Istoria vilei Carola din Sinaia. Fost hotel, a fost locul secret de întâlnire al amanţilor Carol şi Elena Lupescu şi l-a găzduit pe Yehudi Menuhin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Carola din Sinaia, în prezent FOTO artmarkhistoricalestate.ro
Vila Carola din Sinaia, în prezent FOTO artmarkhistoricalestate.ro

O casă a cărei prezenţă este greu de ignorat pentru orice turist care ajunge la Sinaia, vila Carola are o istorie fascinantă. Aici s-au cunoscut, în 1925, Carol al II-lea şi Elena Lupescu, şi tot aici se întâlneau, în secret, cei doi amanţi. Celebrul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin a stat şi el două luni la vila Carola

Greu de trecut cu vederea pentru că este situată în cartierul Furnica, aproape de Castelul Peleş, vila Carola din Sinaia este o lecţie vie de istorie. Construită în stilul specific staţiunii, prin inspiraţie din arhitectura Peleşului, vila a fost locul unor poveşti de dragoste celebre şi a găzduit celebrităţi mondiale.

Construcţia vilei are strânsă legătură cu ridicarea Peleşului şi mutarea Familiei Regale, pe timpul verii, la Sinaia. Din dorinţa de a fi în preajma familiei regale, la începutul secolului XX, lumea bună începe să-şi construiască în Sinaia case de vacanţă, aşa-numitele „vile“, termen care a apărut după Primul Război Mondial. 

Numeroasele reşedinţe private erau amplasate în zone pitoreşti şi au beneficiat de o arhitectură interioară şi exterioară deosebită. Fenomenul face ca şi acum, Sinaia să fie localitatea cu cele mai multe monumente istorice pe cap de locuitor din România.

Cel care şi-a construit primul o vilă la Sinaia a fost prinţul Dimitrie Ghica, apoi Nicolae Blaremberg, politician şi ministru. Au fost urmaţi de Ştirbey, Lahovari,V.A. Urechia, Argetoianu, Take Ionescu, N. Filipescu, Gh. Cantacuzino şi mulţi alţii. Imediat apar şi hoteluri luxoase unde trăgeau miniştrii străini acreditaţi în România, Palace, Regal, Caraiman, un vestit casino, parcuri şi alei frumos amenjate. Totul face ca, la începutul secolului XX, Sinaia să fie alintată cu numele de „Micul Versailles“.

Ridicată de un fost valet

Vila Carola este una dintre cele mai vechi clădiri din Sinaia şi a fost ridicată de fostul valet al prinţului Dimitrie Ghica, austriacul Jóseph Ungarth, care era, la 1870, primul „hotelier“ al comunei Podul Neagului (Sinaia avea să fie atestată ca oraş la 1 decembrie 1874). Însărcinat să administreze primul hotel din Sinaia, Ungarth avea să îşi construiască ulterior propria afacere, ridicând în cursul anului 1896 vila Carola. 

vila carola sinaia foto delcampe.net

Vila Carola la 1910. Vedere de epocă FOTO delcampe.net

Fiind proprietar de hoteluri şi un restaurator de mare valoare, după ce renunţă la Hotelul Caraiman, austriacul se ocupă de Vila Carola, închiriindu-i camerele în regim de pensiune. Luxul şi confortul au reprezentat cuvintele cheie pentru toţi cei care se retrăgeau la Vila Carola, austriacul ştiind cum să le facă cât mai plăcută fiecare şedere. Astfel, grădina vilei era întreţinută de un grădinar, exista o trăsură a pensiunii care permitea vizitatorilor să se plimbe spre locaţiile dorite, iar un cal era pus la dispoziţia celor care doreau sa înveţe să călărească. În curtea vilei a mai construit şi un restaurant, actualul Select.

Vila poartă numele soacrei lui Constantin Noica

Micul hotel poartă numele fiicei lui Jóseph Ungarth, Carola, cea care avea să devină, peste ani, soacra lui Constantin Noica. Marele filosof se căsătorea în 1934 cu Wendy Muston, fiica lui Walter şi Carola Muston, cunoscând-o pe aceasta încă din copilărie şi curtând-o în perioada în care acesta se afla înrolat la Sinaia (1931-1932).

Locul secret de întâlnire dintre Carol al II-lea şi Elena Lupescu

Loc select şi cochet, la vila Carola a locuit o bună perioadă şi Elena Lupescu. Carol al II-lea şi viitoare sa metresă s-au cunoscut chiar în această vilă, în februarie 1925, cu ocazia vizionării unui film, „Nibelungii“, difuzat de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol.

Lui Carol al II-lea i-a atras atenţia o femeie cu părul roşu, pielea albă ca laptele şi ochii verzi, care nu avea nimic din trăsăturile unei românce.

Elena Lupescu era căsătorită atunci cu maiorul Timpeanu, iar prinţul moştenitor Carol începe să o viziteze la vila Carola, în absenţa soţului. Cand Elena împlineşte 26 de ani, legătura lor devine publică.

Yehudi Menuhin, cazat la vila Carola

În 1927, în vilă a fost cazat şi cunoscutul dirijor şi violonist Yehudi Menuhin. Acesta avea 11 ani pe atunci şi venise special la Sinaia, unde a stat două luni, pentru lecţiile de vioară oferite de George Enescu la vila Luminiş.

Vila este la vânzare

În 2015, vila Carola, catalogată ca monument istoric, a fost scoasă la vânzare de casa de licitaţie Artmark, cu un preţ de pornire de 525.000 de euro. Vila are 39 de camere şi cinci băi.

Vă mai recomandăm

Un oraş din Prahova este localitatea cu cele mai multe monumente istorice pe cap de locuitor din România

Peleşul, în fotografii vechi inedite. Cum ar fi putut să arate reşedinţa regală din Sinaia

Poveşti ascunse în comunism: cum a reuşit o ciupercă din lemnăria Castelului Peleş să-l facă pe Ceauşescu să renunţe la impresionanta construcţie

Bizara poveste a Cotei 1.400 din Sinaia - cum s-a construit cu ajutorul carelor trase de boi. În comunism, era rezervată exclusiv partidului şi turiştilor străini

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite