Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Liceu obligat să achite 60.000 de lei daune unei profesoare înjunghiate de un fost elev. Şcoala, acuzată de „lipsă de umanitate şi compasiune”

0
18 May 2022 16:41:42
Autor: Diana Frîncu
Profesoara a fost înjunghiată de un fost elev care a intrat băut în şcoală FOTO Diana Frîncu
Profesoara a fost înjunghiată de un fost elev care a intrat băut în şcoală FOTO Diana Frîncu

Colegiul „Spiru Haret” din Ploieşti a fost obligat, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Braşov, la plata unor daune morale în valoare de 60.000 de lei către o profesoară de matematică, victimă a unei tentative de omor petrecute în ianuarie 2019, pe holul liceului.

Comisia de disciplină a Colegiului ploieştean „Spiru Haret” a scos-o vinovată pe profesoara Andreea Alexe, invocând faptul că aceasta nu a respectat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Şcolii (ROF) în ziua în care a fost înjunghiată de un fost elev.

În ziua atacului, Alexe era profesor de serviciu, iar, potrivit reglementărilor interne, ar fi trebuit să se afle „lângă portar” pentru a supraveghea intrarea elevilor la cursuri, şi nu în cancelarie.

Profesoara Andreea Alexe s-a  considerat nedreptăţiă de decizia colegilor săi, i-a acuzat de „lipsă de umanitate şi compasiune” şi s-a adresat justiţiei pentru a-i face dreptate, având câştig de cauză în ambele instanţe, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Braşov.

Contextul agresiunii

Profesoara de matematică a fost înjunghiată în abdomen în ziua de 29 ianuarie 2019, agresor fiind Alexandru Niţescu, un fost elev, cunoscut cu grave probleme de comportament. Atacul s-a petrecut în pauza dintre ore, pe holul din faţa cancelariei, de faţă cu elevii şi cu o parte dintre cadrele didactice.

Tânărul intrase în şcoală băut, înarmat cu un cuţit, dar şi cu alte obiecte periculoase, o toporişcă, o sticlă din plastic plină cu cuie, o teslă, dar şi o sticlă cu ţuică. Agresorul a fost condamnat, pe 21 februarie 2022, la 11 ani şi două luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru tentativă de omor. Decizia aparţine Tribunalului Prahova şi nu este definitivă.

Victima tentativei de omor, vinovată că a fost înjunghiată

Imediat după acest eveniment tragic, liceul a declanşat o anchetă internă pentru a analiza cele întâmplate. Concluziile raportului realizat la finalizarea anchetei făcute de colegiul „Spiru Haret” arată că victima nu a respectat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Şcolii (ROF) în ziua în care a fost atacată. În 29 ianuarie 2019, Andreea Alexe era profesor de serviciu pe şcoală. În această calitate, la ora 12.45, profesoara ar fi trebuit să se afle la intrarea elevilor în şcoală, împreună cu portarul, pentru a supraveghea zona, şi nu în cancelarie, când a fost chemată de către fostul său elev şi ulterior înjughiată.

„Alexe Andreea Ştefania, profesor la Colegiul <<Spiru Haret>> din Muncicipiul Ploieşti, victima evenimentului, se face răspunzătoare pentru cele menţionate în prezentul proces- verbal la capitolul m, în sensul că nu a respectat prevederile art.50, pct.3 alin 4 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al colegiului de al cărui conţinut a fost informată, fapt dovedit de semnătura din procesul-verbal încheiată în data de 15.10.2018”, se arată în procesul-verbal realizat la finalizarea anchetei interne.

Comisia nu a propus totuşi sancţionarea profesoarei Andreea Alexe. În schimb, în cazul portarului, s-a propus sancţionarea cu 5-10 la sută din salariu pe o perioadă de 1-3 luni.

Liceul a urmărit „să nu fie tras la răspundere”

Adresându-se instanţei, Andreea Alexe a solicitat anularea acestei prevederi din regulament invocând faptul că un profesor nu poate îndeplini atribuţiile portarului, neavând pregătirea necesară. În plus, a arătat Alexe, regulamentul de ordine interioară a liceului este confuz, cerând profesorului de serviciu să fie „alături de portar”, fără să explice clar care-i sunt atribuţiile.

Pe de altă parte, profesoara înjunghiată reproşează colegilor „lipsa de umanitate”, explicând instanţelor de judecată că prin decizia comisiei de disciplină, Colegiul Spiru Haret a avut un singur scop, respectiv „neasumarea şi disculparea instituţiei cu privire la evenimentul produs în faţa cancelariei sale, în urma căruia reclamanta a căzut victima unei infracţiuni de tentativă de omor (...) scopul urmărit de cercetarea disciplinară şi culpabilizarea reclamantei a fost acela ca instituţia să nu fie trasă la răspundere şi să nu poată fi obligată la plata vreunei despăgubiri către victimă (...) aspect care denotă o lipsă de umanitate şi compasiune din partea celor direct răspunzători”, potrivit actului de sesizare a instanţei.

Colegiul ar fi vrut să acorde daune de „cel mult” 3.000 de euro

În apărare, reprezentanţii Colegiului „Spiru Haret” au apreciat că acordarea de daune morale în cuantum de 60.000 lei pentru Andeea Alexe „nu reprezintă o reparaţie echitabilă, ci o îmbogăţire nejustificată a reclamantei” şi a solicitat micşorarea cuantumului daunelor morale acordate de la 60.000 lei la o sumă cuprinsă între 2.000 şi cel mult 3.000 de euro.

Judecătorii i-au dat dreptate profesoarei, anulând inclusiv prevederea din regulamentul de ordine interioară, apreciind că expresia ,,alături de portar” este ambiguă şi „lasă să planeze îndoială cu privire la desfăşurarea activităţii de supraveghere a elevului la intrarea în scoală”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tânărul care şi-a înjunghiat fosta profesoară de matematică a fost condamnat la 11 ani de închisoare

Tribunalul Prahova a amânat de şapte ori sentinţa în dosarul profesoarei înjunghiate de un fost elev

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările