Moartea suspectă a angajatei care a dat foc tezaurului BCR Ploieşti. Femeia închisă la Târgşor a fost plimbată prin trei spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Nicoleta Dănilă FOTO Daniela TĂRĂu/Facebook
Carmen Nicoleta Dănilă FOTO Daniela TĂRĂu/Facebook

Carmen Nicoleta Dănilă (52 de ani) a murit în 30 aprilie 2020 pe un pat de spital din Bucureşti. Femeia, condamnată la cinci ani de închisoare pentru delapidare, se afla în custodia Penitenciarului Târgşor, din judeţul Prahova, unde îşi ispăşea pedeapsa. Acum, familia ei acuză instituţia că nu i-a asigurat la timp asistenţă medicală.

 Femeia a fost condamnată la cinci ani de detenţie pentru delapidare, fiind găsită vinovată în dosarul în care s-au făcut cercetări pentru incendiul din camera tezaurului din sediul din Ploieşti al BCR, din decembrie 2011. Banca a reclamat atunci că în urma incendiului a dispărut o importantă sumă de bani, aproximativ 150.000 de euro.

În ziua decesului Carmen Nicoleta Dănilă, cunoscută opiniei publice pentru incendiul de la BCR din Ploieşti, se afla în custodia Penitenciarului Târgşor. Familia acuză acum instituţia că a refuzat dreptul la viaţă unui deţinut pentru că nu i-a asigurat la timp asistenţă medicală. Soţul Nicoletei Dănilă a făcut plângere penală împotriva penitenciarului pentru ucidere din culpă, documentul fiind depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. În paralel, rudele femeii au cerut ajutorul Danielei Tărău, preşedintele Asociaţiei de Luptă şi Protecţie împotriva Abuzurilor Statului.

Plimbată între trei spitale

Potrivit Danielei Tărău care reprezintă acum cauza prin intermediul asociaţiei pe care o prezidează, starea de sănătate a Nicoletei Dănilă a început să se degradeze în cursul lunii aprilie, în timp ce se afla în spatele gratiilor. Într-o primă fază a fost tratată timp de zece zile în penitenciar de către o asistentă pentru colică biliară. Când starea de sănătate s-a agravat, penitenciarul a decis să o transporte de urgenţă la Spitalul Judeţean din Ploieşti (SJU), unde i s-a făcut un test pentru COVID-19 şi a fost trimisă înapoi la Târgşor. La câteva ore, Nicoleta este dusă din nou la Spitalul Judeţean cu starea de sănătate agravată, iar de acolo este transferată la Sanatoriul TBC din Floreşti, unde este tratată câteva zile.

Sebastian Toma, directorul medical al SJU, susţine că, în luna aprilie, secţia de pneumologie era deja transformată în unitate suport COVID-19 şi nu trata decât pacienţi infectaţi nu noul virus. Testul în cazul lui Carmen Dănilă a avut rezultat negativ, motiv pentru care a fost transferată la Floreşti, unde funcţionează un sanatoriu TBC. 

Medicii de la Floreşti se declară depăşiţi de situaţie. Nicoleta Dănilă avea nevoie urgentă de intervenţie chirurgicală, iar sanatoriul TBC nu avea posibilitatea să intervină, astfel că de aici femeia este transferată la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, unde moare în data de 30 aprilie.

Pe certificatul constatator, cauzele decesului au fost: disfuncţie multiplă organo-sistemică, sepsis cu punct de plecare pulmonar, empiem închistat pleural drept.

Nicoleta avea nevoie de intervenţie chirurgicală la plămâni care i-ar fi putut salva viaţa. Ea a fost tratată de o cu totul altă afecţiune de către o asistentă din închisoare, în condiţiile în care  Penitenciarul de Femei de la Târgşor nu are angajat un medic. 

„Au tratat-o probabil ca pe o puşcăriaşă“

”Este tratată timp de zece zile pentru colică biliară. Decizie medicala luată de către o asistentă. Starea ei se înrăutăţeste vizibil. După un numar considerabil de zile este transportată la Spitalul Judeţean Ploieşti. Evident, sub paza. Spitalul Judeţean Ploieşti face testul COVID. Iar în jurul orei 3 noaptea o trimite înapoi la Penitenciar. În aceeaşi dimineaţă, dat fiind faptul că starea lui Carmen devenea dramatică, este transportată din nou la Spitalul Judeţean Ploieşti. Echipa medicală de acolo, tratand-o cel mai probabil ca pe o puşcăriaşă, o trimite a doua zi la Spitalul TBC Floresti. Un soi de sanatoriu. În condiţia în care avea nevoie de intervenţie chirurgicală pentru drenajul lichidului acumulat la plămâni. Medicii de la Spitalul Floreşti, mult mai umani, constată dezastrul. Se străduiesc timp de trei zile să găsească un spital care să o primească pentru că ei nu aveau posibilitatea fizică să intervină chirurgical. Intr-un final Institutul Marius Nasta îşi dă acordul. Este transportată la Bucureşti unde nu s-a mai putut face nimic. În seara zilei de 30 aprilie, Carmen Dănila moare. Medicul spune neoficial familiei că a fost adusă muuult prea târziu. Că a murit cu zile”, scrie pe pagina de Facebook preşedintele Asociaţiei de Luptă şi Protecţie împotriva Abuzurilor Statului, Daniela Tărău.

Cu vacile pe câmp

Contactată telefonic, aceasta a precizat că nu a reuşit să stabilească până acum care au fost cauza şi momentul îmbolnăvirii femeii. ”Comisia de muncă din penitenciarul Târgşor a decis că Nicoleta Dănilă poate presta munci uşoare, aşa că a fost trimisă cu vacile pe câmp. Ştiu că la un moment dat i s-a făcut rău pe câmp, a fost dusă la penitenciar, i s-a dat un medicament pentru tensiune şi trimisă din nou la vaci. Nu am reuşit până acum să ajung la sursa îmbolnăvirii şi nici la momentul la care s-a declanşat boala”, a explicat Daniela Tărău.

Aceasta a precizat că Penitenciarul Târgşor, după moartea lui Carmen Danilă, a publicat pe site-ul instituţiei un anunţ de angajare pentru un post de medic. ”După câteva zile îl retrage”, susţine Daniel Tărăul.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin Biroul de Presă, au precizat că în perioada pandemiei de coronavirus a fost nevoie de un medic care să supravegheze starea de sănătate a deţinuţilor. Între timp au fost anulate toate concursurile organizate de instituţiile de stat. „Asta ar fi o explicaţie a acelui anunţ”, a spus purtătorul de cuvânt al ANP.

Soţul lui Carmen Dănilă a sesizat inclusiv ”Avocatul Poporului”, dar răspunsul primit a fost unul evaziv.

”Verificarea aspectelor de natură penală reprezintă atributul exclusive al procurorului şi organelor de cercetare penală”, se arată în răspunsul semnat de Mircea Criste, adjunctul Avocatului Poporului.

Asociaţia de Luptă şi Protecţie împotriva Abuzurilor Statului, care reprezintă acum cauza Nicoletei Dănilă, va sesiza însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite