Mărturia soţiei turistului român dispărut în Istanbul: „Am cerut poliţiei turce să nu excludă varianta răpirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 51 de ani aflat într-o excursie în Turcia a dispărut joi, 30 august, în timp ce se afla împreună cu familia într-o vizită într-un muzeu din Istanbul: Palatul Topkapi.

Salvatore Popescu (51 de ani) din Ploieşti a dispărut fără urmă joi, 30 august, în Istanbul, în timp ce se afla cu familia şi cu un alt grup de turişti în vizită la unul dintre cele mai importante obiective turistice din Turcia, Palatul Topkapi. Deşi dispariţia sa a fost anunţată oficial autorităţilor turce încă din ziua evenimentului, rudele nu au nicio veste despre bărbat şi nici despre măsurile întreprinse de poliţie.

Salvatore Popescu a plecat în această excursie prin intermediul agenţiei „Mika Travel“ din Ploieşti. A fost însoţit de soţia sa, Ioana Dima, de fiica lui şi de mama soţiei. Cei patru făceau parte dintr-un grup de turişti prahoveni care au plecat în această călătorie cu autocarul.

Ioana Dima, soţia inginerului dispărut la Istanbul, a declarat pentru „Adevărul“ că şi-a văzut soţul pentru ultima dată joi, 30 august, în jurul orei 13.00, la intrarea în Palatul Topkapi şi de atunci nu mai are nicio veste despre el. Soţia lui susţine că bărbatul nu avea un telefon care să funcţioneze pe teritoriul Turciei, astfel că un contact telefonic nu a putut fi stabilit nici în ziua dispariţiei şi nici după.

„E imposibil să se fi rătăcit“

„Ne-am despărţit cumva la intrare în palat. Eu şi fiica mea am rămas pe o băncuţă în faţa palatului, la intrare, să ne odihnim puţin, iar soţul meu a ales să meargă să viziteze împreună cu fluxul acela mare de turişti. Eu personal nu l-am văzut intrând în palat, dar fiica mea spune că l-a văzut la poartă, acolo unde se face check-in-ul, unde turiştii prezintă biletele. În palat, noi nu ne-am întâlnit deloc cât timp a durat vizita, deşi ne-am tot uitat după el. Nu ne-am îngrijorat la început, pentru că spaţiul este foarte mare acolo. Abia la ieşire ne-am dat seama că ceva s-ar fi putut întâmpla pe parcurs, pentru că nu a apărut la poartă, acolo unde ne-am întâlnit cu toţii din grup. Am zis că există posibilitatea să se fi întors la hotel, pentru că era obosit, dar din păcate nu era nici acolo“, spune Ioana Dima.

Mihai Dima, fratele soţiei bărbatului dispărut, spune că împrejurările în care cumnatul său a dispărut sunt cel puţin misterioase. „Grupul de turişti a avut varianta să viziteze palatul cu ghid sau individual, iar cumnatul meu a ales varianta a doua. A fost văzut la a doua poartă din palat de către membrii familiei şi de atunci nu mai are nimeni nicio informaţie. Nu ştim ce s-a întâmplat acolo, dar cred că este aproape imposibil să se fi rătăcit sau să se fi ascuns pe undeva, pentru că în fiecare cameră, în fiecare colţ din palat, există gardă înarmată. Plus că este un obiectiv turistic foarte vizitat, dacă i s-ar fi făcut rău nu avea cum să nu-l vadă cineva. Noi nu excludem varianta răpirii, dar nici nu avem o probă în acest sens“, susţine cumnatul dispărutului.

Soţia ploieşteanului povesteşte că însoţitorul de grup a solicitat administratorilor obiectivului turistic să vizioneze imaginile surprinse de camerele de luat vederi, dar a fost refuzat. S-ar fi invocat faptul, spune Ioana Dima, că doar autorităţile pot solicita aceste imagini în mod oficial.

„Mi-au spus că trebuie să treacă 24 de ore“

„În aceeaşi zi am anunţat dispariţia soţului meu atât la Consulatul României, cât şi la Poliţia din Istanbul, dar mi-au spus că trebuie să treacă 24 de ore de la dispariţie pentru a începe o anchetă, conform legilor de la ei. Abia a doua zi, târziu, după ce trecuseră mai bine de 24 de ore, am declarat dispariţia în mod oficial, cu o declaraţie scrisă. Mi-au cerut o fotografie cu soţul meu, pe care Poliţia turcă a trimis-o către toate secţiile lor. Reprezentanţii Consulatului au verificat la spitalele din Istanbul, dar nu am găsit nimic acolo. Aceasta ar fi fost varianta fericită, am spus noi. Să i se fi făcut rău şi să fi fost transportat la spital, doar că nici aici nu a fost găsit. În plus, din câte am înţeles, spitalele de acolo au obligaţia să anunţe autorităţile în caz că primesc un turist cu probleme şi nu s-a întâmplat aşa ceva“, a mai spus femeia.

Ea a mai explicat că duminică seară a ajuns în România, iar până luni la orele prânzului nu primise nicio informaţie nouă cu privire la soţul ei sau despre decursul anchetei autorităţilor turce. „Am cerut Poliţiei din Istanbul să ia în considerare inclusiv varianta răpirii. Noi nu avem dovezi în sensul acesta, nu putem proba că s-ar fi întâmplat aşa ceva, dar nu excludem asta“, spune Ioana Dima.

Femeia a precizat că soţul ei nu avea nimic de valoare asupra lui care să atragă atenţia unor tâlhari, iar în portofel avea doar bani româneşti. „Singurul lucru valoros, dacă pot spune asta, era o geantă în care se afla o cameră video Panasonic. Nu avea alte bijuterii în afară de verighetă. Bani nu avea, decât câţiva lei. Îmi dăduse mie să ţin restul de bani. Nici vorbă de vreo sumă mare. Mă gândesc că, dacă ar fi fost tâlhărit, dacă cineva şi-ar fi dorit acea cameră, smulgea geanta pur şi simplu“, adaugă femeia.

„Suntem nişte oameni simpli“

Întrebată dacă ştie ca soţul ei să fi avut un anturaj periculos sau dacă era urmărit de persoane care să-i vrea răul, soţia a exclus această posibilitate: „Nu avea afaceri personale, suntem nişte oameni simpli, amândoi angajaţi care trăim dintr-un salariu mediu. Soţul meu nu era implicat politic în niciun fel, nu era înscris în nicun partid, nici măcar în vreo asociaţie sportivă sau de orice alt fel şi nici nu era bolnav“, a mai spus soţia ploieşteanului dispărut. Ioana Dima a mai spus doar că soţul ei lucrează ca inginer şi este angajat la o companie privată din Ploieşti.

Luni dimineaţa, Ioana Dima s-a adresat Ambasadei Turciei la Bucureşti şi la Ministerul Afacerilor Externe, instituţii cărora le-a cerut ajutorul pentru a grăbi ancheta la Istanbul. „La Ambasadă nu am reuşit să fac nimic. Nu m-am întâlnit cu ambasadorul. M-au trimis la Ministerul de Externe. Agenţiei de turism nu am ce să-i reproşez, ba din contră. Mi-au oferit sprijin din prima clipă şi au mers cu mine peste tot, inclusiv la Ambasada Turciei şi acum la Minister“, a explicat, luni după-amiază, Ioana Dima.

Contactaţi telefonic de jurnaliştii „Adevărul“ la numerele afişate pe site, reprezentanţii agenţiei din Ploieşti care a organizat excursia au refuzat să comenteze situaţia în lipsa administratorului.

Rudele ploieşteanului solicită ajutor din partea celor care au vreo informaţie despre Salvatore Popescu şi pun la dispoziţie următoarele numere de telefon: 0728.557.047, 0723.095.035.

Din primele informaţii rezultă că soţia nu a anunţat oficial şi autorităţile locale din Prahova în legătură cu dispariţia soţului ei. „Noi nu am primit nicio sesizare în acest sens. Dacă soţia se va prezenta la noi, vom face procedurile specifice, dar mai mult decât să-l dăm în urmărire internaţională nu avem ce face. Având în vedere că familia ştie unde a dispărut, deci pe teritoriul altei ţări, situaţia este de competenţa Ministerului Afacerilor Externe (MAE)“, a declarat Ginel Preda, ajunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. De asemenea, jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat informaţii reprezentanţilor MAE în legătură cu dispariţia lui Salvatore Popescu, dar nu au primit un răspuns până la închiderea ediţiei.

Palatul Topkapi, acolo unde a fost văzut ultima dată Salvatore Popescu, este un complex muzeal imens, ce cuprinde mai multe clădiri împărţite în patru curţi şi care se întind pe o suprafaţă de 700.000 de metri pătraţi. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia, iar anual trec pragul complexului milioane de turişti din întreaga lume.

Ce spun autorităţile române

Din primele informaţii rezultă că soţia nu a anunţat oficial şi autorităţile locale din Prahova în legătură cu dispariţia soţului ei. „Noi nu am primit nicio sesizare în acest sens. Dacă soţia se va prezenta la noi, vom face procedurile specifice, dar mai mult decât să-l dăm în urmărire internaţională nu avem ce face. Având în vedere că familia ştie unde a dispărut, deci pe teritoriul altei ţări, situaţia este de competenţa Ministerului Afacerilor Externe (MAE)“, a declarat Ginel Preda, ajunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova. De asemenea, jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat informaţii reprezentanţilor MAE în legătură cu dispariţia lui Salvatore Popescu,care confirmă că au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea de informaţii suplimentare. 

”Consulatul General al României la Istanbul are în atenţie cazul cetăţeanului român dispărut în zona Palatului Topkapi din Istanbul. La data de 30 august 2018, oficiul consular a fost informat telefonic cu privire la dispariţie, de membrii de familie ai cetăţeanului român.

 Imediat după semnalarea cazului, reprezentanţii consulatului au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru obţinerea de informaţii suplimentare. De asemenea, un consul a însoţit familia cetăţeanului român la secţia de poliţie din apropierea obiectivului turistic, pentru a oferi date suplimentare cu privire la persoana dispărută şi pentru a obţine informaţii actualizate cu privire la stadiul demersurilor de căutare.

 Ancheta autorităţilor locale este în curs de desfăşurare. În acest context, familia cetăţeanului român a decis să revină în ţară, urmând să menţină contactul telefonic cu oficiul consular de la Istanbul.

Consulatul General al României la Istanbul menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale şi familia cetăţeanului român acordând asistenţă consulară, în limita competenţelor legale”, portivit Biroului de Presă al MAE.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite