Lăcaşul de cult care va fi construit la cea mai mare altitudine din România. Din ce cauză nu au început încă lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După slujba de sfinţire a noului lăcaş de cult, pe platoul Bucegilor a rămas structura din metal care indică dimensiunile viitoare bisrici foto facebook.com/Busteni/
După slujba de sfinţire a noului lăcaş de cult, pe platoul Bucegilor a rămas structura din metal care indică dimensiunile viitoare bisrici foto facebook.com/Busteni/

Biserica ortodoxă situată la cea mai mare altitudine din România se construieşte pe Platoul Bucegilor, în imediata apropiere a Refugiului Salvamont. Lăcaşul de cult va avea o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi va putea fi folosită şi ca adăpost pentru turiştii surprinşi pe munte de vremea rea.

Biserica ortodoxă va fi construită în vecinătatea vârfului Baba Mare, la o altitudine de aproximativ 2000 de metri, pe Platoul Bucegi, pe traseul care duce spre Crucea Eroilor de pe Caraiman.

Locul ales de Patriarhia Română a fost deja sfinţit în toamna anului trecut, în ziua de 15 septembrie, iar serviciul religios a fost oficiat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci, a fost decis ca noul lăcaş de cult să poarte hramurile ”Înălţarea Domnului” şi ”Schimbarea la Faţă”.

În locul în care se construieşte biserica au apărut deja o cruce şi o structură metalică, dar construcţia în sine a bisericii mai are de aşteptat, dat fiind că nu au fost obţinute toate documentele necesare.

”Construcţia bisericii este la nivel de structură metalică, pentru că nu au fost obţinute toate acele avize necesare, PUZ-ul, PUD-ul. Din câte ştiu eu a fost dat doar acordul de principiu pentru efectuarea PUX-ului, la Ploieşti. Acum este doar un fel de machetă, dacă vreţi, ca să vadă lumea cam cum va arăta şi cât de înaltă va fi şi care este suprafaţa”, a declarat Cristian Achim, consilier local din Buşteni.

Potrivit acestuia, lăcaşul de cult care se construieşte în vârf de munte va avea o suprafaţă de 85 de metri pătraţi, la care se adaugă trei chilii, iar în total, suprafaţa construită nu va depăşi 200 de metri pătraţi, a precizat consilierul local.

Biserica din Bucegi nu va fi din punct de vedere administrativ o parohie în sine, slujbele fiind ţinute de unul dintre preoţii de la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, în zile de sărbătoare şi la sfârşit de săptămână. Deocamdată, nu este clar dacă va fi permisă şi oficierea de căsătorii religioase, având în vedere că nici la mănăstirea din Buşteni acest lucru nu este permis.

Lăcaşul de cult va avea un dublu rol. Va servi şi pentru adăpostirea turiştilor suprinşi de vremea rea sau de animalele sălbatice pe platoul Bucegilor.

Cristian Achim a precizat că finanţarea pentru construirea bisericii va fi asigurată de către Patriarhia Română şi din eventuale sponsorizări sau donaţii care vor veni pe parcurs.

Pentru că biserica se află într-un parc natural, accesul până la biserica se va face doar pe jos sau cu ajutorul transportului pe cablu.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite