Lucrurile care vă pot salva viaţa dacă vă prinde avalanşa pe munte. Pericolul este uriaş în această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii din Prahova se confruntă în fiecare sezon de iarnă cu sute de amatori de expediţii montane în zone periculoase, care ignoră avertizările meteo şi riscul iminent de a fi prinşi într-o avalanşă.

Mulţi se laudă cu echipamente scumpe, dar în realitate pe traseu ajung cu bocanci de vară şi cu haine mult prea subţiri pentru temperaturi negative şi viscol.

Pe 23 ianuarie, două tinere au fost surprinse de o avalanşă care a avut loc în Bucegi, sub vârful Ţigăneşti (zona Râşnov). Una dintre fete a fost prinsă de alunecarea de zăpadă, însă colega ei a reuşit să scape teafără şi să lanseze un apel la 112. Ambele au scăpat cu viaţă, cu răni minore. Au avut noroc, spun salvatorii montani, pentru că blocul de zăpadă desprins a fost de mici dimensiuni.

Pericolul a rămas însă unul crscut în Bucegi. A ninis în abundent, iar între episoadele de ninsoare viscolită s-au înregistrat temperaturi ridicate, astfle încât, zăpada este aşezată în straturi instabile pe mare parte dintre văile ”călcate” de turiştii amatori.

avalansa valea morarului sursa foto salvamont

Ce facem în caz de avalanşă

Salvamontiştii din Buşteni recomandă turiştilor să nu plece pe munte înainte de a verifica starea vremii din zona unde se află traseul dintr-o sursă sigură: Administraţia Naţională de Meteorlogie, Salvamont, în niciun cază să urmeze sfaturile primite pe grupurile de Facebook sau de la prieteni atotştiutori.

Dacă totuşi am ajuns pe traseu există un kit de salvare în caz de avalanşă care poate creşte şansa să rămânem în viaţă, măcar şi câteva zeci de minute până ajunge la noi o echipă de salvare.

Rucsacul pentru avalanşă, cu airbag. Este scump, costă peste 2000 de lei, dar paote face diferenţa între viaţă şi moarte. Se acţionează trâgând de o manetă în momentul în care observăm căm zăpada a devenit instabilă şi începe să plece la vale. Balonul care se deschide imediat oferă protecţie în zona gâtului şi ne poate ajută să ţinem capul la suprafaţă.

morti valea morarului bucegi foto salvamont busteni

”Dacă te prinde zăpada în avalanşă, eşti prins ca într-un corset de ciment. Nu te mai poţi mişca, iar greutate zăpezii apasă pe piept. Supravieţuieşti cel mult 20 de minute, dacă ai şansa ca praful de zăpadă să nu intre în căile respiratorii”, spune Claudiu Vasilescu, salvamontist în cadrul echipei de salvatori montani din Buşteni.

Un alt dispozitiv care ne poate da speranţe de supravieţuire în caz că suntem prinşi de avalanşă este furtunul Avalung cu care putem respira o perioadă sub zăpadă. Este ataşat de rucsac sau se poate cumpăra separat doar cu un ham. Costă în jur de o sută de dolari, dacă este cumpărat separat de rucscac.

Salvamontiştii recomandă ca fiecare dintre turiştii care ajung pe munte, fie că este vară sau iarnă, să poarte cu ei pe traseu un dispozitiv de localizare. Sunt multe oferte pe piaţă, unele cu preţuri de doar câteva zeci de lei. Evitaţi-le, recomandă salvatorii montani. Dispozitivele de localizare pentru avalanşă nu sunt ieftine, costă aproximativ 200 de euro şi au un buton declanşator de alertă SOS.

Nu vă bazaţi doar pe echipamente acestea foarte scumpe. Sunt gesturi pe care le puteţi face pentru a vă salva dintr-o avalanşă. În zăpada care curge trebuie să ”înotaţi” pe spate, încercând să rămâneţi la suprafaţă, astfel încât zăpada să nu vă astupe nasul şi gura.

Totuşi, turiştii trebuie să aibă şi un simţ de răspundere atunci când pleacă pe munte, spun salvatorii montani. ”Dacă Salvamont anunţă că există risc de avalanşă, atunci aşa este. Noi nu avem interesul să minţim”, spune Claudiu Vasilescu.

Vă recomandăm şi:

Doi turişti, surprinşi de avalanşă în Munţii Bucegi. O persoană a reuşit să iasă din zăpadă, datele despre cea de-a doua fiind incerte

Salvamontiştii avertizează: „Nu avem ce căuta la peste 1800 m altitudine - pericol de avalanşe de gradul 4 şi 5”

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite