Imaginea nesimţirii: refugiu montan construit în scop didactic, transformat în loc de petreceri: „Au disparut până şi papucii de casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Refugiul montan Floreiul, situat în Munţii Baiului, în zona oraşului Comarnic, la o altitudine de 1.180 de metri, a fost transformat, de câteva luni, într-un cuib de petreceri de către turişti care nu respectă legile nescrise ale muntelui. În cabana a fost lăsat în mizerie, iar papucii de casă aduşi acoli de voluntari au dispărut.

Refugiul Floreiul se află pe un traseu montan mai puţin cunoscut turiştilor obişnuiţi mai degrabă cu zona Valea Prahovei. În 2017, cabana, lăsată în paragină ani de zile, a fost refăcută de la zero de asociaţia ”Om pe munte”, coordonată de Constanţin Ţăposu. Totul a fost construit cu ajutorul voluntarilor şi cu bani din donaţii. Acum, refugiul poate găzdui 20 de persoane, are toate dotările unei cabane de munte, de la mobilier şi sobă pe lemne până la paturi cu saltele, inclusiv energie electrică de la panouri solare. Lipseşte doar apa la robinet.

Deşi arată ca un spaţiu de cazare, refugiul Floreiul a fost reamenajat pentru a deservi, în primul rând, elevii care ar fi trebuit să vină aici împreună cu profesorii sau ghizii montani să participe la ateliere în timpul programului ”Şcoala altfel”. În al doilea rând, cabana are rol de adăpost pentru turişti care merg pe traseele montane din zonă şi funcţionează pe principiul unui refugiu montan, adică are uşa deschisă oricui are nevoie de un loc cald şi sigur înainte de ascensiune pe munte sau la finalul ei. În niciun caz nu a fost gândit ca loc pentru petreceri. Într-un fel sau altul, mai multe persoane au aflat că în zona Posada-Comarnic există acest loc izolat pe munte, unde nimeni nu cere bani pentru cazare. Astfel, începând cu toamna anului trecut, refugiul Floreiul a devenit hogeac pentru petreceri care se întind pe câteva zile, inclusiv de Revelion sau de Crăciun.

Imagine indisponibilă

”Sunt oameni care ocupă câte două-trei zile refugiul. Nu mă deranjează dacă ar face curăţenie în urma lor pentru că acel refugiu este construit aşa ca acasă. Are parchet pe jos, sobă, ai toate condiţiile, dar mai puţin apă. Iar întreţinerea lui este foarte costisitoare. Noi l-am construit ca să se folosească turiştii de el, dar în ideea în care turistul vine, se odihneşte şi pleacă mai departe în Munţii Baiului pe traseu, nu face din el o destinaţie. Ştim cine sunt, dar ce să le fac? Refugiul nu-l transformăm în loc de întâlnire pentru prieteni, într-un cuibuşor de nebunii. Nu ne oprim acolo să scoatem sticlele şi să bem”, spune Constantin Ţăposu.

Imagine indisponibilă

Acesta a precizat că de o perioadă a început să primească tot felul de reclamaţii venite atât din partea localnicilor, dar şi din partea altor turişti care nu s-au putut odihni la refugiu din cauza petrecăreţilor. În plus, cabana a fost aproape devastată de ultimul grup care a petrecut acolo în weekendul trecut. Au fript carne direct pe sobă, iar grăsimea care s-a prelins nu a fost curăţată, au lăsat lemne împrăştiate, cărbuni în grătar, găleata cu care se aducea apă a fost găsită în pădure, uşa din lemn a WC-ului din curte a fost găsită ruptă, iar dezordinea din cabană era printre puţinele lucruri deranjante comparativ cu restul.

Imagine indisponibilă

”Au dispărut până şi papucii de casă. Noi am adus acolo 20 de perechi pentru că atât are capacitatea cabana. S-or fi rupt, i-or fi luat, i-or fi aruncat în foc, nu ştiu. Cert este că nu mai sunt. De ce? Nu ştiu. E adevărat, refugiul este pentru turişti, nu este al meu, e gratis nu am cerut nimic nimănui, doar bun simţ. Când le atrag atenţia, toţi se simt ofensaţi şi jigniţi. Lor li se pare normal. Acesta este normalul lor, să meargă într-un loc gratis şi să petreacă. Pe unii chiar îi cunosc, m-au şi bălăcărit în on-line. Adăposturile acestea se fac foarte greu şi se întreţin la fel de greu. Totul s-a făcut cu voluntari şi cu donaţii. Oamenii care au donat au aflat că refugiul este pentru petreceri, iar ei nu au donat pentru aşa ceva. Nu e normal. În ţara asta toate refugiile sunt praf, dacă vedeţi ce lasă în ele...se gândesc doar la ei, nu se gândesc şi la cei care vin în urma lor. După mine, potopul”, a explicat pentru ”Adevărul” Constantin Ţăposu.

Imagine indisponibilă

Preşedintele asociaţiei ”Om pe munte” susţine că de acum încolo va lua măsuri împotriva turiştilor care nu ştiu să respecte regulile de bun simţ. Pentru ca refugiul să nu fie transformat din nou în ”club de paranghelie” la uşă va fi montată o yală inteligentă, iar zona va fi monitorizată cu camere de supraveghere.

”Cel care ajunge acolo va suna la un număr de telefon, vom face un fel de dispecerat voluntar. Vom cere câteva date de identitate de bun simţ, îşi va da acordul verbal şi va primi un cod valabil pe perioada în care declară el că stă acolo”, a precizat Constantin Ţăposu.

Pe de altă parte, asociaţia montană va anunţa activităţile cu copiii cu două săptămâni înainte, astfel încât turiştii care ajung acolo să fie informaţi că refugiul nu este liber într-o anumită perioadă de timp.

Imagine indisponibilă

Constantin Ţăposu a postat pe Facebook mai multe fotografii cu dezastrul lăsat în urmă de turiştii care au petrecut la Floreiul weekendul trecut. După această postare, cabana a fost curăţată, cel mai probabil, de c[tre cei vinovaţi. În weekend, reprezentanţii asociaţiei vor merge la refugiu pentru reparaţii, iar voluntarii care vor să dea o mână de ajutor sunt aşteptaţi cu braţele deschise.

Refugiul a fost construit la finalul anilor 70 de către Asociaţia Montană Floreiul din Comarnic. Aici erau organizate competiţii de sanie, schi alpin şi chiar fotbal. Ani de zile a rămas însă în paragină până ce, în urmă cu trei ani, a fost renovat de voluntarii ”Om pe munte”.

SURSA FOTO https://web.facebook.com/maimplic

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite