Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Meciul de fotbal care a făcut înconjurul Europei. Povestea singurei partide în care o echipă din România i-a bătut pe cei de la FC Liverpool în urmă cu 50 de ani

0
16 Mar 2016 02:04:59
Autor: Dana Mihai
Ziarele epocii anunţau o victorie istorică a Petrolului în faţa Liverpool FOTO doarpetrolul.ro
Ziarele epocii anunţau o victorie istorică a Petrolului în faţa Liverpool FOTO doarpetrolul.ro

Pe 12 octombrie 1966, FC Liverpool, pe atunci campioana campioanei mondiale, Anglia, era învinsă în România, într-un meci oficial din Cupa Campionilor, care a făcut înconjurul Europei

Un sport care naşte pasiuni nebănuite, fotbalul a scris istorie frumoasă în România datorită unor „generaţii de aur“ care au bucurat românii. Iar data de 12 octombrie 1966 este una de referinţă în istoria acestui sport, cea în care Petrolul Ploieşti învingea cu 3-1 pe celebra Liverpool, la acel moment nimeni alta decât una dintre cele mai bune formaţii din Europa şi campioana campioanei mondiale, Anglia. Performanţa din urmă cu 50 de ani este una greu de imaginat pentru fotbalul românesc al acelor vremuri, şi nu numai.

Titlul de campioană câştigat de galben-albaştri în 1966 le-a oferit ocazia fotbaliştilor din acea generaţie să joace în Cupa Campionilor Europeni. Pe 10 iulie 1966 la Londra, cu ocazia deschiderii turneului final al Campionatului Mondial de fotbal organizat în Anglia, reprezentanţii UEFA au efectuat tragerea la sorţi pentru împerecherea jocurilor din cadrul „Cupei Campionilor Europeni” şi a „Cupei Cupelor”. Reprezentanta României a picat cu FC Liverpool, care cucerise cel de-al 7-lea titlu de campioană a Angliei, ţară care numai peste trei săptămâni avea să devină şi campoană mondială.

18.000 de spectatori la Ploieşti

În prima manşă, pe 28 septembrie 1966, în nocturnă şi în prezenţa a peste 44.300 de spectatori, petroliştii au fost învinşi la Liverpool cu 0-2. După meci, potrivit doarpetrolul.ro, corespondenţii ziarelor britanice „The Sun”, „Daily Mirror” şi „Daily Express” au recunoscut unanim că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”.

Deşi păreau o pradă mai mult decât uşoară la returul de la Ploieşti, pe 12 octombrie 1966, la Ploieşti, Petrolul produce miracolul şi câştigă cu 3-1 în faţa „cormoranilor“. La meci au venit peste 18.000 de spectatori din Ploieşti, dar şi din judeţ şi din ţară, iar biletele au fost epuizate în doar patru ore. Tribunele au fost pline de la ora 11.00, iar la ora 13.00, cu două ore şi jumătate înaintea fluierului de start, porţile de acces se închideau. Alţi 2.000 de suporteri au fost nevoiţi să recurgă la tot felul de tertipuri pentru a putea fi martorii oculari ai meciului.

Golurile au fost marcate de Moldoveanu, Boc şi Mircea Dridea. Pentru Liverpool a punctat Hunt. „Îmi amintesc că am avut o lovitură liberă, undeva pe la marginea terenului. La cât de bine băteam, colegii mei deja erau la jumătatea terenului, se pupau pentru gol, încă de dinainte să execut“, a povestit Mircea Dridea experienţa cu Liverpool, într-un interviu pentru Adevărul.

Ecou european

„Petrolul a învins cu 3-1 (1-0) pe campioana Angliei, F. C. Liverpool. Al treilea meci va decide echipa calificată în turul al II-lea. La ora când aştern pe hârtie rândurile de faţă, agenţiile de presă au şi făcut cunoscut scorul de la Ploiesti 3-1 (1-0) – prin care Petrolul Ploieşti a refăcut handicapul din manşa disputată la Liverpool. Este, fără îndoială, un rezultat de mare ecou, căci nu e la îndemâna oricui să remonteze două goluri în faţa multiplei campioane a Angliei, demnă reprezentantă a soccerului aureolat cu titlul suprem la ultima ediţie a mondialelor“, scria fostul jurnalist sportiv Gheorghe Nicolaescu în „Sportul popular“. 

Colaj cu victoria istorică de la Ploieşti FOTO fcpetrolul.ro

Filmul meciului

Filmul meciului a fost unul de infarct. „Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a romanilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, - îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min.59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat ), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min.65 reface întreg handicapul : Dridea I execută precis o lovitura liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min .71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea)“, scria G. Nicolaescu în cronica meciului. 

Meciul a fost arbitrat de rusul Ivan Lukianov, iar componenţa echipelor a fost, în cazul Petrolului – M. Ionescu, Pahonţu, Boc, Florea, Mocanu, Dincuţa, Dragomir, Moldoveanu, Mircea Dridea, Virgil Dridea II şi Badea, iar pentru Liverpool au jucat Lawrence, Lawler, Milne, Smith, Yeats, Stevenson, Callaghan, Hunt, St. John, Strong, Thompson.

Petrolul, singurii români care au învins Liverpool

Până la urmă, calificarea s-a decis abia după disputarea unui al treilea joc, de baraj, programat pe stadionul „Heysel” din Bruxelles, unde britanicii au câştigat cu 2-0. Eşecul nu a diminuat însă cu nimic ecourile internaţionale ale victoriei de la Ploieşti şi performanţa incredibilă a elevilor lui Constantin Cernăianu de a învinge una dintre cele mai bune formaţii din Europa, la acel moment

Trilogia contra cormoranilor reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria Petrolului privind participările europene, iar la cinci decenii de la acel eveniment ploieştenii se mândresc în continuare cu faptul că sunt singurii din fotbalul românesc care au reuşit să învingă gruparea de pe „Anfield”.

Mai puteţi citi

„Bufniţele“ din Ploieşti, fotbaliştii care se antrenau pe întuneric pentru a nu fi spionaţi. Povestea uneia dintre cele mai vechi echipe de fotbal din România

Constantin Schumacher nu mai e antrenorul Petrolului! Cine i-ar putea lua locul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările