Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Invazia urşilor: cauze şi consecinţe periculoase. „Ursul nu aleargă în joacă. Atacă!” VIDEO

24
25 Jan 2021 21:24:57
Autor: Diana Frîncu
Urs filmat pe pârtia din Predeal FOTO captură TVR2
Urs filmat pe pârtia din Predeal FOTO captură TVR2

Mai multe filmări realizate de către turişti au surprins momente la prima vedere distractive cu urşi care fugăreau „în joacă” schiorii pe pârtia Clăbucet din Predeal sau căţărându-se, ziua în amiaza mare, pe gardurile gospodăriilor din Azuga sau Buşteni.

Invazia urşilor trebuie luată în serios, avertizează profesorii din cadrul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov. Din cauza schimbărilor climatice, dar şi a intruziunii excesive a omului pe fondul cinegetic, animalele şi-au modificat drastic comportamentul şi reprezintă un real pericol.

Ovidiu Ionescu, doctor în silvicultură şi profesor în cadrul universităţii din Braşov, a precizat că a vizionat filmarea realizată de turişti pe pârtia din Predeal, în care un urs părea că se joacă pe pârtie. În realitate, spune Ionescu, ursul era pregătit să atace.

„Ursul nu obişnuieşte să alerge în joacă după un om. Ursul nu se juca, ba din contră, era o alergătură de atac. Probabil schiorul a trecut fără să-şi dea seama în viteză pe lângă urs, poate l-a şi atins. Ursul a considerat că este atacat, nu a avut timp să fugă, aşa că a atacat la rândul lui. Schiorul a avut inspiraţia să-i arunce rucsacul, astfel a câştigat timp preţios şi a scăpat teafăr”, a explicat profesorul Ovidiu Ionescu.

Acesta îi sfătuieşte pe turiştii care frecventează zonele împădurite din Prahova şi Braşov să facă zgomot în timpul drumeţiilor şi chiar în coborâre pe pârtie, pentru ca ursul să aibă timp să fugă din calea lor.

„Atacă doar atunci când consideră că nu are timp să fugă din calea pericolului. De aceea ar fi bine ca turiştii să aibă la ei ceva cu care să facă zgomot, un clopot sau fluier sau chiar să vorbească tare astfel încât să se facă auziţi de la distanţă”, a explicat Ionescu.

VIDEO

În mod normal, urşii hibernează pe timpul iernii, dar din cauza schimbărilor climatice şi a intruziunii omului tot mai adânc în pădure, animalele au un comportament nefiresc. Profesorul Ovidiu Ionescu a precizat că sunt cel puţin trei motive care scot urşii din bârlog pe timpul iernii.

”În ultimii cinci ani s-au înmulţit foarte mult. Vânătoarea la urs este interzisă de lege. În România, în 2016, aveam un efectiv de aproximativ 7.000 de exemplare. În prezent, probabil că populaţia de urşi s-a dublat. Se înmulţesc cam cu zece la sută pe an”, a precizat Ionescu.

Urşii au invadat o curte din Buşteni

Din cauza numărului foarte mare de urşi, apar şi problemele. Masculul urs este foarte teritorial, îşi păzeşte teritoriul într-un mod agresiv şi alungă urşii tineri care sunt nevoiţi să se retragă în alte zone, de regulă spre aşezările populate, în căutare de mâncare.

„Apoi, prezenţa turiştilor amatori de enduro, din ce în ce mai mulţi, creează necazuri. Zgomotul produs de motoarele puternice îi sperie teribil. Urşii monitorizaţi de noi prin radioemiţătoare au fugit din zona în care erau prezenţi motocicliştii şi nu s-au mai întors acolo decât după trei zile”, mai spune profesorul Ovidiu Ionescu.

 

Deja animalele sălbatice s-au obişnuit cu omul, ştiu că vor primi mâncare, iar când nu se întâmplă asta, o caută singure, într-un mod agresiv sau nu. În 2019, doar din Sinaia, au fost relocaţi în două săptămâni 24 de urşi care coborâseră în staţiune. Nu întotdeauna întâlnirea cu ursul se termină cu final fericit, avertizează Ovidiu Ionescu.

„În 2019, opt români au fost ucişi de urşi, iar alţi 76 au fost băgaţi în spital, unii cu sechele serioase”, spune profesorul Ionescu.

Se întâmplă însă şi invers. Tot anul trecut, 74 de urşi au fost omorâţi în accidente rutiere, dar numărul lor este cu mult mai mare, pentru că unii reuşesc să se retragă în pădure unde mor fără să-i mai găsească cineva.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un superb exemplar de cerb, hăituit de câini şi urşi pe străzile din Azuga, s-a refugiat în curtea spitalului

VIDEO Zeci de urşi alungaţi în ultimele zile din centrul staţiunilor montane din Prahova

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Ludwig
25.01.2021, 21:37:11

Nu ursul e vinovat ci omul ce i-a subtiat habitatul...Natura cauta sa se autoregleze si sa-si recupereze teritoriul pierdut...

+9 (11 voturi)
Matei Basarab
25.01.2021, 21:38:25

Daca nu le taiau padurile , ursii erau in barlog acum. Daca nu mai au casa atunci umble peste tot.

+2 (16 voturi)
Ludwig
25.01.2021, 21:44:26

Pai in anii 90 au taiat juma de paduri urmatorii: Verestoi Atilla zis si drujba lui Dumnezeu sau Kerestoi de la cherestea. Altul era Culita Tarata, fiacare sat de munte avea gospodarii cu gatere ce taiau in nestire. Nici azi nu e roz situatia..

+10 (10 voturi)
Toru Okada
25.01.2021, 21:41:03

aia cu enduro ar trebui interzisi prin paduri. confiscata motocicleta/ATV-ul, si amenda usturatoare. m-am lovit si eu de ei prin paduri. sunt groaznici si pentru animale si pentr oameni. ma duc si eu ca omul sa iau o gura de aer si sa ascult liniste padurii si imi baraie cate un cretin de-asta incap. cred ca au zuza mica si de-aia simt nevoia sa ii etaleze zgomotele.

-6 (30 voturi)
Till Eulenspiegel
25.01.2021, 21:42:59

Ursii s-au invatat sa manance gunoaiele aruncate de turistii sudisti de weekend. Un urs poate adulmeca resturi de fastfood de la 4-5 km. Localnicii colecteaza resturile alimentare in spatii protejate si incuiate cu lacate dar melteanul sudist arunca mancarea pe unde apuca.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările