Mircea Cosma, şeful CJ Prahova, în cărţi pentru preşedinţia Regiunii Sud. Portret de posibil preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele Ploieşti şi Călăraşi se „luptă“ pentru dobândirea statutului de capitală a viitoarei regiuni Sud. Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, este sigur că Ploieştiul va fi capitala din sud, şi nu Călăraşiul, iar într-o astfel de ipoteză, Cosma are toate şansele să devină şi preşedintele regiunii. Personaj controversat şi influent, Cosma a marcat scena politică din Prahova în ultimul deceniu

Conform legii regionalizării, România va avea 8 regiuni - Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est , fiecare cu buget, competenţe extinse, posibilitatea de a trage fonduri europene, dar şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional.

Regiunea Sud ar urma să cuprindă judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, iar ca reşedinţă a fost vehiculată varianta municipiului Călăraşi, şi nu Ploieştiul, aşa cum s-ar fi aşteptat toată lumea.

Această ipoteză a stârnit o reacţie dură din partea lui Mircea Cosma, care a apreciat informaţiile ca eronate. „Este o diversiune. Este o propunere a directorilor de ADR-uri pe care nu au semnat-o şi nici nu au zis cine este autorul, pentru că nici nu aveau dreptul de a iniţia un proiect de lege. Noi am hotărât de mult. Reşedinţele regiunilor vor fi în cei 7 poli naţionali de dezvoltare, care se numesc Iaşi, Braşov, Alba Iulia, Craiova, Timişoara, Cluj, Ploieşti şi Constanţa“, a spus Mircea Cosma.

Mai mult, Mircea Cosma a spus că „Dacă reşedinţa nu e la Ploieşti, Prahova poate fi regiune singură. Prahova este suficient de puternică pentru a putea fi singură regiune. Prestigiosul oraş Ploieşti trebuie să fie capitala acestei regiuni“.

Cunoscut pentru relaţiile excelente la nivel central, Mircea Cosma pare să ştie ce spune. Dacă ipoteza „capitalei“ de la Ploieşti va deveni realitate, şansele lui Mircea Cosma de a deveni preşedintele regiunii sunt de 100%.

Trei mandate la Consiliul Judeţean şi unul pe viaţă la PSD Prahova

Născut în 1945, la Baia Mare, inginerul Mircea Cosma este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia“ Timişoara. A lucrat mai mulţi ani în domeniu, în ţară sau în străinătate.

În Consiliul Judeţean Prahova este încă din 1992, în calitate de consilier sau de preşedinte. Primul mandat de preşedinte l-a câştigat în 2000, din partea PSD. A urmat o înfrângere în faţa lui Florian Anghel, în 2004, pentru ca, în 2008, să câştige fără probleme al doilea mandat în fruntea CJ Prahova, iar în 2012 pe al treilea.

Este, de asemenea, preşedinte al PSD Prahova, din 2000, funcţie din care conduce cu o mână de fier organizaţiile locale. Tentativele de puci, ultima în plină desfăşurare chiar zilele trecute în rândul „rebelilor“ din organizaţia judeţeană şi cea ploieşteană, au fost înnăbuşite din faşă. La 68 de ani, Mircea Cosma pare candidatul perfect şi neobosit la un mandat pe viaţă în fruntea PSD Prahova.

Are relaţii excelente cu social – democraţii de la nivel central, şi este cunoscut ca un apropiat al lui Adrian Năstase căruia i-a obţinut, după o campanie furibundă, mandatul de deputat de Mizil, în 2008. Dar nu şi voturile necesare pentru preşedinţie, în 2004.

Un apropiat al preşedintelui este şi Sebastian Ghiţă, tânărul milionar în euro, patron al televiziunii RTV şi deputat de Prahova, din decembrie 2012.

Averea familiei Cosma

Conform declaraţiei de avere de pe site-ul CJ Prahova, familia Cosma deţine un teren intravilan în Ploieşti, de 88 mp, dobândit în 2012 şi un altul la Cornu, de 3.926 de metri pătraţi, dobândit între anii 2004 – 2005 din donaţie plus moştenire, din care soţia deţine o parte de 57%.

Au trei apartamente în Ploieşti, dobândite două prin cumpărare, în 1991 (de 105 mp) şi 2012 (de 145 mp) şi un altul moştenit de soţie, în 2005, în indiviziune cu alte două rude. De asemenea, au o casă de vacanţă la Cornu, de 480 mp, din care soţia lui Mircea Cosma deţine o parte de 57% prin donaţie şi moştenire.

Între anii 1966 – 2012, soţii Cosma au strâns bijuterii în valoare de 6.000 de euro, iar dintr-un teren vândut în Bucov, în 2011, de peste 2.100 de metri pătraţi, 92.000 de euro.
În depozite, conturi şi pe carduri au adunat aproximativ 22.800 de dolari, 35.650 de euro şi peste 50.000 de lei.

Mircea Cosma mai are acţiuni şi părţi sociale la 7 societăţi. În plus, la SC Eol Sol Energy SRL, la care este şi asociat, a acordat un împrumut în nume personal de 35.000 de euro.

Mircea Cosma este şi membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al societăţii Inginerilor Energeticieni din România.

Un pasionat de istorie, este preşedintele fondator al Societăţii Cultural Istorice „Mihai Viteazul“.

Mircea Cosma nu a fost ocolit de scandaluri

„Artizan“ al alimentării cu apă şi gaze în judeţ (Prahova este alimentată în proporţie de aproape 100% cu gaze naturale), Mircea Cosma nu a fost ocolit nici de scandaluri. Nu o dată, despre Cosma s-a vorbit ca despre „un baron local“ al PSD.

În urmă cu mai mulţi ani, numele lui Mircea Cosma a fost vehiculat în scandalul privind realizarea unor investiţii pe Valea Prahovei, în zona staţiunii Buşteni. În primăvara anului 2003, Octavian Ionescu, un om de afaceri român stabilit în Elveţia, a formulat un denunţ împotriva mai multor persoane, printre care şi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, dar şi a primarului şi a viceprimarului din Buşteni.

Denunţul viza o mită de două milioane de dolari care ar fi fost cerută de funcţionari pentru realizarea unor proiecte de investiţii în zona Buşteni. Ionescu a reclamat că zece funcţionari publici din cadrul Executivului, de la Consiliul Judeţean Prahova şi de la Primăria Buşteni ar fi primit de la omul de afaceri, în intervalul 2001-2002, bunuri şi bani pentru a elibera o serie de acte necesare în derularea programului de amenajare a zonei turistice Valea Cerbului.

Funcţionarii ar fi primit în jur de 95.000 de dolari şi diverse cadouri şi ar fi beneficiat şi de deplasări sponsorizate în Elveţia.

De asemenea, în 2011, prefectul de atunci, Adrian Dobre l-a acuzat pe Mircea Cosma că, în calitate de preşedinte al CJ Prahova, a votat o hotărâre prin care şi-a despăgubit familia cu 400 de milioane lei vechi din exproprierile pentru drumul de centură DJ 236. Printre despăgubiţi s-au aflat şi cei doi copii ai preşedintelui CJ Prahova, Andreea Oana Cosma şi Vlad Alexandru Cosma. Preşedintele CJ Prahova a justificat situaţia prin faptul că DJ 236 a fost declarat de interes judeţean în 2007, în mandatul de preşedinte al CJ Prahova al lui Florian Anghel, iar copiii săi cumpăraseră terenuri în zonă în 2006, când nu se punea problema construcţiei acelui drum.

Fiul continuă tradiţia

Mircea Cosma nu-şi face griji că nu are cine duce mai departe tradiţia politică a familiei. În decembrie 2012, Vlad Cosma, fiul preşedintelui CJ Prahova, a câştigat din partea PSD, cu un scor zdrobitor, la nici 30 de ani, un mandat de deputat în fostul colegiu al lui Adrian Năstase, Mizil.

Tânărul aspiră şi la funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret PSD Prahova şi ocupă în prezent, interimar şi prin „auto-proclamare“, spun voci din partid, preşedinţia TSD Ploieşti.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite