Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Inspector de urbanism îmbogăţit pe spatele a zeci de oameni care au vrut să-şi construiască o casă. Ce pedeapsă a primit

1
12 Nov 2019 16:30:55
Autor: Diana Frîncu
Primăria oraşului Urlaţi FOTO telegrama.ro
Primăria oraşului Urlaţi FOTO telegrama.ro

Un inspector de urbanism de la Primăria Urlaţi (Prahova) a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a falsificat acte necesare unor construcţii. Funcţionarul promitea proprietarilor că se ocupă personal de toată documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire, în schimbul unor sume de bani.

În dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Ploieşti sunt peste 90 de victime care au căzut în capcana funcţionarului, iar acum sunt nevoite să refacă documentaţia de la zero.

Ion Boştină, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Urlaţi, solicita 2.000 de lei oamenilor care aveau nevoie de documentaţia necesară ridicării unei construcţii în oraş. Mare parte din banii primiţi în acest mod ajungeau direct în buzunarul funcţionarului, pentru că dosarul necesar fiecărui proiect în parte era compus din documente false, susţin procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Conform rechizitoriului, ”în majoritatea cazurilor, această sarcină preluată de inculpat a fost co-interesată material, întrucât acesta obţinea aproximativ 2 000 lei de la fiecare beneficiar. Văzând acest aspect, în mod evident, era în interesul inculpatului să obţină toată documentaţia cu costuri cât mai scăzute, motiv pentru care fie nu a achitat către O.A.R. (Ordinul Arhitecţilor n.r.) contravaloarea dovezii, fie, aşa cum vom arăta în continuare, a falsificat proiectele care au stat la baza eliberării autorizaţiei. Falsificarea proiectelor s-a realizat din aceleaşi raţiuni, pentru a evita plata către arhitecţi autorizaţi a lucrărilor respective care era, de obicei, în situaţiile în care s-a adresat unor arhitecţi, în valoare de 200 lei/proiect”, se arată în rechizitoriu.

Inspectorul „ştia mersul“

Conform legii, documentele aferente construcţiilor se realizează de către persoane autorizate în acest sens, adică arhitecţi, ingineri constructori sau de către persoane cu pregătire tehnică în domeniu şi care au drept de parafă. Funcţionarul Primăriei Urlaţi, deşi nu era autorizat în domeniu, ştia ”mersul” pentru că lucra în administraţia publică de o bună perioadă de timp. Mai mult, pentru a avea la mână documentaţia de care avea nevoie pentru un dosar complet necesar unei construcţii, a lucrat o perioadă cu un architect autorizat, pe care l-a plătit cu sume modice, 200 de lei pentru fiecare proiect. Apoi, ca să evite acestă cheltuială inutilă, inspectorul din primărie a început el să copieze proiectele şi le ataşa altor dosare aflate în lucru.

”…inculpatul nu dorea să achite către arhitect K L suma de aproximativ 200 lei pentru fiecare proiect semnat. Astfel, inculpatul a falsificat mai multe documente necesare obţinerii autorizaţiei (partea scrisă a proiectului, partea desenată a acestuia) prin copiere tehnică a unor documentaţii similare existente în arhiva Primăriei Urlaţi şi la care avea, în mod evident acces. În anumite cazuri, inculpatul a semnat în fals, în numele arhitectului K L anumite proiecte, în scopul eludării achitării către aceasta, aşa cum am arătat mai sus, a sumei de 200 lei/proiect”, susţin procurorii în rechizitoriu.

Afacerea a mers ca pe roate o bună bucată de timp. Procurorii susţin că Ion Boştină ar fi procedat în acest mod din anul 2007 şi până în 2011. A fost prins în cele din urmă după un control intern, în timpul căruia au fost luate la verificat toate autorizaţiile de construcţie din cadrul Primăriei.

Pedeapsă simbolică

Procurorii l-au trimis în judecată pe inspectorul de urbanism în decembrie 2016. El a fost condamnat la o pedeapsă mai degrabă simbolică de către Judecătoria Ploieşti. Deşi a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (90 de acte materiale), fals în înscrisuri, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligat la plata unor despăgubiri materiale. Actele emise în fals de Boştină, adică zeci de autorizaţii de construcţie, au fost anulate.

În urma contestaţiei, Curtea de Apel Ploieşti a decis retrimiterea dosarului la instanţa de fond, astfel că dosarul se va rejudeca de la zero.

Contactat telefonic, Marian Măchiţescu, primarul oraşului Urlaţi, susţine că Ion Boştină nu mai lucrează în Primărie încă de când a fost deferit justiţiei, contractul de muncă al acestuia fiind suspendat pe perioada procesului, aşa cum cere Legea funcţionarilor publici.

Edilul a precizat că persoanele care au căzut în plasa inspectorului de urbanism nu au fost obligate să dărâme construcţiile ridicate în baza unor acte false, ci li s-a cerut să intre în legalitate.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ion Capsuna
12.11.2019, 17:19:38

Ba, daca ajungi sa furi de la cu*rve, esti mai josnic decit ele! macar alea au "muncit" banii aia, tu ce poala mea ai facut? Ai furat de la ele?! Vita cu uniforma!

Modifică Setările