Manager de spital despre transformarea peste noapte în unitate suport COVID: „Am externat într-o zi pacienţi operaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Câmpina -unitate suport COVID-19 din aprilie 2020 FOTO Diana F.
Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Câmpina -unitate suport COVID-19 din aprilie 2020 FOTO Diana F.

Transformarea pe repede înainte a spitalelor generaliste în unităţi suport COVID-19 a fost o traumă peste tot în ţară, nu doar în cazul spitalului de Ortopedie ”Foişor”.

Medicul Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina (SMC), devenit unitate suport din aprilie anul trecut, mărturiseşte că în cazul lor brutalitatea în acele zile de început de pandemie a constat în ineditul situaţiei pentru că nimeni nu ştia la ce să se aştepte.

”Lucrurile sunt foarte mult diferite, la noi brutalitatea trăirii în momentul acela genera din ineditul situaţiei în special, ori acum se pleacă  de la o experienţă de un an şi ceva şi nu mai este nimic surprinzător. Noi am fost un pic loviţi pentru că trebuia să ne transformăm în ceva ce nu fusesem niciodată şi nici alte spitale din jurul nostru, de aici greutatea la momentul acela”, a explicat managerul SMC.

Medicul Călin Tiu a precizat că şi în cazul SMC, în zilele transformării în unitate suport COVID, au fost externaţi ”pe repede înainte” pacienţi operaţi, care au fost transferaţi la alte spitale din judeţ sau lăsaţi să plece acasă.

”Noi funcţionam atunci cu spitalul aproape de limita celor 302 locuri, cred că aveam cam 290 de internaţi. Toţi au plecat din spital cam într-o zi, maximum două. Majoritatea acasă, şi poate mai puţin de jumătate au fost transferaţi cu ambulanţa la alte spitale unde alte echipe şi-au asumat îngrijirea lor.  La noi rulajul e mic, pacienţii stau în medie câte cinci zile, deci am avut două zile răgaz, motiv pentru care cei mai mulţi dintre pacienţi au putut pleca acasă”, a explicat dr. Tiu.

„S-au salvat vieţi în noapte aceea, la Foişor”

Spre deosebire de situaţia de la Foişor, spune medicul, evacuarea în cazul spitalului de la Câmpina nu s-a făcut sub presiunea bolii, pentru că în aprilie 2020, în România erau doar câteva zeci de cazuri, iar secţiile ATI erau goale.

„Am evacuat spitalul într-o zi, două. Nouă ni s-a părut atunci destul rapid, pentru că în două zile am lăsat spitalul gol. Dar noi nu aveam niciun COVID lângă noi, îl vedeam în China, în Italia, la televizor, nu-l aveam la poarta spitalului. Ne miram că la noi nu era nimic. Pe când colegii de la <<Foişor>> au trebuit să acţioneze cu spitalele celelalte blocate. Acolo (la Foişor n.r.) era situaţia ca atare, s-a luat măsura aceasta la heirup înainte pentru a se salva vieţi de oameni, eu aşa văd. S-au salvat vieţi în noaptea aceea. Erau oameni care nu mai aveau loc în alte spitale. Mureau pe scaune, pe holuri în anumite spitale în momentul acela”, apreciază managerul SM Câmpina.

Totuşi graba de la începutul pandemiei a fost văzută oarecum inutilă. Imediat după ce toţi pacienţii internaţi la Câmpina au fost externaţi peste noapte, spitalul a rămas aproape două luni gol. Au fost săptămâni la rând când în SMC era tratat şi un singur bolnav de COVID-19 în tot spitalul. A fost motivul pentru care administraţia locală anunţase la început de vară că spitalul va redeveni generalist şi-şi va relua activitatea de dinainte de pandemie. N-a fost să fie. A urmat în iunie primul lot de bolnavi infectaţi, pompieri de la detaşamentul ISU Câmpina, şi apoi ”potopul”.

În prezent SMC este plin ”ochi”, iar în secţia ATI nu mai sunt de mult paturi disponibile.

Vă recomandăm şi:

La cât ajung cheltuielile de spitalizare pentru un bolnav de COVID-19. „Mulţi români nu şi le-ar putea permite“

Fost şofer de tir, acum ambulanţier, singurul candidat pentru funcţia de manager al unui spital din România

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite