FOTO Vinuri „de garaj“. Cum să-ţi faci propriul vin exclusivist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumit de globalizare şi de tot ceea ce presupune comerţul, ploieşteanul Florin Radu îşi produce, la modul profesionist, propriul „vin de garaj“. Un termen care desemnează un sortiment de vin produs handmade, în cantităţi limitate şi cu un gust aparte.

Cum ar fi să-ţi faci propriul vin, dar nu după metoda bunicilor, ci la modul profesionist, folosind ustensile de producţie şi îmbuteliere, sticle şi etichetă? Iar la finalul acestor procese să pui pe masa la care ai invitat prietenii un vin la sticlă, unic şi rar, care îţi poartă amprenta personalităţii? Este ceea ce face Florin Radu, un ploieştean pasionat care şi-a transformat hobby-ul gastronomic într-o ocupaţie luată foarte în serios, în care şi-a implicat şi familia. Vinurile produse de el, pentru consumul propriu, sunt cunoscute şi sub numele de „vin de garaj“.

Povestea vinurilor de garaj

„Vinul de garaj“ are o istorie frumoasă şi picantă, ca oricare altă poveste din domeniul gastronomiei. Denumirea face referire la originile acestui tip de vin, produs în Franţa, la mijlocul anilor ’90, de un grup de viticultori din Bordeaux, în semn de protest faţă de fenomenul globalizării acestui brand. „Vinul de garaj“, mai tare, dar mai dulce, personalizat şi neînvechit, a cunoscut un succes imediat, dar a iscat şi multe controverse, specialiştii considerând că nu mai reflectă caracteristicile vinului Bordeaux cunoscut.

Treptat, după stingerea conflictelor, vinul de garaj a ajuns să desemneze ceea ce face şi Florin Radu, un vin bazat pe un sortiment cunoscut de struguri, dar cu un gust aparte pentru că este produs handmade, natural, în cantităţi limitate şi cu o puternică amprentă a celui care îi dă naştere. Chiar şi marii producători au, în fiecare an, o serie limitată de vinuri din diverse sortimente.

Treptat, s-au dezvoltat şi afaceri pe această nişă. Producători de vin de garaj, recunoscuţi şi certificaţi ca atare pe piaţa internaţională, îşi vând, uneori la preţuri uluitoare, de mii de euro, o singură sticlă de vin de garaj.

Familia „Crama Floricel“

Spre deosebire de aceşti producători, Florin Radu îşi face propriul vin de garaj doar pentru consumul propriu, în familie şi cu prietenii. Asta nu înseamnă, spune ploieşteanul, că vinul său este mai prejos decât un vin de garaj care participă la un concurs de profil. „Am curaj să particip cu vinul meu, pe care îl compar cu vinurile foarte bune, la o degustare în orb, cu un somelier, unde să concurez atât cu un vin de o sută de euro cât şi cu unul mai scump. Sunt sigur că o să fiu pe unul din primele locuri“, spune Florin Radu.

Bărbatul nici măcar nu are o vie, îşi cumpără strugurii, un lucru obişnuit pentru producătorii de vinuri de garaj, deşi are bunici viticultori, dar şi-a procurat toate ustensilele profesionale pentru fabricarea vinului. Spre deosebire de marii producători, însă, vinul său chiar este 100% natural. Nu intervine chimic pentru stabilizare, iar toate operaţiunile care duc într-un final la un vin reuşit le face cât mai simplu şi mai aproape de tradiţional.

Îmbutelierea, ambalarea, punerea capişonului le face manual, cu ajutorul familiei, iar cele două fetiţe ale sale, de 10 şi 11 ani, i-au desenat etichete personalizate pentru fiecare sticlă, iar fiecare dintre ele este o mică poveste, viu colorată. Vinul de garaj al familiei, întotdeauna Merlot, are şi un nume, „Crama Floricel“.

Am observat că, în general, românii sunt atraşi mult de globalizare, de consumul unor produse care li se dau pe tavă, în comerţ. Şi este păcat pentru că la noi încă se mai poate mânca şi bea sănătos, natural. Nu degeaba vin străinii de afară şi sunt aşa fermecaţi de tradiţii şi mâncarea noastră. Este păcat să nu ne facem şi propriul nostru vin, cu puţină muncă şi pasiune. S-a pierdut mult din această pasiune şi am fi mai valoroşi dacă am face lucruri cu drag“, crede Florin Radu.

Un vin ca o maşină construită manual

Ploieşteanul a lucrat patru ani în domeniul gastronomiei de lux, în Stuttgart, Germania. Acum are o afacere cu piese auto şi, deşi ar putea părea că s-a îndepărtat de prima pasiune, îşi cooptează des prietenii, „foarte pretenţioşi“ la întâlniri în care mâncarea şi vinul bun sunt la loc de cinste. Aşa i-a şi venit, de altfel, ideea de a-şi „construi“, propriul vin, exclusivist şi care să-i poarte amprenta personalităţii.

Nu m-a tentat niciodată zona de comercial, să devin un Mc Donald’s al vinului. În primul rând pentru că este chiar un hobby şi pentru că, şi în cantităţi limitate, un vin de garaj produs pentru a fi vândut va comporta compromisuri. Ca o comparaţie, vinul meu este ca o maşină construită manual, piesă cu piesă. Dacă aş vrea să-l vând, ar trebui să cumpăr «piese» şi din altă parte, de serie“, explică Florin Radu.

Ploieşteanul a produs primul vin de garaj în 2012, iar în acest an are un lot nou de Merlot „Crama Floricel“. Spune despre el că este un vin tânăr, cu gust de struguri, care arată frumos în pahar şi după care te scoli a doua zi fără arsuri de stomac sau dureri de cap. Un vin unic, exclusivist, cu o poveste personală, prezentat ca la carte.

Alte articole recomandate

FOTO Lorena Deaconu, oenolog: „Vinul nu este o reţetă, este tehnologie şi artă“

Sergio Faleschini, preşedintele „Vinarte“: „Există vinuri la care se licitează 10.000 de euro sticla“

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite