Furtul de la Muzeul Ceasului, nepedepsit după şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispariţia capacelor din aur în valoare de peste 28.000 de euro rămâne un mister.  Poliţiştii au cerut trimiterea în judecată a trei persoane de la muzeu, acuzate de neglijenţă şi omisiunea de a raporta furtul. Dosarul s-a „împotmolit" la Parchet

Peste câteva luni se împlinesc şase ani de la momentul în care reprezentanţii Muzeului Ceasului din Ploieşti au observat dispariţia a 18 componente de mare valoare. Cu toate acestea, oamenii legii nu au dat de urma autorilor furtului în tot acest timp, singurele acuzaţii aduse până acum fiind de neglijenţă în serviciu, respectiv omisiunea de a anunţa furtul la poliţie. Dosarul, în care sunt implicate şi două persoane cu funcţii de conducere, zace la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Dispariţia are o poveste foarte încâlcită. În toamna lui 2008, un control desfăşurat de Direcţia Judeţeană de Cultură şi poliţiştii de la Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Prahova a scos la iveală dispariţia componentelor. Este vorba despre 18 piese de la 15 ceasuri, printre care şi patru capace exterioare din aur. Ancheta a scos la iveală faptul că angajaţii muzeului observaseră încă din ianuarie 2006 dispariţia, în momentul în care obiectele de valoarea s-au întors de la restaurator. Conducerea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care coordonează activitatea la Muzeul Ceasului, a decis ca furtul să nu fie raportat la poliţie. În schimb, a impus ca paguba să fie recuperată de la două gestionare, potrivit declaraţiilor date de angajaţi. Acestea au făcut credite pentru a cumpăra alte piese, similare celor furate, însă nici aşa banii nu s-au ajuns pentru acoperirea necesarului.

CITIŢI ŞI: Reabilitare de 8 milioane de lei pentru Muzeul Ceasului

Poliţiştii au luat în calcul varianta ca piesele să fi fost sustrase în momentul în care ceasurile au fost trimise la restaurare, însă nu exclud nici posibilitatea furtului din interiorul muzeului. Exponatele erau ţinute în vitrine neasigurate, care se puteau deschide cu uşurinţă. Sala nu se încuia şi nici nu era supravegheată video, tehnologie introdusă aici abia de câţiva ani. Poliţia a finalizat dosarul abia în iulie 2010, când l-a înaintat la Parchet cu propunerea de începere a urmăririi penale în cazul a trei persoane. E vorba de muzeografa Mariana Moldoveanu, directorul Muzeului de Istorie, Lia Maria Voicu, şi directporul adjunct, Eugen Stănescu.

Cum au dispărut 28.000 de euro

Valoarea prejudiciului este de peste 28.000 de euro. Ceasurile de buzunar, incluse în patrimoniul naţional, fac parte dintr-o expoziţie deschisă publicului în anul 2002, ele aparţinând unor personalităţi precum Relegele Carol I, ţarul Alexandru al II-lea, Vasile Alecsandri sau C.T. Grigorescu.

„Aceste nereguli au fost cunoscute încă din ianuarie 2006 de către conducerea Muzeului Judeţean de Istorie, în speţă de doamna director Lia Maria Voicu, care a dispus, sub ameninţare verbală a desfacerii contractului de muncă, ca aspectele în cauză să nu fie diseminate în afara instituţiei, iar prejudiciul să fie acoperit prin aprotul meu personal şi al altei angajate. Am făcut un credit de 60 de milioane de lei vechi pe o perioadă de cinci ani pentru a achita contravaloarea capacelor furate, deşi nu eu am comis acea faptă", a declarat Mariana Moldoveanu în 2010.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite