FOTO Performanţă. O campioană naţională la atletism se antrenează pe maidan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maidanul din Scorţeni, locul în care se antrenează tânăra campioană naţională. FOTO arhiva personală
Maidanul din Scorţeni, locul în care se antrenează tânăra campioană naţională. FOTO arhiva personală

Oana Florentina Gheorghe, o tânără de 15 ani din Prahova, campioană naţională la aruncarea discului, se antrenează pentru competiţii pe maidan sau pe stadionul de ţară din satul natal, Scorţeni. Nimic nu o demoralizează, însă, iar peste doi ani şi-a propus să ia medalia de aur la campionatele mondiale

În momentul în care s-a apucat de atletism, în 2010, totul a fost împotriva Oanei. În satul în care s-a născut, Scorţeni, nu exista nici un fel de club de profil, iar pentru a începe antrenamentele a fost nevoită să facă, de trei ori pe săptămână, o navetă de 15 kilometri până în Câmpina.

Nici înălţimea, esenţială în atletism, nu o avantaja. Abia acum are 1.68 cm şi este printre cele mai scunde junioare atlete din ţară. „În atletism este important să fii cât mai dezvoltată, mai înaltă. Dar fără cap nu faci nimic. Îmi gândesc foarte bine mişcările şi cred că este cel mai mare atuu al meu“, parează Oana „handicapul“ înălţimii.

După numai câteva luni de antrenamente, a rămas, împreună cu alţi 100 de copii de la secţia de atletism a clubului CS Petro-Energia Câmpina, şi fără sala de sport, alocată temporar de primărie. Iar singura soluţie i-a rămas maidanul şi stadionul de ţară din Scorţeni pe care se antrenează, din 2011. Acelaşi an în care, după ore întregi de repetiţii cu un disc de lemn, care nu se mai foloseşte de foarte mult timp, Oana a devenit campioană naţională la juniori.

În mod paradoxal, după această performanţă, dar şi altele, obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale, în timpul şcolii, Oana se antrenează tot pe maidan. Pe soare, pe ploaie sau în noroi. Antrenorul de la clubul din Câmpina, Mihai Pascu, vine el la Scorţeni pentru a-i supraveghea evoluţia şi a o îndruma. I-a procurat un disc metalic, însă nu este relevant pentru că are o greutate mai mici decât cele din concursuri. Şi tot nu se demoralizează.

Nu am condiţii la mine în localitate, dar îmi place atât de mult sportul acesta şi îmi doresc să fac performanţă, încât lipsurile de la antrenament nu au contat niciodată. Şi dacă m-am mai supărat,  mi-a trecut repede“, spune sportiva cu optimism.

Îşi doreşte să devină campioană mondială

Recent, Oana a participat la campionatul balcanic rezervat juniorilor mari, din Turcia, unde a contribuit la obţinerea medaliilor de bronz pentru reprezentativa României.

Şi, chiar dacă este numai junioară 3 (până la 16 ani), Oana a obţinut şi o medalie de bronz, cu 13,38 m la aruncarea greutăţii şi un loc 4 la aruncarea discului, cu 35,16 m la categoria superioară de vârstă. „Diferenţa nu constă numai în diferenţa de vârstă şi gabarit dintre Oana şi adversarele sale, ci şi de condiţiile de care beneficiază fiecare. În timp ce sportiva noastră s-a format ca atletă campioană naţională pe maidane, celelalte atlete se bucură de sprijin şi condiţii generale incomparabile“, spune Mihai Pascu, antrenorul sportivei.

Pentru a beneficia de condiţii mai umane de antrenament, măcar pe timpul verii, Oana a trebuit să facă un alt sacrificiu. În loc să-şi petreacă vacanţa acasă alături de părinţi şi prieteni, s-a mutat la Câmpulung Muscel, la clubul sportiv din localitate.

E greu că sunt plecată departe de familie, dar ei mă susţin în tot ce mi-am propus. Măcar aici am condiţii mai bune, mă antrenez de două ori pe zi pentru a fi în formă pentru competiţii. Îmi doresc să fiu campioană naţională în continuare şi să obţin rezultate şi pe plan internaţional. Peste doi ani voi putea participa la mondiale şi sunt sigură că voi câştiga medalia de aur“, este încrezătoare sportiva. 

Acum se antrenează intens la Câmpulung Muscel pentru finala Campionatului Naţional rezervat juniorilor mari (18-19 ani) care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii. „Sunt remarcabile pasiunea,talentul şi ambiţia acestei sportive, care nu este intimidată de valoarea şi vârsta mai mare a colegelor sale de întrecere“, o laudă antrenorul Pascu.

De altfel, ambiţia şi perseverenţa sportivei se văd şi la şcoală. Deşi, după ore, Oana ia drumul maidanului din Scorţeni pentru antrenamente, a terminat prima în clasă şi a trecut în clasa a IX-a într-un liceu din satul natal. Media ar fi ajutat-o să aleagă un liceu foarte bun din Ploieşti, dar aceasta ar fi însemnat navetă în plus.

Şcoala şi sportul se împacă foarte bine, le poţi face pe ambele la cel mai înalt nivel dacă eşti ambiţios“, spune foarte sigură Oana, în contradicţie cu mulţi dintre colegii de aceeaşi vârstă care nu găsesc timp şi loc de performanţă nici pentru şcoală şi nici pentru sport.

Vă mai recomandăm

FOTO Colonia de containere a Ploieştiului. Locul în care copiii visează să devină pictori şi fotbalişti, iar adulţii să cumpere barăcile încinse

FOTO VIDEO Sambo, sportul preferat de Putin, face performanţă la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite