul ăla are mai mult suflet decât cei care au decis mutarea lor rapidă, într-o zi friguroasă, în care leii puteau răci. Cineva a vrut aşa şi asta s-a întâmplat, să-l lovească în ziua aceea pe Nuţu Cămătaru, un om oarecare în opinia mea“, a spus Paula Iacob.

Condiţii mai bune ca la ferma lui Nuţu

Îngrijitorii grădinii i-au contrazis.

„Iubitorii de animale spun multe. Eu mă ocup de câţiva ani de îngrijirea animalelor din această grădină şi le cunosc bine obiceiurile. Noi avem 5 lei, cu adăpost încălzit pe timp de iarnă, dar în timpul zilei, leii preferă să stea cu orele în zăpadă. Cu atât mai mult, în acest moment, la 7 grade aproximativ, nu este o temperatură ce necesită o încălzire suplimentară faţă de cea asigurată de paiele din adăposturile din spatele cuştilor. Iar în ceea ce priveşte carnea de pui, deşi poate fi folosită în hrana leilor, noi preferă carcasele de cabaline pentru a-i întrema un pic. Nu ştiu ce au mâncat ei la familia respectivă, dar aici trebuie acomodaţi cu acele condiţii corespunzătoare creşterii acestor feline“, ne-a spus Gheorhe Raicu, şef serviciu protecţia animalelor de la Zoo Bucov.

Urşii şi leii au fost transferaţi miercuri de la casa lui Nuţu Cămătaru la Zoo Bucov, unde vor rămâne pentru aproximativ 45 de zile. Au primit adăpost în foştile cuşti ale urşilor de la Ploieşti, mutaţi acum într-un spaţiu de peste 2000 de metri pătraţi.

Condiţiile de cazare sunt cel puţin la fel de bune ca acasă la Nuţu Cămătaru, iar, în plus, animalele beneficiază aici de îngrijire medicală de specialitate şi hrană adecvată.

De exemplu, leii sunt hrăniţi cu carne de cal, aproximativ 8 kilograme pe zi pentru fiecare dintre cei doi adulţi, şi câte 4 kilograme pentru cei doi pui. Starea în care animalele au ajuns la Zoo Bucov indica faptul că au fost subnutrite sau nu au primit hrană adecvată.

Sute de persoane au venit la Zoo

Animalele vor rămâne la Ploieşti pentru aproximativ 45 de zile, soluţiile de viitor fiind mutarea leilor în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud, iar urşii într-o rezervaţie Vier Pfoten din Europa.

În ultimele zile, sute de persoane din toată Prahova au venit la Zoo Bucov special pentru a vedea animalele aduse din menajeria lui Nuţu Cămătaru.
 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările