FOTO VIDEO Entuziasm la Ploieşti. Sute de persoane au venit la întâlnirea cu Familia Regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane au venit luni dimineaţă la Gara de Sud din Ploieşti, unde Trenul Regal a făcut un popas în călătoria simbolică de Ziua Naţională, de la Sinaia la Bucureşti. Atmosfera creată pe peronul gării a fost una entuziastă şi festivă

Câteva sute de ploieşteni au marcat Ziua Naţională într-un mod inedit, aducând un omagiu Familiei Regale, la Gara de Sud din oraş. Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, însoţiţi de Principesa Maria, Principele Nicolae şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana a României, împreună cu soţul acesteia, au pornit luni dimineaţă din Sinaia, în Trenul Regal, primul popas al călătoriei fiind la Ploieşti.

La 10.19, trenul comandat de Regele Ferdinand I în anul 1926, în Italia, şi-a făcut intrarea în gară, într-o atmosferă entuziastă creată de câteva sute de ploieşteni, printre care şi foarte mulţi copii care au agitat steguleţe şi au privit cu multă curiozitate ceremoniile din gară.

Membrii Familiei Regale au fost întâmpinaţi cu flori, pâine şi sare şi au ascultat Imnul Naţional, apoi au salutat persoanele venite să-i întâmpine. Ploieştenii au strigat “Trăiască Regele!” şi “Regele Mihai!”, iar unii dintre eu au obţinut şi autografe de la Principesa Margareta şi Principele Radu. Copleşiţi de atmosfera din gară, membrii Familiei Regale şi-au luat la revedere de la ploieşteni şi de la geamurile trenului.   

La ora 10.38, personalul trenului, îmbrăcat în uniformă de epocă, a dat din nou startul călătoriei.

Povestea întâmpinării suveranilor României la Ploieşti este una interesantă şi are o istorie de cinci decenii (1872-1930), interval în care trenul a fost mijlocul favorit de deplasare al familiei regale prin ţară. 

Existau trei tipuri de ceremonialuri de întâmpinare a trenului regal: ceremonialul extraordinar, atunci când erau prezenţi alţi şefi de state (ţarul Alexandru al II-lea- 1877, împăratul Franz Joseph-1896), ceremonialurile ocazionate de vizitele familiei regale la diferite obiective din oraş (spre exemplu inaugurarea monumentului eroilor din războiul de independenţă în 1897), ceremonialurile obişnuite ale trecerii familiei regale prin gara oraşului, în drum spre alte destinaţii, acestea din urmă fiind şi cele mai dese, cu o frecvenţă cel puţin lunară. 

Trenul Regal, livrat României după moartea lui Ferdinand cel Loial, în anul 1928, opreşte anul acesta în Ploieşti, Focşani, Râmnicu-Sărat şi Buzău, într-o călătorie simbolică de la Sinaia la Bucureşti, un omagiu adus Întemeietorilor României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

Vă mai recomandăm

Ziua Naţională, sărbătorită cu muzică, teatru, mere coapte şi vin fiert, la Sinaia

Weekend cu bunătăţi şi daruri la târgul de 1 Decembrie şi Sfântul Andrei de la Sinaia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite