FOTO Sterilizarea, amenzile şi taxa pe câine fertil, soluţii pentru combaterea maidanezilor din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În tot timpul dezbarerii de la CCI Prahova, un câine maidanez a „supravegheat“, de afară, discuţiile. FOTO Dana Mihai
În tot timpul dezbarerii de la CCI Prahova, un câine maidanez a „supravegheat“, de afară, discuţiile. FOTO Dana Mihai

Reprezentanţii Alianţei pentru Drepturile Omului din România şi ai Grupului de Dialog Social Civic din România au prezentat consilierilor locali din Ploieşti un proiect de hotărâre care îşi propune să scape oraşul de câinii vagabonzi prin sterilizare, inclusiv a animalelor cu stăpân, amenzi şi o taxă anuală pentru cei care nu vor să-şi sterilizeze câinii

Ca o ironie şi parcă pentru a accentua nevoia unei strategii adevărate în domeniu, înainte şi în tot timpul cât s-a desfăşurat la Ploieşti întâlnirea pe problema maidanezilor din oraş, o căţea a lenevit chiar pe treptele sediului Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, locul dezbaterii.

La câţiva metri doar, sub treptele Casei de Cultură a Sindicatelor, în centrul oraşului, erau puii acesteia, cărora oamenii le-au adus cartoane să se adăpostească, şi mâncare, deşi, cel puţin aparent, familia de câini nu are stăpân.

A fost şi unul din argumentele dezbaterii, bazată pe studii şi cercetare în Ploieşti şi în întreaga ţară. Carmen Arsene, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), invitată la dezbaterea organizată de Alianţa pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a demonstrat, cu cifre, că majoritatea câinilor care ajung pe străzi provin din pui născuţi de femele care au un stăpân (90%), iar acest stăpân trăieşte în mediul rural (80%).

De aceea, soluţia propusă de FNPA şi pusă pe hârtie sub forma unui proiect de Consiliu Local de către reprezentanţii ADOR este sterilizarea, inclusiv a animalelor care sunt de rasă şi au stăpân, pentru a evita naşterile necontrolate sau plata unei taxe anuale de 200 de lei de către stăpânii care refuză sterilizarea. În cazul proprietarilor cu patrupede de rasă, taxa ar putea fi percepută şi ca un impozit pe „afacerea“ desfăşurată cu puii câinilor.

Mai mult, toţi proprietarii care refuză sterilizarea au obligaţia să raporteze autorităţilor gestaţiile şi fătările. În proiect este precizată şi înfiinţarea unei clinici mobile care să facă sterilizarea după un anumit program.

În Oradea, aplicarea metodei sterilizării a dus la un număr de 350 de câini în 2011, pe străzi, spre deosebire de 4.500 de maidanezi câţi erau în 2006. În mod similar, la Lugoj, numărul acestora a scăzut de la 2500 la 250 de câini vagabonzi, în trei ani.

Sterilizare şi returnare, amenzi şi adopţii

Pentru maidanezii care vagabondează pe străzile din Ploieşti soluţia propusă de ONG-urile implicate în proiect este sterilizarea şi apoi returnarea câinilor blânzi. În cazul celor agresivi, bolnavi sau nerecuperaţi aceştia vor rămâne în adăposturi şi, în cazuri excepţionale, de boală, pot fi sterilizaţi. Acesta va presupune, însă, şi înfiinţarea unui nou adăpost de câini, în condiţiile în care cel de la Bucov este plin până la refuz, dar şi un program intensiv de adopţii.

În ceea ce priveşte sancţiunile, proiectul este destul de dur: amenzi de 500 până la 1000 de lei pentru cei care nu-şi plătesc taxa anuală pentru animalul nesterilizat, amenzi de la 3000 la 5000 de lei pentru neînregistrarea gestaţiilor şi fătărilor, sacţiuni de 1500 până la 2500 de lei pentru abandonul animalelor pe domeniul public.

Contestaţiile la acest propuneri, venite din partea unora dintre consilierilor locali prezenţi s-au referit la costurile aplicării unui astfel de proiect, care nu au fost încă estimate, şi ar putea avea o valoare semnificativă, inexistenţa unui spaţiu pentru construcţia unui nou adăpost de câini (de altfel, acest spaţiu încă nu a fost identificat), dar şi problematica sterilizării femelelor cu stăpân.

Reprezentanţii ONG-urilor care au organizat dezbaterea îşi doresc transformarea proiectului într-o hotărâre de Consiliu Local şi un exemplu de bună practică pentru alte administraţii din România.

Vă mai recomandăm

Colectarea impozitelor la domiciliu se suspendă până după Paşte

FOTO Premieră mondială la Ploieşti. Coruri de copii din 5 ţări s-au sincronizat într-un concert transmis live pe internet

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite