UPDATE Doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi foştii şefi ai IPJ Prahova şi DGA Prahova, reţinuti de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Tudose, procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al PCA Ploieşti, Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova şi Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, au fost reţinut miercuri seară de procurorii DNA Ploieşti

UPDATE ORA 23.15

Cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă a fost doar o parte a zilei de miercuri de la DNA Ploieşti. Omul de afaceri este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Miercuri seară, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore şi a altor patru persoane cu funcţii importante în Prahova, care ar avea legătură cu un dosar clasat de procurorul Lucian Papici în 2014:

- Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (în prezent adjunct al PCA Ploieşti), pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

- Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (două infracţiuni) şi cercetare abuzivă. 

- Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi fostul şef al DGA Prahova (anchetat şi într-un alt dosar de corupţie), pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

- Viorel Dosaru, fost subsecretar de stat în cadrul MAI, la data faptelor şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. 

Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă şi Viorel Dosaru au fost audiaţi miercuri dimineaţă la DNA Ploieşti, iar după-amiază au fost aduşi din nou la sediul instituţiei, cu mandat, timp în care procurorii DNA au obţinut avizul CSM pentru reţinerea şi arestarea preventică a celor doi procurori. 

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit ordonanţelor întocmite de procurori a rezultat că, în perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unor funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice pentru sine, dar şi în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menţionată.

Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputat, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză, 

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

În legătură cu acelaşi dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, în perioada iunie 2013- septembrie 2013, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în schimbul menţinerii în funcţie sau promovării în alte funcţii de conducere .

În dosarul respectiv, ofiţerii din subordine erau delegaţi să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informaţiile confidenţiale, urmărit de deputat era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menţionată, dar şi protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi juridice inculpate în cauză.

În vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii din acelaşi dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul M.A.I.

În vara anului 2014, acelaşi procuror Mihăilă a permis unei alte persoane accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informaţiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziţia unui bun şi un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situaţia de fapt din dosarul menţionat.

În vara anului 2014, tot Aurelian Mihăilă a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii. Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul BCCO Ploieşti, pentru a fi valorificată.

În vara anului 2013, ofiţerul Ispas a pretins unui om de afaceri aflat în relaţii foarte apropriate cu lideri politici locali şi centrali, susţinere politică pentru ocuparea unor funcţii în cadrul M.A.I., lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru a-l determina să îi ofere informaţii ce nu erau destinate publicităţii, fapt care s-a şi realizat în perioada septembrie 2013- octombrie 2013. Informaţiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă.

Pe 22 iulie 2012, Sebastian Ghiţă Sebastian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

În schimbul oferirii de către deputat a sprijinului pentru menţinerea în funcţia de inspector şef al I.P.J. Prahova, Viorel Dosaru a intervenit pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1 pentru ca aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii), a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (deputatul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) şi întocmirea dosarului penal. În acest fel, fostul şef al IPJ Prahova l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală.

Cei patru urmează a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ORA 17.30

Miercuri dimineaţă, procurorul Liviu Tudose a fost citat la audieri la DNA Ploieşti, iar după-amiază a revenit, de data aceasta fiind adus cu mandat. Potrivit surselor judiciare, procurorii DNA ar fi obţinut aviz de la Consiliul Suprem al Magistraturii pentru reţinerea lui Liviu Tudose.  

Nu a fost singura persoană care a trecut astăzi pe la sediul instituţiei, printre cei audiaţi fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă, fostul procuror adjunct al PCA Ploieşti, Aurelian Mihăilă, şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Viorel Dosaru. 

Surse din anchetă vorbesc despre faptul că aceste persoane ar avea calitatea de suspecţi în „dosarul Papici“, redeschis în februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, în care 13 persoane, politicieni, procurori şi poliţişti din Prahova sunt suspectaţi că ar fi ajutat mai multe persoane să obţină date din dosare penale şi referitoare la demersurile făcute de anchetatori.

Săptămânile trecute, la sediul DNA Ploieşti au fost audiaţi Nicolae Zecheru, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IJP Prahova, Gheorghe Parepa, director adjunct în cadrul Direcţiei Ordine Publică a IGPR, Gelu Cristian Manea - şeful Poliţiei Ploieşti . 

Miercuri după-amiază, procurorii au declanşat procedura din Camera Deputaţilor de încuviinţare a reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă. Omul de afaceri este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Pe aceeaşi temă

DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă. Deputatul e acuzat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de informaţii confidenţiale

Şefi din Poliţia prahoveană, audiaţi la DNA Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite