Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Gogoaşă electorală: cum s-a ales praful de spitalul regional de pediatrie din Ploieşti, promis de fostul primar Iulian Bădescu în campanie

0
31 Aug 2015 16:41:04
Autor: Dana Mihai
Spitalul de Pediatre din Ploieşti urma să funcţioneze în fostul sediu OMV Petrom. FOTO Adevărul Ploieşti
Spitalul de Pediatre din Ploieşti urma să funcţioneze în fostul sediu OMV Petrom. FOTO Adevărul Ploieşti

Construcţia unui spital de pediatrie regional a fost unul dintre punctele forte ale candidatului Iulian Bădescu în campania electorală din 2012. Între timp, fostul primar al Ploieştiului a fost arestat pentru corupţie, iar proiectul a fost abandonat.

Un proiect foarte aşteptat de către toţi ploieştenii, un spital de pediatrie cu adresabilitate regională şi la standarde ridicate, a fost decisiv, în campania electorală din 2012 pentru alegerea candidatului USL (PSD), Iulian Bădescu în funcţia de primar al oraşului.

Sediul pentru viitoarea unitate medicală a fost identificat încă din campanie de Iulian Bădescu în fosta clădire de birouri a OMV Petrom din centrul oraşului. Devenit între timp edil, Iulian Bădescu a reuşit să obţină gratuit clădirea, prin donaţie din partea companiei petroliere. Semnarea contractului de sponsorizare presupunea asumarea unor clauze de către municipalitate, în sensul ca spitalul să fie amenajat în maximum 30 de luni de la perfectarea actelor (decembrie 2012) şi păstrarea destinaţiei acestui sediu, ca spital de pediatrie, timp de minimum 15 ani.

Între timp, administraţia locală a contractat şi un credit, de 75 de milioane de lei, pentru amenajarea spitalului şi a demarat licitaţia. Curând, s-a dovedit însă că imobilul destinat relocării Spitalului de Pediatrie nu este potrivit pentru acest scop, din cauza structurii clădirii, concepută ca una de birouri, imposibilitatea de a suporta aparatura medicală grea, dar şi costurile foarte ridicate pentru reamenajare, peste 20 de milioane de euro.

Proiectul a stagnat şI ulterior a fost abandonat definitiv, iar Iulian Bădescu a fost arestat pentru fapte de corupţie. Ploieştenii au aflat recent că în contract există şi o clauză care prevede plata unor penalităţi în valoare de 10 de milioane de euro, în cazul în care administraţia nu termină relocarea spitalului până în septembrie 2015. „În urma negocierilor cu reprezentanţii OMV am reuşit să obţinem prelungirea contractului de sponsorizare dacă vom păstra destinaţia clădirii pentru activităţi culturale, artistice sau servicii sociale“, ne-a spus viceprimarul Ploieştiului, Raul Petrescu.

Aceasta înseamnă mutarea unor servicii ale primăriei în imobilul care trebuia să devină spital de pediatrie, urmând ca banii contractaţi pentru amenajarea acestuia să fie direcţionaţi către alte proiecte, precum achiziţia de tramvaie şi autobuze.

Pensia municipală, promisiunea care a făcut înconjurul ţării

În campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012, o altă promisiune de campanile a lui Iulian Bădescu (PSD/USL) făcea înconjurul ţării: acordarea unei pensii muncipale de 200 de lei ploieştenilor cu venituri modeste. Pensia municipală a fost un alt atuu pentru câştigarea mandatului de edil, iar sute de persoane au depus talonul primit în campanie, la sediul PSD Prahova.

Iulian Bădescu în timpul campaniei electorale din 2012. FOTO Adevărul Ploieşti

După mai multe luni în care Iulian Bădescu a spus că face calcule pentru a stabili căror categorii de ploieşteni le va acorda pensia muncipală, fostul edil a fost nevoit să recunoască faptul că ajutorul financiar promis nu poate fi acordat „din cauza datoriilor care apasă bugetul local din mandatul trecut“.

De la tânără speranţă a politicii, în faţa justiţiei

Considerat o tânără speranţă a politicii din Prahova, fost jurnalist şi fost senator, Iulian Bădescu (41 de ani) a candidat pentru prima dată la funcţia de primar al Ploieştiului în 2012 şi a câştigat în faţa lui Andrei Volosevici, fostul edil al municipiului.

În martie 2015, Iulian Bădescu a fost arestat pentru abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul finanţării ilegale, din bugetul oraşului, a echipei de fotbal Petrolul, iar la câteva zile a demisionat din funcţia de edil. Ulterior, în acelaşi dosar, a fost acuzat şi de alte fapte de corupţie pe care le-ar fi comis atât în mandatul de primar cât şi anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploieşti, în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012, printre care şi mituirea alegătorilor.

La sfârşitul lunii iunie, procurorii au deschis un nou dosar de urmărire penală pe numele lui Iulian Bădescu, de luare de mită şi abuz în serviciu. Deputatul Sebastian Ghiţă i-ar oferit mită lui Iulian Bădescu o vilă, în 2013, în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft din banii oraşului.

De la jumătatea lunii august, Iulian Bădescu a fost plasat sub control judiciar.

Vă mai recomandăm

Nereguli în contractul pentru noul Spital de Pediatrie din Ploieşti. Penalităţi de 43 de milioane de lei dacă nu se termină relocarea până în septembrie

Sebastian Ghiţă, acuzat că l-a mituit cu o casă pe Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului

Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, a fost trimis în judecată. Edilul a cerut lucrări gratuite la casă în schimbul atribuirii de contracte

VIDEO Primarul Ploieştiului a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Iulian Bădescu a leşinat la tribunal şi a fost dus la Penitenciarul Jilava

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările